Skip to main content

ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ




Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιός είσαι
Ο αξέχαστος καθηγητής της Παιδιατριακής Κωνσταντίνος Χωρέμης γεννήθηκε στο Κλημέντι της Κορινθίας .

Δείτε ένα σύντομο βιογραφικό του:
Γεννήθηκε στο Κλημέντι Κορινθίας. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1915, ως υπότροφος του κληροδοτήματος Αντωνίου Παπαδάκη, και αποφοίτησε το 1921. Από το 1923 μέχρι το 1926 μετεκπαιδεύτηκε στο Βερολίνο, ενώ παράλληλα εργάστηκε στην εκεί Παιδιατρική Κλινική. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα βιοχημείας στο βιοχημικόεργαστήριο του διάσημου καθηγητή Ρόνα. Εκεί εκπόνησε και τη διδακτορική διατριβή του με θέμα – τίτλο “Η ινσουλίνη και η γλυκόλυσις εις το αίμα”, που εγκρίθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου 1927.
Από το 1927 μέχρι το 1935 εργάστηκε ως γιατρός του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Το 1928 εκλέχτηκε υφηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1935 τακτικός καθηγητής της Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι το 1966, ενώ διετέλεσε και Πρύτανης του Πανεπιστημίου το 1956. Το 1946 έγινε Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον θάνατό του, το 1966. Επί της καθηγεσίας του, το 1953, οι κλίνες του “Αγία Σοφία” αυξήθηκαν από 79 σε 250. To 1958 έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Υπήρξε Πρόεδρος της Κεντρικής επιτροπής μαθητικών συσσιτίων και κατασκηνώσεων, Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Επίτιμο μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, Τακτικό μέλος του Ανωτάτου Υγιειονομικού Συμβουλίου (του οποίου το 1959 έγινε και Πρόεδρος), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΚΠΑ, Μέλος του συμβουλίου Σχολικής Υγιεινής, Αντεπιστέλλον μέλος της γαλλικής, ελβετικής και γερμανικής παιδιατρικών εταιρειών και επίτιμο της τουρκικής. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε όλα τα μεταπολεμικά συνέδρια που αφορούσαν την παιδιατρική.
Απεβίωσε το 1966. Μετά το θάνατό του, με πρωτοβουλία του καθηγητή Ν. Ματσανιώτη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών μετονόμασε το “Ερευνητικό Εργαστήριο” της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε δημιουργηθεί και εγκαινιασθεί από αυτόν το 1964, σε “Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο” (Χ.Ε.Ε.)
Αυτόν τον σπουδαίο επιστήμονα και άνθρωπο κατέδωσε επί κατοχής ο Νικόλαος Χριστοφοράκος (πατέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου-υπόθεση SIEMENS) διότι μαζί με τον συνάδελφό του καθηγητή ιατρικής Νικόλαο Λούρο , διοχέτευαν φαρμακευτικό υλικό από τον Ερυθρό σταυρό σε αναξιοπαθούντες (τον χειμώνα της γενοκτονίας) και αντάρτες (τα επόμενα χρόνια της κατοχής).Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος ήταν ευνοούμενος βοηθός του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύνδεσμος του με τα Ες-Ες την περίοδο της Κατοχής.
Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος (στη μέσον της 1ης φωτογραφίας από την δίκη των δοσίλογων) έγραψε τα παιδιά του στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, από την οποία και αποφοίτησαν.
Να πληροφορήσουμε τους συμπατριώτες μας – για όσους δεν το γνωρίζουν- ότι ο Κωνσταντίνος Χωρέμης ίδρυσε την παιδική κατασκήνωση του Κλημεντίου η οποία λειτουργούσε μέχρι και πρότινος.https://www.sfedona.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης