Skip to main content

Κοκαΐνη, μπάλα και συμβόλαια θανάτου: Ο «Έλληνας Εσκομπάρ» που έβαλε τα γυαλιά στους διεθνούς φήμης βαρόνους

Πώς ένας γιος αστυνομικού από τους Νέους Πόρους Πιερίας, κατέληξε μέσα σε λίγα χρόνια από πορτιέρης σε club της Συγγρού να αποτελεί το πιο ηχηρό όνομα στον
κόσμο της διακίνησης ναρκωτικών;

Διακίνηση κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του ΟΠΑΠ, βρώμικα παιχνίδια με όπλα, σύσταση συμμορίας και συμβόλαια θανάτου είναι μερικά μόνο από τα «κατορθώματα» του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου, που κατάφεραν να τον στείλουν στα υγρά κελιά των φυλακών.
Ο βαρόνος των ναρκωτικών ο οποίος έγινε γνωστός στο σινάφι του ως «ο Έλληνας Εσκομπάρ», ήταν γνωστός στην πιάτσα ως «Αλέκος» και «χοντρός», με το άκουσμα των λέξεων αυτών να κάθονται οι πάντες προσοχή. Ο Αγγελόπουλος, βλέπετε, δεν είχε αφήσει περιθώρια για κάτι διαφορετικό…
Τα πρώτα χρόνια της διαφθοράς
Ο ίδιος ξεκινά την καριέρα του ως πορτιέρης σε νυχτερινό μαγαζί της Συγγρού, συνεχίζοντας ως ναυτικός σε λάντζες ανεφοδιασμού πλοίων, τα οποία μεταφέρουν λαθραία τσιγάρα από την Αλβανία στην Ιταλία. Τα χρήματα ήταν καλά, σε καμία περίπτωση όμως δεν ήταν αυτά που θα τον ικανοποιούσαν. Ως φιλόδοξος νέος θέλει περισσότερα. Και θα τα αποκτήσει σύντομα.
Η ερωτική σχέση που ανέπτυξε με ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής στην Αμβέρσα του ανοίγει πολλές πόρτες στον υπόκοσμο, με τον ίδιο να εκμεταλλεύεται κάθε γνωριμία και κάθε ευκαιρία. Αμέσως ξεκινά να εργάζεται ως μέλος πληρώματος λαθρεμπορικών που διακινούσαν τσιγάρα και όπλα. Είχε ήδη αναβαθμιστεί!
Λέγεται πως την ίδια περίοδο, χάρη στη γνωριμία του με τον επίτιμο πρόξενο της Νικαράγουα στην Αθήνα, συμμετείχε ενεργά και σε κύκλωμα που μετέφερε ελληνικά όπλα στους Σαντινίστας, το σοσιαλιστικό πολιτικό κόμμα της Νικαράγουας που κατάφερε να εγκαθιδρύσει μια επαναστατική, ανατρεπτική κυβέρνηση.
Το κύκλωμα πληρωνόταν με γενναίες ποσότητες κοκαΐνης που με τη σειρά του «έσπρωχνε» στην Ευρώπη, με το χρήμα να ρέει να άφθονο. Και τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα…
Όταν ο Σέρβος αρχηγός του κυκλώματος σκοτώνεται ξαφνικά, τη θέση του παίρνει ο «χοντρός». Τι σημαίνει αυτό; Δόξα και χρήμα…
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα ήρθαν τόσο εύκολα.
Κοκαΐνη εκατομμυρίων… στη θάλασσα
Αυτό ακριβώς προτίμησε να κάνει ο Έλληνας Εσκομπάρ για να γλιτώσει τη σύλληψη: Να ξεφορτωθεί μέχρι και το τελευταίο γραμμάριο κόκας που είχε προμηθευτεί από κολομβιανό καρτέλ και στόχευε να ξεφορτώσει στην Ισπανία. Οι σκληρές αποφάσεις, άλλωστε, ήταν μέρος της δουλειάς του.
Το φορτίο μεταφερόταν μέσα στα δικής του ιδιοκτησίας αλιευτικά «Χέλιξ» και «Τρίτων».
Ήταν τον Φεβρουάριο του 2003 όταν ο Αγγελόπουλος έδωσε εντολή να «χαθεί» το φορτίο στα βάθη του Ατλαντικού προκειμένου οι ολλανδικές Αρχές που -όπως είχε ενημερωθεί- θα προχωρούσαν σε «ξαφνικό» έλεγχο, να μην βρουν το παραμικρό.
Και πράγματι, τα κατάφερε. Για πόσο θα τη γλίτωνε ακόμα;
Η εκτόξευση ερασιτεχνικής ομάδας στη B’ Εθνική και η απάτη με τον ΟΠΑΠ
Το μεγάλο του deal πριν τη σύλληψή του υπήρξε αναμφίβολα η εμπλοκή του στα διοικητικά της ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Πιερίας, του Ποσειδώνα Νέων Πόρων, ο οποίος χρειάστηκε μόνο τρία χρόνια για να εκτοξευτεί στη Β’ Εθνική!
Δεν ήταν αυτός ο λόγος, όμως, που μπήκε στο μάτι των Αρχών.
Η μεγάλη κομπίνα αφορούσε στον ΟΠΑΠ και συγκεκριμένα στα κέρδη ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ από το «Πάμε Στοίχημα» που δήλωσε στην Εφορία τη διετία 2002 – 2003.
«Τα λεφτά στα λεφτά», σκέφτηκαν οι περισσότεροι. Δεν είχαν άδικο…
Η χαρά του, όμως, δεν κράτησε πολύ, αφού οι έρευνες αποκάλυψαν την παράνομη δράση του. Όπως έγινε γνωστό, τα κέρδη από τον ΟΠΑΠ εξασφαλίστηκαν με τη βοήθεια του κουμπάρου του, ο οποίος μέσα σε ελάχιστους μήνες έπαιξε στο «Πάμε Στοίχημα», σε πρακτορείο στο Λιτόχωρο Πιερίας, ποσό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Έρευνες αποκάλυψαν πως μέρος των χρημάτων –συγκεκριμένα 500.000 ευρώ- που είχαν δοθεί στο πρακτορείο ήταν σε μουχλιασμένα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ τα οποία το κατηγορητήριο ήθελε να βρίσκονταν θαμμένα για καιρό προτού χρησιμοποιηθούν για το «ξέπλυμα».
Τα χαρτονομίσματα αυτά αποτελούσαν μέρος των 36 εκατομμυρίων ευρώ που ο «Αλέκος» είχε προεισπράξει για τη μεταφορά των 5,4 τόνων κοκαΐνης και τα οποίο ο κουνιάδος του είχε αναλάβει να τα θάψει στο Λιτόχωρο και να τα εμφανίζει λίγα – λίγα ώστε να παίζει στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Τελικά, οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν αλλά μόνο όταν ο ίδιος βρισκόταν ήδη στη φυλακή.
Το τέλος του πιο διάσημου Έλληνα βαρόνου
Το καλοκαίρι του 2004 συλλαμβάνεται από τις γερμανικές Αρχές στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης με διεθνές ένταλμα, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό της Αμβέρσα, έχοντας κατηγορηθεί για παράνομη διακίνηση 5,4 τόνων κόκας.
Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη της ίδιας χρονιάς, όταν το αλιευτικό «Africa I», γνωστό για το φορτίο του- εντοπίστηκε από πληροφοριοδότη του Λιμενικού σε προβλήτα του Κερατσινίου.
Το σκαρί δεν ανήκει στον ίδιο, όμως το γεγονός πως μέλη του συνεργείου επισκευών τα οποία είχαν αναλάβει να εγκαταστήσουν στο πλοίο δορυφορικά συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίας, τον αναγνώρισαν ως τον άνθρωπο που τους πλήρωνε –πάντα σε μετρητά σαφώς- για την εργασία τους ο κλοιός στένεψε.
Τα πάντα ήταν έτοιμα για τη σύλληψή του. Οι Αρχές, όμως, έπρεπε να περιμένουν λίγο ακόμα. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν είχαν σκοπό να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους.
Τελευταίο ταξίδι
15 Μαΐου 2004. Έχοντας εντοπίσει το πλοίο που έκανε τις πιο πρόσφατες μεταφορές ναρκωτικών του Αγγελόπουλου, ελληνικές, βρετανικές και αμερικανικές Αρχές συνεργάζονται για τον παγιδεύσουν. Έχοντας πρώτα αποκτήσει πρόσβαση στον αριθμό του δορυφορικού τηλεφώνου του πλοίου, αφήνουν το «Africa I» να φορτώσει στα ανοιχτά της Σενεγάλης 5,4 τόνους κοκαΐνης, με προορισμό τη Δυτική Αφρική. Το παρακολουθούν επί εβδομάδες ολόκληρες.
Τελικά, στις 13 Ιουλίου το η ισπανική ακτοφυλακή καταδιώκει στα νερά του Γιβραλτάρ το αλιευτικό του «χοντρού» με τους τόνους ναρκωτικών, ανακόπτει την πορεία του και βάζει τέλος στη δράση του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου που θεωρήθηκε ο εγκέφαλος της επιχείρησης.
Ο ίδιος αρνήθηκε τότε όλες τις κατηγορίες, υποδεικνύοντας ως ένοχο έναν άλλον Έλληνα έμπορο ναρκωτικών που όμως την εποχή εκείνη βρισκόταν στις ισπα��ικές φυλακές με την κατηγορία διακίνησης 3,5 τόνων κοκαΐνης.
Στο στόχαστρο της Αστυνομίας βρισκόταν ήδη από το 1999.
Οι έρευνες γύρω από την παράνομη δράση του Αγγελόπουλου οδήγησαν στην αποκάλυψη πολλών ακόμα επιλήψιμων δραστηριοτήτων του δαιμόνιου «επιχειρηματία», την ώρα που ο ίδιος είχε ήδη οδηγηθεί στις φυλακές Πατρών καταδικασμένος σε ισόβια για διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παράνομες δράσεις.
Μέχρι τότε, είχε προλάβει να βάλει τη σφραγίδα του σε δέκα τεράστια φορτία κοκαΐνης αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης τεσσάρων εταιρειών με αλιευτικά σκάφη με έδρα την Κυλλήνη και μέτοχος σε πολλές ακόμα.
Μείωση ποινής, αποφυλάκιση και… ξανά πίσω από τα σίδερα
Ο Αγγελόπουλος καταδικάστηκε πρωτοβάθμια σε ισόβια κάθειρξη, ποινή φυλάκισης 5 ετών και χρηματική πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ, η συνολική ποινή του, όμως, μειώθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 22 έτη, με το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
Tα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν λίγο καλύτερα για εκείνον το 2014, όταν με απόφαση δικαστηρίου του επιστρέφεται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό αλλά και ορισμένα περιουσιακά του στοιχεία τα οποία είχαν δεσμευτεί ως προϊόντα εγκλήματος.
Το 2015 ο νόμος Παρασκευόπουλου κάνει το θαύμα του και στην περίπτωση του «Αλέκου», παρά το γεγονός πως μέχρι τη στιγμή εκείνη είχαν απορριφθεί όλα τα αιτήματα για αποφυλάκιση που είχε κάνει.
Ο ίδιος αποφυλακίζεται τον Ιούνιο του 2015 έχοντας εκτίσει τα 11 από τα 22 έτη της μειωμένης του ποινής, μόνο και μόνο για να επιστρέψει στη φυλακή τρεις μήνες αργότερα, αυτή τη φορά οριστικά. Η απόφαση ήταν του Αρείου Πάγου.
Το συμβόλαιο θανάτου που δεν εκτελέστηκε ποτέ
Σύμφωνα με την ξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού, Λίτσα, ο Αγγελόπουλος είχε κάνει συμβόλαιο θανάτου με τον βαρυποινίτη, με σκοπό να «τελειώσει» τον πρώην συνήγορό του, Πέτρο Μαντούβαλο, στον οποίο είχε πληρώσει 1.000.000 ευρώ για να τον βγάλει από τη φυλακή. Κάτι που εκείνος δεν κατάφερε.
Ο «χοντρός» δεν δίστασε τότε να προσφέρει στον Βλαστό το ποσό των 100.000 ευρώ για να τον βγάλει από τη μέση με εντολή από τη φυλακή, κάτι που ο δικηγόρος γλίτωσε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, αποφασίζοντας να επιστρέψει τα χρήματα στον πρώην πελάτη του


Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης