Skip to main content

Το Ιράκ εξοπλίζει τους Κούρδους κατά των τζιχαντιστών

Το Ιράκ εξοπλίζει τους Κούρδους κατά των τζιχαντιστών

Βαγδάτη
Η ιρακινή κυβέρνηση παρέδωσε πυρομαχικά στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, σε μια πρωτοφανή πράξη στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κουρδικών και ιρακινών δυνάμεων.

Mιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ο
πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι έδωσε εντολή για αποστολή πυρομαχικών στις δυνάμεις των Πεσμεργκά, οι οποίοι μάχονται ενάντια τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με το Ιράκ ώστε να εξασφαλίσει το «συντομότερο δυνατόν» την αποστολή όλμων και πυροβόλων όπλων, μετά τις αιτήσεις που έχει δεχτεί από την κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Νέα αμερικανική επιδρομή

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ, στην πρώτη επέμβασή τους στη χώρα από το 2011, βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν πλέον το ιρακινό Κουρδιστάν και χιλιάδες Ιρακινούς, χριστιανούς και μέλη της μειονότητας των Γεζίντι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, δύο βομβαρδιστικά έπληξαν το μεσημέρι της Παρασκευής μονάδα πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους που έβαλλε κατά των κουρδικών δυνάμεων στο Αρμπίλ. Λίγες ώρες αργότερα, νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν «τρομοκράτες» και στην συνέχεια στρατιωτική φάλαγγα και θέσεις όλμων κοντά στο Αρμπίλ.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις προχώρησαν σε νέες ρίψεις τροφίμων και νερού στην ορεινή ζώνη όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Ιρακινοί.

Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, συνοδευόμενα από δύο καταδιωκτικά, έριξαν προμήθειες που προορίζονται «για τους χιλιάδες Ιρακινούς που απειλούνται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ορος Σιντζάρ» διευκρίνισε με ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα -ο οποίος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην εισβολή στο Ιράκ το 2003- είναι απολύτως κατοχυρωμένη νομικά , αφού τα στρατιωτικά πλήγματα πραγματοποιούνται κατόπιν αιτήματος του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί χρονικό όριο για την αμερικανική αεροπορική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, επανέλαβε όμως ότι οι ΗΠΑ α��οκλείουν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων και την εμπλοκή σε μία παρατεταμένη πολεμική σύρραξη.

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν κατά το τελευταίο διάστημα πόλεις που κατείχαν οι δυνάμεις των Πεσμεργκά, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες αμάχους να καταφύγουν στις ορεινές ζώνες του βορείου Ιράκ.

Κατά την τελευταία τους επίθεση, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους κατέλαβαν το Καρακός, την μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ, καθώς και το φράγμα της Μοσούλης, το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας, που ελέγχει την τροφοδοσία σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα ολόκληρης της περιοχή.

Ο ΟΗΕ αναζητεί τρόπους για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση των πολιτών που απειλούνται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να συνδράμει τους πληθυσμούς που απειλούνται από τις ωμότητες του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ρίψεις προμηθειών κατά το επόμενο 48ωρο.

Στο μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρείες Turkish Airlines και Lufthansa έχουν διακόψει τις πτήσεις τους προς το Αρμπίλ. Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε τις αμερικανικές εμπορικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ, ενώ ανάλογα μέτρα ανακοίνωσε και η British Airways.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης