Skip to main content

Έρχονται διώξεις ΣΟΚ για Νοβάρτις.

%25CF%2588Του Γιάννη Ντάσκα.
Ο δημοσιογράφος Σιμόν Μαρκς παρουσίασε ένα εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα, μιλώντας με διάφορες πηγές, δικηγόρους και πολιτικούς στην Ελλάδα. «Το σκάνδαλο των
φαρμάκων στρέφεται στην ελληνική πολιτική» ήταν ο τίτλος του άρθρου που ανέφερε επίσης πως «Πακέτα μετρητών φέρεται να προσφέρθηκαν για να αυξηθούν οι τιμές των συνταγών».
οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τρεις μάρτυρες που κατηγορούν μερικούς από τους κορυφαίους πολιτικούς της χώρας για δωροδοκία από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία.

«Οι τρεις ανώνυμοι λογαριασμοί αποτελούν μέρος μιας ελληνικής δικαστικής έρευνας για το αν η Novartis δωροδοκούσε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να δαπανούν δημόσια χρήματα για τα προϊόντα της εταιρείας.

Οι ισχυρισμοί για διαφθορά υψηλού επιπέδου μετά το οικονομικό σκάνδαλο του 2008 – σε μια εποχή που τα νοσοκομεία ξέμεναν από γάζες και καθαρά σεντόνια – έχουν προκαλέσει μια πολιτική καταιγίδα και έχουν χωρίσει τη χώρα που έχει πληγεί από την κρίση, καθώς κατευθύνεται προς τις εκλογές το επόμενο έτος.

Η έκθεση του FBI αναφέρει επίσης ότι ο Φρουζής χρησιμοποίησε μια σειρά από ελληνικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να ξεπλύνει χρήματα και να δωροδοκήσει γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα να του προσφέρουν πρόσβαση στα Υπουργεία Οικονομίας, Άμυνας, Παιδείας, Υγείας και Ανάπτυξης.

Το ενδεχόμενο αυτό παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς φαίνεται να προέρχεται από χείλη της εισαγγελίας της διαφθοράς.
Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει, αν μελετήσει κανείς δημοσίευμα του politico.

O K. Φρουζής είναι στο στόχαστρο έρευνας από την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το αν η Novartis παραβίασε τις αμερικανικές πρακτικές αναφορικά με τη διαφθορά, σημειώνει η ιστοσελίδα Politico σε μακροσκελέστατο ρεπορτάζ της για το υπό διερεύνηση ομώνυμο σκάνδαλο.

Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα ενδέχεται να περιστραφούν γύρω από τις καταθέσεις τριών μαρτύρων που κατηγορούν σημαντικούς πολιτικούς της χώρας ότι χρηματίζονταν από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis, εκτιμά σε άρθρο του ο ιστότοπος Politico.

Οι τρεις καταγγελίες προστατευόμενων μαρτύρων αποτελούν μέρος της δικαστικής έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα για το αν η Novartis δωροδοκούσε ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης να ξοδεύουν κρατικά χρήματα για να αγοράζουν τα προϊόντα της εταιρείας. Η δικαστική έρευνα αφορά 10 πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί. Σχεδόν όλοι όσοι ερευνώνται είναι μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

«Αν οι εισαγγελείς καταφέρουν να ασκήσουν διώξεις εναντίον ενός πρώην πρωθυπουργού ή άλλων ανώτερων αξιωματούχων, αυτό θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αντιπολίτευση» σχολίασε η Μαρία Γαβουνέλη, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο Politico. «Όμως, αν δεν ασκηθούν διώξεις, η νυν κυβέρνηση θα χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της» πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος των κατηγορουμένων, όμως σίγουρα υπάρχει πολιτική ατζέντα στα όσα αναφέρονται ότι περιέχονται σε αυτές τις μαρτυρίες» δήλωσε από τη μεριά του ο Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας Εμπορίου από το 2009 έως το 2014. Ο κ. Κομνηνός δεν είναι μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, όμως το όνομά του εμφανίζεται σε μία από τις ανώνυμες καταθέσεις που περιήλθαν στην κατοχή του Politico. Σε αυτή κατηγορείται ότι δέχθηκε χρήματα από ��η Novartis, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Οι καταθέσεις, που έγιναν ενόρκως, περιέχουν κι άλλες παρόμοιες καταγγελίες για κυβερνητικούς αξιωματούχους που δέχθηκαν χρήματα. Προς το παρόν δεν έχουν ασκηθεί διώξεις στην υπόθεση Novartis, όμως δύο αξιωματούχοι από το γραφείο της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη δήλωσαν στο Politico ότι αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Εκπρόσωπος της Τουλουπάκη εξήγησε στο Politico ότι το γραφείο της διεξάγει ακόμη τις προκαταρκτικές έρευνες για τις καταγγελίες, ενώ συνεργάζεται με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για να συγκεντρώσει στοιχεία για τυχόν χρήματα που εστάλησαν στο εξωτερικό για ξέπλυμα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής ερευνάται επίσης και από το FBI, το οποίο παρέδωσε στοιχεία στις ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με έκθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ, που περιήλθε στην κατοχή του Politico και για την οποία ενημερώθηκε το ελληνικό κοινοβούλιο, το FBI έχει εντοπίσει στοιχεία που δείχνουν ότι η Novartis δωροδοκούσε γιατρούς οι οποίοι συνταγογραφούσαν τα φάρμακα της εταιρείας και κατέστρεφαν τα στοιχεία για να καλύψουν τις δραστηριότητές τους από την ελληνική ρυθμιστική αρχή.
Η έκθεση του FBI αναφέρει επίσης ότι ο Φρουζής χρησιμοποίησε μια σειρά από ελληνικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να ξεπλύνει χρήματα και να δωροδοκήσει γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα να του προσφέρουν πρόσβαση στα Υπουργεία Οικονομίας, Άμυνας, Παιδείας, Υγείας και Ανάπτυξης.

Η Novartis αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες των τριών ανώνυμων μαρτύρων, αλλά και την έκθεση του FBI. Ο Πολ Μπάρετ, επικεφαλής επικοινωνιών της εταιρείας, δήλωσε: «Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τ��ς καταγγελίες», ενώ πρόσθεσε ότι η Novartis συνεργάζεται με τις τοπικές και τις ξένες Αρχές.

«Παράλληλα διεξάγουμε τη δική μας ευρεία εσωτερική έρευνα» τόνισε. «Αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε παρατυπία, θα λάβουμε άμεση και αποφασιστική δρά��η» πρόσθεσε.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης