Skip to main content

Ουκρανία: Τι περιλαμβάνει το ειρηνευτικό σχέδιο Ποροσένκο

Ουκρανία: Τι περιλαμβάνει το ειρηνευτικό σχέδιο Ποροσένκο

Το ειρηνευτικό σχέδιό του για τις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η έναρξη διαλόγου με όσους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρες “δεν έχουν διαπράξει ούτε φόνο ούτε βασανιστήρια”, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με στόχο την αποκατάσταση της εθνικής ακεραιότητας της χώρας. Το Σάββατο η Μόσχα είχε καταγγείλει ότι οι προϋποθέσεις που θέτει ο νέος Ουκρανός πρόεδρος για να σταματήσει η βία η
οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 375 ανθρώπους από τον Απρίλιο είναι “μη ρεαλιστικές”, εφόσον δεν περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή των αυτονομιστών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το 12λεπτο βίντεο με την παρουσίαση του σχεδίου του Ποροσένκο στάλθηκε τη νύχτα στα τηλεοπτικά κανάλια, αφού είχε τεθεί σε ισχύ, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η κατάπαυση του πυρός την οποία κήρυξε μονομερώς το Κίεβο για να μπορέσουν οι αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα. Πάντως το Σάββατο οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και αυτονομιστών συνεχίστηκαν σε πολλές περιοχές με την ίδια ένταση.

“Οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με εκείνους που πλανήθηκαν, που από λάθος υιοθέτησαν αυτονομιστικές θέσεις. Με την εξαίρεση, φυσικά, εκείνων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε δολοφονίες ή σε βασανιστήρια”, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. “Εγγυώμαι επιπλέον την ασφάλεια εκείνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, όλων εκείνων που επιθυμούν να υιοθετήσουν τη γλώσσα των επιχειρημάτων αντί για τη γλώσσα των όπλων”, πρόσθεσε.

Το ειρηνευτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός “διαδρόμου” για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους οι Ρώσοι μισθοφόροι αφού καταθέσουν τα όπλα, ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

“Το ειρηνευτικό σενάριο είναι το βασικό μας σενάριο. Είναι το σχέδιο Α. Όμως εκείνοι που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με μοναδικό σκοπό να κερδίσουν χρόνο και να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους θα πρέπει να ξέρουν ότι διαθέτουμε και ένα λεπτομερές σχέδιο Β. Δεν θα μιλήσω για αυτό τώρα, επειδή πιστεύω ότι το ειρηνευτικό σχέδιο θα επιτύχει”, κατέληξε ο Ποροσένκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης