Skip to main content

Τεράστια η εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία

%25CE%25B9%25CE%25B5%25CF%2581Όλοι έχουμε αναρρωτηθεί για το ύψος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και των μοναστηριών. Όποιο μέρος της Ελλάδας και να επισκεφτείς. και ρωτήσεις: “Ποιανού είναι αυτό το ωραίο κτήμα;”. Η απάντηση είναι στάνταρ της εκκλησίας ή του μοναστηριού. Πως έφτασαν όμως στα χέρια τους; Ας
ανατρέξουμε στην ιστορία που επαναλαμβάνεται σήμερα σαν φάρσα.
Ανέκαθεν όλοι οι κατακτητές και οι κυβερνώντες σε αυτόν τον τόπο έδειχναν τεράστια απέχθεια και μίσος εναντίον του λαού. Έβαζαν τεράστιους φόρους και επειδή οι ντόπιοι δεν μπορούσαν με κανέναν τρόπο να πληρώνουν κάτι φορολογίες σαν τις σημερινές, ΕΝΦΙΑ, κεφαλικά κλπ κλπ. (και επί Ρωμαίων, και επί Βυζαντινών και επί Οθωμανών) παραχωρούσαν τις περιουσίες τους στα μοναστήρια μετά από συνεννόηση έστελναν και έναν από τα παιδιά τους καλόγερο ή παπά και με αυτόν τον τρόπο πορεύτηκε η Ελλάδα διαμέσου των αιώνων. Στους αιώνες που πέρασαν όμως η περιουσία αυτή γιγαντώθηκε και βρίσκουμε την εκκλησία στον 21ο αιώνα να κατέχει και το 40% της Εθνικής Τράπεζας και ο αείμνηστος μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος Σεττάκης ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής και συμμετείχε στις αποφάσεις του συμβουλίου. Αλήθεια ποιος δεν τον θυμάται με πολιτική περιβολή, με κοντά μαλλιά και τσιγάρο στο χέρι σε εγκαίνια υποκαταστήματος της Εθνικής στο εξωτερικό.
Σήμερα μετά τόσα χρόνια δεν γνωρίζουμε το ύψος της περιουσίας που διαθέτει η Εκκλησία, η οποία σημειωτέον δεν φορολογείται. Το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση δεν γνωρίζουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ποτέ δεν θα γίνει διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας σε αυτή τηνς χώρα, υπάρχουν δεν υπάρχουν Έλληνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης