Ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία παρατηρούνται ποσοστά ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ, σε άλλες ευρωπαικές χώρες όπως η Γερμανία σημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, με τον αριθμό των απασχολούμενων να βαίνει ολοένα και αυξανόμενο. Τους λόγους για το διαχωρισμό αυτό και
τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων προσπαθεί να διαλευκάνει, το editorial της ισπανικής οικονομικής εφημερίδας Cinco Dias. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη δεν μπορούν να αναλυθούν συνολικά και ομογενοποιημένα. Μετά τη θύελλα του δημόσιου χρέους και των φημών περί διάλυσης του ευρώ, η γηραιά Ηπειρος αποκτά και πάλι σφυγμό και ανακτά τη σταθετρότητά της, με άνισους όμως ρυθμούς. Η εικόνα μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων έγινε πραγματικότητα, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της απασχόλησης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Η Γερμανία έχει αυξήσει κατά 9,5 % των αριθμό των απασχολουμένων κατά τα τελευταία πέντε χρόνια σε σύγκριση με την εξέλιξη μιας χώρα�� όπως η Ελλάδα, όπου έχουν χαθεί πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεων εργασίας. Την Αθήνα ακολουθεί η Ισπανία, που έχει χάσει περισσότερες από το 17% των θέσεων εργασίας, ξ Πορτογαλλία και η Ιρλανδία με 12% και 11% και η Γαλλία και Ιταλία με 8% και 5%.
Οι συνέπειες αυτής της κατάρρευσης εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την ανισορροπία στα δημόσια οικονομικά των χωρών αυτών.
Παρ ‘όλα αυτά , η διαφορά μεταξύ των δύο “ταχυτήτων” της Ευρώπης δεν είναι τυχαία. Κατά τη διάρκεια ρψν περασμένων ετών, την εποχή της μεγάλης ευημερίας, οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες δεν ήταν σε θέση να ανακόψουν την αύξηση των τιμών και του κόστους εργασίας, κάτι που έκανε η Γερμανία.
Το γερμανικό μοντέλο δούλευε τότε και εξακολουθεί να λειτουργεί τώρα κάτω από μια διπλή προϋπόθεση: Υψηλή παραγωγή και ποιοτική με τιμές ελεγχόμενες.
Αφήστε μια απάντηση