Skip to main content

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ζητά από την Google το δικαίωμα της Λήθης.

Το ΕΔ στο Λουξεμβούργο έκρινε χθες ότι η Google οφείλει να ικανοποιεί τα αιτήματα όσων χρηστών ζητούν να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης οι σύνδεσμοι προς «παρωχημένες ή άσχετες» πληροφορίες

Να σεβαστεί το «δικαίωμα στη λήθη» ζήτησε από την Google το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε μια απόφαση- σταθμό για το διαρκές ντιμπέιτ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε αντιδιαστολή με την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, που συγχρόνως αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τον αμερικανικό κολοσσό τεχνολογίας.Το ΕΔ στο Λουξεμβούργο έκρινε χθες ότι η δημοφιλής μηχανή
αναζήτησης οφείλει να ικανοποιεί τα αιτήματα όσων χρηστών ζητούν να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης οι σύνδεσμοι προς «παρωχημένες ή άσχετες» πληροφορίες που τους αφορούν.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση μετά από αίτημα εφετείου στην Ισπανία. Ο Ισπανός πολίτης που δικαιώθηκε από το ΕΔ είναι ένας δικηγόρος, ο Μάριο Κοστέχα, ο οποίος ζητούσε από το 2009 από την Google να διαγράψει τις καταχωρίσεις για τον πλειστηριασμό του σπιτιού του το 1998 και τα χρέη του, τα οποία είχαν στο μεταξύ διευθετηθεί. Η αγγελία είχε δημοσιευθεί σε εφημερίδα και αργότερα διατέθηκε ψηφιοποιημένη στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Ιντερνετ και στην κατοχύρωση του «δικαιώματος στη λήθη», που βασίζεται στη λογική ότι οι άνθρωποι που δεν είναι δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να μπορούν να αφαιρούνται από το Ιντερνετ μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την προώθηση ενός νόμου που βρίσκεται υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, υπάρχουν προϋποθέσεις για την έγκριση των αιτημάτων διαγραφής των δεδομένων και οι υπεύθυνοι των μηχανών αναζήτησης θα πρέπει να τα εξετάζουν βάσει «της φύσης των πληροφοριών, της σημασίας τους για την προσωπική ζωή του ιδιώτη και βάσει του συμφέροντος του κοινού να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, συμφέρον που μπορεί να ποικίλλει».

Ενα αίτημα μπορεί να απορριφθεί «όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως ο ρόλος των πληροφοριών στη δημόσια ζωή, δικαιολογώντας το επικρατέστερο δικαίωμα του κοινού να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες».

Την απόφαση του ΕΔ χαιρέτισε η Κομισιόν με την αρμόδια επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ, να κάνει λόγο στο Facebook για «ξεκάθαρη νίκη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων». «Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ανάγκη να φέρουμε τους κανόνες προστασίας δεδομένων από την «ψηφιακή λίθινη εποχή» στον σημερινό σύγχρονο κόσμο» πρόσθεσε η επίτροπος.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ» ΑΠΟΦΑΣΗ
Η αντίδραση της εταιρείας

Η δικαστική απόφαση θα προκαλέσει αδιαμφισβήτητα μεγάλο πονοκέφαλο -ενδεχομένως και κόστος- στην Google, καθώς είναι πιθανό να βομβαρδιστεί από αιτήματα για τη διαγραφή καταχωρίσεων. Η εταιρεία αποδοκίμασε, από την πλευρά της, ως «απογοητευτική» την απόφαση αναφέροντας δια στόματος εκπροσώπου της ότι «θα χρειαστούμε χρόνο για να αναλύσουμε τις συνέπειες».

Ο αμερικανικός κολοσσός είχε υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι δεν ασκεί έλεγχο στα δεδομένα των χρηστών και ότι απλώς προσφέρει πρόσβαση σε δεδομένα που είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο νόμιμα και δωρεάν, αλλά και ότι δεν πρέπει να υποχρεωθεί να παίζει τον ρόλο του λογοκριτή στο Διαδίκτυο. Ωστόσο το ΕΔ έκρινε ότι οι μηχανές αναζήτησης ασκούν έλεγχο στα δεδομένα των χρηστών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης