Skip to main content

Πρώτες δόσεις πειραματικού φαρμάκου κατά του Έμπολα θα σταλούν στη Λιβερία

Πρώτες δόσεις πειραματικού φαρμάκου κατά του Έμπολα θα σταλούν στη Λιβερία

Σε δύο γιατρούς που έχουν νοσήσει πρόκειται να χορηγήσουν οι αρχές της Λιβερίας τις πρώτες δόσεις του πειραματικού φαρμάκου Zmapp κατά του ιού Έμπολα, τις οποίες και αναμένεται να παραλάβει σύντομα.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που το φάρμακο, που έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες, φτάνει σε
αφρικανική χώρα. Η συνολική ποσότητα του φαρμάκου που θα σταλεί στη Λιβερία δεν είναι ακόμη γνωστή.

Μέχρι στιγμής, η πειραματική θεραπεία έχει χορηγηθεί μόνο σε υπηκόους δυτικών χωρών (δύο Αμερικανούς και έναν 75χρονο Ισπανό που ήταν μέλη αποστολών στη Λιβερία και επαναπατρίστηκαν όταν νόσησαν).

Το μεσημέρι της Τρίτης, ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ισπανού στον οποίο είχε χορηγηθεί το Zmapp.

Η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας στη Μονρόβια αναφέρει ότι τα πειραματικά φάρμακα θα παραδοθούν εντός της εβδομάδας από αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το αίτημα είχε υποβληθεί στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα από την πρόεδρο της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει εγκριθεί η σκευασμάτων και από τον ΠΟΥ, χωρίς να διευκρίνιζεται εάν πρόκειται επίσης για το Zmapp.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός του ΠΟΥ το βράδυ της Δευτέρας τοποθετεί στους 1.013 τον αριθμό των νεκρών από τον ιό στη Δυτική Αφρική. Έχουν καταγραφεί 1.848 περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων.

Το ZMapp είναι ένα από διάφορα πειραματικά φάρμακα κατά του Έμπολα, τα οποία όμως είναι τόσο πρόσφατα που δεν είχαν δοκιμαστεί.

Η κατάσταση της υγείας των δύο Αμερικανών στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο φέρεται να έχει βελτιωθεί, αλλά δεν είναι γνωστό εάν αυτό οφείλεται στη θεραπεία ή όχι -περίπου το 40% όσων προσβάλλονται από τον ιό επιβιώνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης