Skip to main content

”Συμφωνία Πρεσπών”, το Σύνταγμα, η Βουλή των Ελλήνων και η υποκρισία κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F01%2Fprespes ypokrisia syntagma2B252812529
prespes ypokrisia syntagma%2B%25281%2529Με πόσους βουλευτές θα ”επικυρωθεί” η ”συμφωνία των Πρεσπών”; Με 151 ή με 180, όπως το Σύνταγμα ορίζει; ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ‘Aρθρο 28:«2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών». (Σημ.: 180 βουλευτές).

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών (14 Ιαν. ’19), με αφορμή δήλωση εκπρόσωπου του αντίστοιχου ρωσικού γιά την ”συμφωνία των Πρεσπών”, κάνει λόγο γιά «ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων… Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνε��μα και το γράμμα της Συμφωνίας».
Δώστε προσοχή και στο ακόλουθο: «Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση (17 Ιαν. ’19): Οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη βουλή. Και στην διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Έλληνες βουλευτές οι οποίοι και αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους. Πόσο μάλλον για μια τόσο σημαντική συμφωνία, όπως αυτή της διευθέτησης του σκοπιανού ζητήματος». Αλλά, η ΝΔ, κουτοπόνηρα σκεππτόμενη, δεν επικαλείται το άρθρο 28 του Συντάγματος. Προτιμά να το παραβιάζει, όπως το παραβιάζει και η κυβέρνηση.
Στην (προ)”συμφωνία Πρεσπών” έχουμε τα ακόλουθα δεδομένα:
– Υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.
– Η διαδικασία, υπό τα Ηνωμένα ‘Έθνη.
– Επικυρώθηκε από την Βουλή των Σκοπίων.
– Επικυρώνεται από την Βουλή των Ελλήνων.
– Πρόκειται γιά συνθήκη-συμφωνία μεταξύ δύο κρατών γιά να ”εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον”.
– Η συνθήκη-συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από γεν. Συνέλευση ΟΗΕ ή το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού τα Ηνωμένα ‘Εθνη ήταν εμπλεκόμενα από 1993.
Κατά συνέπεια, έχει ισχύ το άρθρο 28 (παρ. 2) του Συντάγματος ή όχι;
Και το ερώτημα: ΓΙΑΤΙ, ειδικά η αξιωμ. Αντιπολίτευση, δεν επικαλείται το άρθρο 28 του Συντάγματος; Επειδή την βολεύει να φανεί ότι η τωρινή κυβέρνηση ”ξεπούλησε” το όνομα Μακεδονία, με 150+, ψήφους, φοβούμενη ότι με 180 θα ευρίσκονταν και ”πρόθυμοι-εξαγορασμένοι” βουλευτές της Ν.Δ.;;; Και αν επικυρωθεί στην Βουλή η συμφωνία, θα πρέπει να την υπογράψει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γιά να ισχύσει ως νόμος. Θα παραβιάσει και αυτός το Σύνταγμα, το οποίο υποτίθεται, ”προστατεύει”;

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης