Skip to main content

Πάτρα: Κάθειρξη 10 ετών στον καθηγητή – αναισθησιολόγο Κρίτωνα Φίλο


wd2Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας επέβαλε κάθειρξη 10 ετών στον καθηγητή – αναισθησιολόγο Κρίτωνα Φίλο κρίνοντάς τον…

κατά πλειοψηφία (4-3) ένοχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, πράξη που συνδέεται με το θάνατο ασθενούς, το 2002.
Ο κατηγορούμενος μετά την καταδίκη του θα οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.
Η υπόθεση αφορά την περίπτωση του ασθενούς Βασίλη Κλωνή, ο οποίος απεβίωσε το 2002. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου του Ρίου, Κρίτωνας Φίλος, έδωσε εντολή σε νοσηλευτή να μειώσει την παροχή οξυγόνου στον εν λόγω ασθενή από 8 λίτρα σε 3 λίτρα το λεπτό. Επίσης χορήγησε φάρμακο πενταθόλη με αποτέλεσμα να αδρανοποιηθούν οι πνεύμονες του ασθενούς και να επέλθει ο θάνατός του.

Στη δίκη σε πρώτο βαθμό, που διεξήχθη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστἠριο, ο Κρίτωνας Φίλος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία 6-1. Ωστόσο, ο εισαγγελέας Γιώργος Μποροδήμος άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης. Έτσι, η υπόθεση εκδικάστηκε και από δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Ο κατηγορούμενος γιατρός υποστήριξε κατά την απολογία του, ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για τον θάνατο του ασθενούς, ούτε επέδειξε ιατρική αμέλεια,, λέγοντας πως ο Βα��ίλης Κλωνής αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.
Υπέρ της ενοχής του κατηγορουμένου τάχθηκε η εισαγγελέας της έδρας, η οποία του απέδωσε βαρείς χαρακτηρισμούς για τον τρόπο άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, επισημαίνοντας, ότι με ψυχρότητα μείωσε την παροχή οξυγόνου σε ασθενή που νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αποτέλεσμα το θάνατό του.
Τελικά, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας καταδίκασε τον καθηγητή αναισθησιολογίας αναγνωρίζοντάς του παράλληλα δύο ελαφρυντικά: του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης