Ο ηρωικός Σαμιώτης καπετάν Χούμας
Ο καπετάν Μιλτιάδης Χούμας |
Υπήρξε ένας από τους πιο ηρωικούς Έλληνες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Γεννημένος στη Χώρα της Σάμου (1913-1989), ο καπετάν Μιλτιάδης Χούμας ήταν ένας γνήσιος θαλασσόλυκος που φυγάδευε με το καϊκι του Έλληνες και
Άγγλους στη Μέση Ανατολή. Τέτοιες μέρες, Μάιο μήνα, 67 χρόνια πριν, οι Βρετανοί τον τιμούσαν και πάλι για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του.
Όταν το 1941 το καΐκι του καπετάν Χούμα, το «Ευαγγελίστρια», έφτασε στη Λεμεσό, επιτάχθηκε από το ελληνικό προξενείο. Ο Άγγλος Λοχαγός Michael Parish τον πήρε τότε στην οργάνωση Άλφα (Force A) που διεξήγαγε ανορθόδοξο πόλεμο με έδρα το Κάιρο.
Τον Ιανουάριο του 1942 δημιουργήθηκε και η ΜΙ-9, η οργάνωση που διέθετε στολίσκο 16 καϊκιών. Έτσι με βάση το Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο, Έλληνες και Άγγλοι εκτελούσαν αποστολές στο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ο Χούμας πραγματοποίησε 65 αποστολές σε εχθρικά ύδατα με πλήρωμα μόνο τριών ανδρών. Έκανε πάνω από 40 ταξίδια στα κατεχόμενα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, πετυχαίνοντας τη διάσωση 48 ανδρών των βρετανικών δυνάμεων, 100 Ιταλών στρατιωτών -μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας- και πολλών Ελλήνων.
Συνελήφθη από τους Γερμανούς τρεις φορές, αλλά κατάφερε να διαφύγει.
Ήταν εκείνος που φυγάδευσε από την Κεφαλονιά στη Σμύρνη τον Βρετανό ναύτη John Capes.
Ο John Capes, μοναδικός επιζών του βυθισμένου υποβρυχίου “Perseus” |
Το μοναδικό από τα 61 μέλη του πληρώματος που κατάφερε να βγει ζωντανό από το βυθισμένο από νάρκη το 1941 έξω από το Αργοστόλι υποβρύχιο «Περσέας» («Perseus») και να αναδυθεί με ειδική συσκευή διαφυγής.
Το υποβρύχιο “Perseus” |
Το υποβρύχιο “Perseus”
Κατόπιν ο Capes χρειάστηκε να κολυμπήσει μέχρι την Κεφαλονιά όπου τον βρήκαν οι κάτοικοι του νησιού και τον φιλοξένησαν επί 18 μήνες, κρύβοντάς τον από τους κατακτητές.
Ωσπου ο καπετάν Χούμας ανέλαβε τη ριψοκίνδυνη μεταφορά του προς τις τουρκικές ακτές. Ένα ταξίδι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού η διαδρομή ήταν γεμάτη εχθρικά πλοία, αλλά και αεροπλάνα που περιπολούσαν στην περιοχή. Παρ’ όλες, ωστόσο, τις αντιξοότητες, ο Σαμιώτης καπετάνιος κατάφερε να ολοκληρώσει και το ταξίδι του αυτό χωρίς απώλειες και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε 3 ημέρες!
Βράβευση του καπετάν Μιλτιάδη Χούμα |
Τέτοια εποχή, στις 14 Μαϊου 1946, ήταν που ο Βρετανός Υποναύαρχος Arthur George Talbot τού απένειμε το Παράσημο των Διακεκριμένων Υπηρεσιών. Ήδη είχε τιμηθεί και με το Παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Παράσημο που απονεμήθηκε στον καπετάν Μιλτιάδη Χούμα |
ΠΗΓΗ : https://www.navy.gr
Πρόσφατη αρθρογραφία
- Ναυμαχία της Σαλαμίνας, μία άλλη οπτική και θεία παρέμβαση; 12 Ιουνίου 2023
- (χωρίς τίτλο) 9 Φεβρουαρίου 2023
- Η συμμαχία του ΝΑΤΟ Και η Ευρωπαϊκή ένωση 29 Απριλίου 2022
- ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 23 Νοεμβρίου 2021
- Είναι καλύτερα να μη δίνεις καμιά δικαιολογία παρά μια κακή. 12 Οκτωβρίου 2021
Νεότερα Σχόλια
- Temporary Email Address στο Στις 25 Μαρτίου θα γιορτάσουμε μία επανάσταση για τα 200 χρόνια ή δύο;
- Temp Mail στο Αριστείδης (ο Δίκαιος;): Ελίτ, αντιελίτ
- Kyrgianbas στο Το Όχι δεν ήταν του Μεταξά. Το Όχι ήταν του ήρωα Στρατηγού Κατσιμήτρου.
- Greec στο Όταν οι σύγχρονοι πολιτικοί δεν έχουν ιστορική μνήμη .
- kyrie shoes στο Τον Γαλιλαίο θα τον κρεμάγανε μάλλον….
Αφήστε μια απάντηση