Skip to main content

Eίνα αμαρτία ο κόσμος να έχει ελιές στα δένδρα και να μην μπορεί να τα μαζέψει,Σε αδιέξοδο βρίσκονται ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς .

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F01%2F25CE25BF25CE25B525CE25B5
%25CE%25BF%25CE%25B5%25CE%25B5Σε αδιέξοδο βρίσκονται ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς στη Ρόδο
Eίνα αμαρτία ο κόσμος να έχει ελιές στα δένδρα και να μην μπορεί να τα μαζέψει, επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μονολίθου

Ένα ακόμη συνεταιριστικό ελαιοτριβείο της Ρόδου, μετά από εκείνο του Αρχαγγέλου τις προηγούμενες ημέρες, αναγκάστηκε να πάρει την απόφαση να σταματήσει να δέχεται την πληρωμή του σε είδος (σ.σ. ελαιόλαδο), το λεγόμενο εκθλιπτικό δικαίωμα και να αμείβεται σε χρήμα, για να
μπορέσει να παραμείνει βιώσιμο, έπειτα από την κατακρήμνιση της τιμής του ελαιολάδου που σημειώθηκε φέτος.

Πρόκειται για το ελαιοτριβείο του Μονολίθου, το οποίο μάλιστα φέτος μετά τις εξελίξεις που υπήρξαν με τα αντίστοιχα διφασικά εργοστάσια επεξεργασίας λαδιού, λόγω αδυναμίας διαχείρισης του πυρήνα, δέχεται διπλάσιο και τριπλάσιο όγκο ελαιοκάρπου από τις προηγούμενες χρονιές.

Μιλώντας στη «Ροδιακή», ο επί 12 συναπτά έτη πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μονολίθου κ. Αριστοτέλης Πιζήμολας, ο οποίος παράλληλα είναι στο συγκεκριμένο ελαιοτριβείο διαχειριστής τα τελευταία 17 έτη και εργαζόμενος εκεί από το 1996, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση. Παράλληλα, αναφέρεται στη σημασία που έχει το εργοστάσιο για τη γύρω περιοχή, στη φετινή παραγωγή, αλλά και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα άλλα εργοστάσια.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πιζήμολας αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα που δημιουργήθηκε στον συνεταιρισμό, που αριθμεί πάνω από 120 μέλη και εννιά εργαζόμενους: «Το Δ.Σ. συνεδρίασε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο το βράδυ λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα με τα προβλήματα των ελαιοτριβείων και ένα από τα πιο σοβαρά θέματα είναι πώς θα λειτουργήσουμε από εδώ και πέρα. Προσωπικά πρότεινα αμέσως μετά την ερχόμενη Τρίτη (σ.σ. σήμερα) που είχαμε και τα τελευταία προγραμματισμένα ραντεβού να κλείσουμε. Όπως τα έβαλα κάτω αν πουλήσουμε αυτή τη στιγμή το λάδι στην τιμή που μας πρότεινε ο έμπορος, ήδη έχουμε ζημιές γύρω στα 10.000 ευρώ! Δουλεύουμε τον τελευταίο ένα μήνα, μέρα – νύχτα και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε παθητικό στον τζίρο μας και φθορά των μηχανημάτων μας».

Όπως σημειώνει ο κ. Πιζήμολας, η τιμή φέτος είναι πολύ χαμηλή: «Μας επισκέφθηκε έμπορος και πήρε δείγμα του ελαιολάδου από τις δεξαμενές μας. Ύστερα από τις μετρήσεις που έκανε μας έδωσε τιμή γύρω στο 1,60 – 1,70 ε��ρώ το κιλό, εξαρτάται από την ποιότητα. Θα κάνουμε βέβαια και εμείς δικές μας μετρήσεις, αλλά με αυτή την τιμή δεν βγαίνει οικονομικά, όχι μόνο το ελαιοτριβείο, αλλά και ένας παραγωγός! Καλύτερα οι παραγωγοί να καθίσουν στο σπίτι τους και εμείς στα δικά μας, τουλάχιστον η ζημιά θα είναι πολύ μικρότερη. Αν λειτουργεί το ελαιοτριβείο δημιουργούνται και κάποια έξοδα, όπως είναι ρεύμα, νερό, εργατικές ώρες κλπ. Στην ουσία θα πάνε εκεί τα όποια κέρδη μας».

Εφημερίδα Ροδιακή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης