Skip to main content

ΣΟΣ! Για τον Ελληνα ασθενή και 53.000 θεσεις εργασίας!

Βαρυσήμαντη συνέντευξη Τύπου μετά απο σιγή επτά ετών έδωσε σύσσωμη η Ελληνική Βιομηχανία φαρμάκου και με
δραματικούς τόνους χτύπησε όχι καμπανάκι, αλλά συναγερμό για επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου.

Σε άμεσο κίνδυνο θα βρεθούν πάνω απο 50.000 θέσεις εργασίας, αλλά σχεδόν αλυσιδωτές θα είναι εξίσου δραματικές επιπτώσεις στην περίθαλψη του κοινωνικού συνόλου, στην εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό αποκλειστικά και εν τέλει σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ως αποτέλεσμα μη επίτευξης οικονομικών στόχων, οι οποίοι προβλέπονται απο τα μνημόνια.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανιών Τρύφων(ΕΛΠΕΝ), αλλά και γνωστοί φαρμακοβιομήχανοι, όπως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος(ΒΙΑΝΕΞ-Παναθηναίκός), ο Δημήτρης Δέμος (ΔΕΜΚΟ), ο κ.Σίμος Αναστασόπουλος ήταν μεν πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις, αλλά απηύθυναν δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική που επέβαλαν τα μνημόνια γιατί κατ αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε άμεσο κλείσιμο πολλές φαρμακοβιομηχανίες και μέσα στο 2019.
Αιτία;
Η υπερβολική χρέωση των φαρμακοβιομηχανιών μέσα από ένα σύστημα που χτυπάει μόνο το παλιό ελληνικό φάρμακο και ευνοεί το ξένο και πανάκριβο.
“Με αυτές τις τιμές που επέβαλε η πολιτική τησ τρόϊκας μέσω των μνημονίων, ούτε οι κινέζοι δεν ενδιαφέρονται να πουλήσουν φάρμακα στην Ελλάδα” είπε σε μια δραματική αποστροφή του ο Πρόεδρος της Ενωσης Φαρμακοβιομηχανιών Θόδωρος Τρύφων και έδωσε ένα χαρακτηριστικό που αφήνει το στόμα ανοιχτό.

Στην ερώτηση αν αυτή η δραματική επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών οφείλεται σε ανικανότητα ή σε ηθελημένη στόχευση είπε:
“Θέλουν να περικόψουν, όπως διακήρυξαν τις δαπάνες. Και τι έκαναν; Εφάρμοσαν μια πολιτική που λέει ότι όταν έχουμε μισθο 5.000 ευρώ και μισθό 1000 ευρώ κόβουμε από τον μεγάλο μισθό το 2% και απο τον μικρό το 10%. Κάνουμε κρατήσεις 35% από ένα φάρμακο που κοστίζει 3 ευρώ για να έχουμε ταμείο και να αγοράσουμε ένα άλλο φάρμακο που κοστίζει 600 ευρώ.
Βγάλτε συμπεράσματα εσείς”

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο ερώτημα αυτό έδωσε μια απάντηση -προθεσμία λέγοντας:
“Δεν πιστεύω κ. Ντάσκα ότι ήταν ηθελημένη στόχευση απο πλευράς της σημερινής κυβέρνησης.
Ηταν πολιτική που επέβαλαν τα μνημόνια. Τα μνημόνια όμως τώρα τέλειωσαν. Μας υποσχέθηκε η σημερινή κυβέρνηση ότι θα λαβει μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Αρα θα αλλάξουν αυτά τα μέτρα.
Αν δεν αλλάξουν, παρά τις υποσχέσεις, τότε δεν θα μιλάμε για ανικανότητα, αλλά για στόχευση. Αν δεν δώσουν τις λύσεις που υποσχέθηκαν θα είναι συνυπεύθυνοι και συνυπόλογοι με τους τροϊκανούς”.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας κ. Τρύφων δίνοντας το στίγμα του προσανατολισμού της Ενωσης, ιδίως εν σχέσει με άλλους κλάδους που αφελληνίζονται, απο πλευράς έδρας και θέσεων εργασίας είπε:
“Εμείς μένουμε Ελλάδα. Δεν φεύγουμε απο τη χώρα μας. Πρέπει να τιμωρηθούμε γιαυτό; Η Κυβέρνηση και η Διακομματική Επιτροπή που έχει συσταθεί για τον τομέα θα δώσουν την απάντηση με τις πράξεις τους”.

Από την πλευρά του ο κ. Δέμος είπε χαρακτηριστικά ότι “η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στηρίζει τον Ελληνα ασθενή και το 40% των φαρμάκων είναι δωρεάν”. Χαρακτήρισε βόμβα την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, μίλησε για τεράστιες δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και στην Ελλάδα , αλλά και στο εξαγωγικό δίκτυο, το οποίο σήμερα την κρατάει στη ζωή και εμμέσως πλην σαφώς στηλίτευσε την υπερσυνταγογράφηση με τρόπο που δεν ελέγχεται κεντρικά,και οι γιατροί γράφουν φάρμακα, όσα και όπως θέλουν.

Από την πλευρά του ο φαρμακοβιομήχανος κ.Πενταφράγκας είπε στο τρίγωνο Φαρμακοβιομηχανία-Φαρμακεία-Γιατροί πρέπει να επικρατήσουν σωστά κίνητρα, όπως π.χ. της οικονομικότερης θεραπείας κλπ και όχι τα αντικίνητρα που επικρατούν σήμερα.
Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ.Αναστασόπουλος είπε ότι η φαρμακοβιομηχανία πλήττεται από τα διαβόητα claw back, τα οποία είπαν ότι είναι προσωρινά το 2012 και τώρα ανανεώθηκαν για άλλα 4 χρόνια με αποτέλεσμα να αποτελούν οικονομική θηλιά εκατομμυρίων ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες.

“Το claw back είναι πολιτική απόφαση καθαρά. Δεν έχει καμία οικονομική λογική, δεν βοηθάει σε τίποτα και στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις, τόσο , ώστε αν συνεχιστεί θα κλείσουν οι 7 στις 10” τόνισε ο κ. Δέμος και πρόσθεσε ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες η ποιότητα των εληνικών φαρμάκων δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί και οι βιομηχανίες θα προτιμήσουν να κλείσουν παρά να υποβαθμίσουν την ποιότητα των φαρμάκων.

“Συναντήσαμε και συζητήσαμε με τις πολιτικές ηγεσίες.
Αναγνώρισαν το τεράστιο πρόβλημα.
Μας είπαν ότι και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και θα το κάνουν.
Μέχρι σήμερα τα μέτρα αυτά τα επέβαλε η πολιτική της τρόϊκας και των μνημονίων. Και ενώ έβλεπαν ότι τα καταλήξουμε να έχουμε μόνο εισαγόμενα και πανάκριβα φάρμακα όλα αυτά τα χρόνια εφάρμοζαν τα ίδια μέτρα. Δείτε τους πίνακες πουσας δίνουμε. Δείτε τις τρομερές μειώσεις τιμών στα ελληνικά φάρμακα και δείτε τις τρομερές αυξήσεις τιμών στα εισαγόμενα φάρμακα.

Αν δεν πάρουν τωρα άμεσα μέτρα όλα τα φάρμακα θα είναι εισαγόμενα. Μπορείτε να καταλάβετε ποιοί ωφελούνται”, τόνισε ο πρόεδρος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών κ.Τρύφων.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης