Skip to main content

Σε διαθεσιμότητα υπάλληλος του ΟΗΕ για έκθεση για κακοποίηση παιδιών από Γάλλους Κυανόκρανους

unΣε διαθεσιμότητα τέθηκε ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, που αποκάλυψε στις εισαγγελικές αρχές μια εσωτερική έκθεση σχετικά με τη σεξουαλική
κακοποίηση παιδιών από Γάλλους κυανόκρανους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, ανέφεραν ότι ο Άντερς Κόμπας, παρέδωσε το έγγραφο στις γαλλικές αρχές, λόγω της αποτυχίας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να σταματήσει η κακοποίηση. Η έκθεση τεκμηριώνει τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών από την ηλικία των εννέα από τα γαλλικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη χώρα, ως μέρος των διεθνών ειρηνευτικών προσπαθειών.

Ο Κόμπας, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, απομακρύνθηκε από τη θέση του ως διευθυντής επιχειρήσεων, την περασμένη εβδομάδα, και κατηγορήθηκε για διαρροή εμπιστευτικής έκθεσης και παραβίαση του πρωτοκόλλου. Ερευνάται από την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του ΟΗΕ (OIOS) και η πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσής του είναι «υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς». Αντιμετωπίζει ποινή απόλυσης.

Η αντιμετώπιση αυτή του εργαζομένου, ο οποίος συμβάλλει στο ανθρωπιστικό έργο για περισσότερα από 30 χρόνια, έχει την έγκριση των ανώτερων αξιωματούχων του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρίγκιπα Ζάιντ Ραάντ αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας και της προϊσταμένης του εκτελεστικού γραφείου του ΟΗΕ, Σουζάνα Μαλκόρα, σύμφωνα με τα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.

Οι κακοποιήσεις έγιναν το 2014, όταν η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα, Minusca, βρισκόταν στο στάδιο της συγκρότησης.

Η έκθεση με τίτλο Η έκθεση με τίτλο “Σεξουαλική Κακοποίση Παιδιών από Διεθνείς Ένοπλες Δυνάμεις” και σφραγίδα “εμπιστευτικό” σε κάθε σελίδα, περιγράφει λεπτομερώς βιασμούς και σοδομισμούς πεινασμένων και άστεγων νεαρών αγοριών, από τα γαλλικά ειρηνευτικά στρατεύματα, που υποτίθεται ότι προστάτευσαν ένα κέντρο για εκτοπισμένους στο Μπανγκί, πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Συνεντεύξεις με τα κακοποιημένα παιδιά διεξήχθησαν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του περασμένου έτους από ένα μέλος του προσωπικού του γραφείου της Ύπατης Αρμο��τείας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έναν ειδικό της Unicef. Τα παιδιά που εντοπίστηκαν αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό δείγμα των καταγγελόμενων περιστατικών.

Τα αγόρια, μερικά από τα οποία ήταν ορφανά, περιέγραψαν αποκάλυψαν σεξουαλική εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και του σοδομισμού, μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιουνίου 2014, έναντι φαγητού ή λίγων χρημάτων.

Ένας 11χρονος είπε ότι είχε κακοποιηθεί όταν πήγε να ψάξει για τροφή. Ένα αγόρι 9 ετών, περιέγραψε πώς κακοποιήθηκε σεξουαλικά μαζί με τον φίλο του, από δύο Γάλλους στρατιώτες στο στρατόπεδο εκτοπισμένων, όταν πήγαν σε ένα σημείο ελέγχου ψάχνοντας κάτι να φάνε.

Το παιδί είπε πως οι στρατιώτες ανάγκασαν τον ίδιο και τον φίλο του να πραγματοποιήσουν μια σεξουαλική πράξη. Η έκθεση περιγράφει πόσο φοβισμένα ήταν τα παιδιά όταν αποκάλυπταν την κακοποίηση και πόσο τρομοκρατημένα έφυγαν από το στρατόπεδο, μετά την επίθεση. Μερικά από τα αυτά ήταν σε θέση να δώσουν καλές περιγραφές των εμπλεκόμενων στρατιωτών.

Το καλοκαίρι του 2014, η έκθεση διαβιβάστηκε στους υπαλλήλους του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη. Όταν τίποτα δεν συνέβη, ο Κόμπας απέστειλε την έκθεση στις γαλλικές αρχές, που επισκέφθηκαν το Μπανγκί και άρχισαν έρευνα.

Η μεταχείριση του Κόμπας Σουηδού υπηκόου, απειλεί να προκαλέσει σημαντική διπλωματική κρίση. Αυτό το μήνα, ο Σουηδός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι “δεν θα ήταν καλό αν ο Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανάγκαζε” τον Κόμπας να παραιτηθεί. Ο πρέσβης απείλησε με αποκαλύψεις αν αυτό συμβεί και με εμπλοκή σε μια δυνητικά άσχημη και επιβλαβή συζήτηση.

Ο ΟΗΕ έχει αντιμετωπίσει πολλά σκάνδαλα στο παρελθόν, σχετικά με την παράλειψή του να ενεργήσει κατά δικτύων παιδεραστίας που δρουν στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία. Έχει, επίσης, αντιμετωπίσει κατηγορίες για σεξουαλικά παραπτώματα από τα στρατεύματά του στην Αϊτή, το Μπουρούντι και τη Λιβερία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης