Ρατσισμός, βία και Κου Κλουξ Κλαν
Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, είχε θεωρηθεί ως ορόσημο μιας νέας εποχής, που ο ρατσισμός και η βία εναντίον των μειονοτήτων θα ανήκαν στο παρελθόν.
Ο θάνατος του νεαρού Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από τα πυρά αστυνομικού παρότι ήταν άοπλος έφερε στο προσκήνιο τον βαθύ διχασμό που εξακολουθεί να
υποβόσκει στις ΗΠΑ και τη ρατσιστική βία που οδήγησε τους Αφροαμερικανούς κατοίκους του Φέργκιουσον στους δρόμους και τη σύγκρουση με την αστυνομία.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον έριξε λάδι στη φωτιά, κάνοντας τους κατοίκους να νιώθουν «παιδιά ενός κατώτερου θεού», που αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως εν δυνάμει εγκληματίες.
Το Φέργκιουσον είναι μόνο ένα «στιγμιότυπο» από το καζάνι που βράζει υπογείως στην παγκόσμια υπερδύναμη, όπου, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις και μερίδα των ΜΜΕ, ο ρατσισμός είναι πανταχού παρών στην εκπαίδευση, στην εργασία, στο δικαστικό σύστημα και στην αστυνόμευση.
Η μικρή πόλη του Μιζούρι ήταν, όπως πολλές στις ΗΠΑ, ένα δείγμα του τι συμβαίνει σε πολλά μικρά αστικά κέντρα. Οσο αυξανόταν ο αριθμός των Αφροαμερικανών, τόσο οι λευκοί άρχισαν να την εγκαταλείπουν.
Στοιχεία
Το 1980, όπως γράφουν οι New York Times, το 86% των κατοίκων ήταν λευκοί και το 14% μαύροι. Το 2010 τα ποσοστά αντιστράφηκαν: το 29% ήταν λευκοί και το 69% Αφροαμερικανοί. Ο δήμαρχος, όμως, και πέντε από τα έξι μέλη του δημοτικού συμβουλίου είναι λευκοί. Η υπηρεσία σχολείων αποτελείται από έξι λευκούς και έναν ισπανόφωνο, ενώ στην αστυνομία υπηρετούν μόλις 3 Αφροαμερικανοί από τους συνολικά 53.
Το 86% των ατόμων που σταματά η αστυνομία καθημερινά είναι Αφροαμερικανοί, όπως και το 95% όσων συλλαμβάνονται. Η ιστορία αυτή είναι γνώριμη για τους Αμερικανούς και σε άλλα σημεία της χώρας. Τα περιστατικά βίας εναντίον Αφροαμερικανών έχουν αυξηθεί ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα με αρκετά θύματα. Το ίδρυμα Malcolm Grassroot Movement αποκάλυψε πρόσφατα ότι σε ολόκληρη την Αμερική οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ιδιωτικοί φρουροί σκοτώνουν έναν Αφροαμερικανό κάθε 28 ώρες, και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για άοπλους πολίτες. Ερευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έδειξε δε ότι οι λευκοί στις ΗΠΑ ουσιαστικά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να θεωρούν τους ανθρώπους με σκούρα επιδερμίδα επιρρεπείς στα εγκλήματα και να αποφαίνονται εναντίον τους όταν καλούνται να αποφασίσουν σχετικά σε μια νομική διαδικασία. Ακόμη και η διαβόητη Κου Κλουξ Κλαν δεν έχει εκλείψει και μάλιστα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δολοφονία του 18χρονου, συγκεντρώνοντας χρήματα για την ενίσχυση του αστυνομικού που τον πυροβόλησε.
Στην ιστοσελίδα της, η ΚΚΚ της Νότιας Καρολίνας έχει δημοσιεύσει σειρά ρατσιστικών σχολίων κατά του Μπράουν, χαρακτηρίζοντάς τον «μαύρο αλήτη», και κάνει διαδικτυακό έρανο ζητώντας τουλάχιστον 10 δολάρια από τον κάθε χρήστη για τον «αστυνομικό που έκανε τη δουλειά του κατά του νέγρου εγκληματία».Φέρονται δε να έστειλαν e-mail σχετικά με τον έρανο σε οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο οποίο έγραφαν μεταξύ άλλων: «Κάνουμε έρανο για τον αστυνομικό που πυροβόλησε αυτόν τον αλήτη. Είναι ήρωας!
Χρειαζόμαστε κι άλλους αστυνομικούς που να είναι πρόθυμοι να βάλουν στη θέση τους τους μαύρους α��ήτες που ελέγχονται από τους Εβραίους. Οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι δειλοί και δεν κάνουν τίποτα, την ίδια στιγμή που το 90% των εγκλημάτων σε λευκούς τα διαπράττουν μαύροι».
Σάλος για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της αστυνομίας
Τις προηγούμενες ημέρες είχε ξεσπάσει έντονη διαμάχη στα αμερικανικά ΜΜΕ σχετικά με το εάν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί φωτογραφία του αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον που φέρεται να δολοφόνησε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε τελικά, και είναι από τη βράβευση του αστυνομικού πριν από έξι μήνες για «εξαιρετική προσπάθεια εν ώρα καθήκοντος», γεγονός, φυσικά, που όξυνε τα πνεύματα στο Φέργκιουσον, το οποίο συνεχίζει να φλέγεται.
Οι ταραχές στο Μισούρι, πάντως, έφεραν στην επιφάνεια και ένα άλλο, μείζον ζήτημα, αυτό της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού στην αστυνομία. Η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού σε αστυνομικά τμήματα ξεκίνησε το 1990, όταν το Κογκρέσο την ενέκρινε, προκειμένου να καταπολεμηθεί το εμπόριο ναρκωτικών και αργότερα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μονάδα επιβολής της τάξης μπορεί να λάβει θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού από το Πεντάγωνο συμπληρώνοντας μια αίτηση μόνο μίας σελίδας. Ωστόσο, οι εικόνες από το Φέργκιουσον που έδειχναν αστυνομικούς βαριά οπλισμένους, σκοπευτές εκπαιδευμένους εναντίον διαδηλωτών, ακόμη και τεθωρακισμένα στους δρόμους της μικρής πόλης, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.
Μεγάλη μερίδα του Τύπου άρχισε να κάνει ανοιχτά λόγο για υπερβολική στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, η οποία παίζει με τη σειρά της τον δικό της ρόλο στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας. Το παραδέχτηκε, άλλωστε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, ο οποίος δήλωσε ότι ανησυχεί «βαθύτατα ότι η ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού και οχημάτων στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα».
Κογκρέσο
Βουλευτές και γερουσιαστές, εξάλλου, σκοπεύουν να καταθέσουν νομοθεσία που θα μειώσει τη στρατιωτικοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων και θα εξετάσουν εάν ο πλεονάζων εξοπλισμός του υπουργείου Αμυνας χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο. Εκθεση της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών αποκαλύπτει ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν στις πόλεις εξοπλισμό που προορίζεται για το πεδίο μαχών, ενώ ακόμη και η εκπαίδευσή τους είναι συχνά στρατιωτική. Σύμφωνα δε με την έκθεση, η αξία του εξοπλισμού που παρέχεται από το υπουργείο Αμυνας σε αστυνομικά τμήματα ανήλθε από 1 εκατομμύριο δολάρια το 1990 σε σχεδόν 450 εκατομμύρια δολάρια το 2013.
Η αστυνομία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι ο εξοπλισμός αυτός βοηθά τους αστυνομικούς να παραμένουν ασφαλείς. Πρόκειται για λογική την οποία κατακεραυνώνουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ αυτές τις ημέρες, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί, εξαιτίας ακριβώς της λογικής ότι μπαίνουν σε πεδίο μάχης και κυρίως όταν έχουν απέναντί τους Αφροαμερικανούς, προτιμούν να πυροβολήσουν προκειμένου να διαφυλάξουν τη δική τους σωματική ακεραιότητα, ανεξάρτητα από το εάν η απειλή που αντιμετωπίζουν είναι θανάσιμη.
Πρόσφατη αρθρογραφία
- Ναυμαχία της Σαλαμίνας, μία άλλη οπτική και θεία παρέμβαση; 12 Ιουνίου 2023
- (χωρίς τίτλο) 9 Φεβρουαρίου 2023
- Η συμμαχία του ΝΑΤΟ Και η Ευρωπαϊκή ένωση 29 Απριλίου 2022
- ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 23 Νοεμβρίου 2021
- Είναι καλύτερα να μη δίνεις καμιά δικαιολογία παρά μια κακή. 12 Οκτωβρίου 2021
Νεότερα Σχόλια
- Temporary Email Address στο Στις 25 Μαρτίου θα γιορτάσουμε μία επανάσταση για τα 200 χρόνια ή δύο;
- Temp Mail στο Αριστείδης (ο Δίκαιος;): Ελίτ, αντιελίτ
- Kyrgianbas στο Το Όχι δεν ήταν του Μεταξά. Το Όχι ήταν του ήρωα Στρατηγού Κατσιμήτρου.
- Greec στο Όταν οι σύγχρονοι πολιτικοί δεν έχουν ιστορική μνήμη .
- kyrie shoes στο Τον Γαλιλαίο θα τον κρεμάγανε μάλλον….
Αφήστε μια απάντηση