Skip to main content

Ο Μουχίκα στον Λευκό Οίκο Ο γκρίζος Ομπάμα και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες ενός αγαπημένου προέδρου

Ο γκρίζος Ομπάμα και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες ενός αγαπημένου προέδρου

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός για την απλότητά του, αλλά και για τον αυθόρμητο τρόπο που εκφράζεται. Τόσο αυθόρμητο που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί διπλωματικά επεισόδια με άλλες χώρες.

Η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο έγινε σε χαλαρό κλίμα, τουλάχιστον για τα
λίγα λεπτά που διαρκεί η παρουσία των δημοσιογράφων και των φωτογράφων.

«Το μαλλί σας γκρίζαρε πολύ από την τελευταία φορά» είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αναγνώρισε παράλληλα ότι στις εποχές που ζούμε, «ακόμα και εγώ που είμαι 78 χρονών πρέπει να μάθω αγγλικά», αλλά κάλεσε και τον Ομπάμα να προσαρμοστεί στην ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μετατραπούν σε δίγλωσση χώρα, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού ισπανόφωνων μεταναστών.

Λίγο πριν κλείσουν οι κάμερες ο Μουχίκα γκρίνιαξε που γέρασε και δεν έχει την αντοχή να ταξιδεύει. «Στην ηλικία μου είναι όλο και πιο δύσκολο να φεύγω από το σπίτι. Θα ήθελα να ήμουν νεότερος να πάω στον Μισισιπή, στο Λος Αντζελες, να δω τις εκτάσεις με τους cow boys» σημείωσε.

Όταν έκλεισαν οι κάμερες, οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν για τουλάχιστον δύο ώρες, αφού πολλά είναι τα διμερή θέματα: από το Γουαντάναμο και την απόφαση του Μοντεβιδέο να δεχθεί στο έδαφός του (και σε φυλακή του) κρατούμενους από την αμερικανική βάση στην Κούβα, μέχρι την αγωγή-μαμούθ που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Ουρουγουάης από την καπνοβιομηχανία Philip Morris για την αντικαπνιστική της πολιτική.

«Ήμουν και εγώ καπνιστής, αλλά αυτού του είδους οι διαμάχες δεν πρέπει να μεταφέρονται σε επίπεδο κυβερνήσεων. Πρέπει να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε ο Μουχίκα.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης παρατήρησε βέβαια ότι η δέσμευση του Ομπάμα ότι θα κλείσει το Γουαντάναμο δεν υλοποιήθηκε. Στην πατρίδα του όμως αρκετοί τον κατηγορούν για την απόφασή του να δεχθεί κρατούμενους στην Ουρουγουάη, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που ο όρος που είχε θέσει στις ΗΠΑ -απελευθέρωση ορισμένων κουβανών πολιτικών κρατουμένων- δεν έγινε δεκτός.

O Μουχίκα, αντάρτης στα νιάτα του και πολιτικός κρατούμενος στα χρόνια της δικτατορίας, εξελέγη πρόεδρος το 2010. Η θητεία του λήγει το 2015 και βάσει του Συντάγματος, δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης