Skip to main content

Ούτε στον τάφο δεν ησυχάζει ο Γιάννης Αγιάννης. Το δικαστήριο Θεσσαλονίκης καταδίκασε νεκρό τρίτεκνο για ρευματοκλοπή.

Η… τυφλή Δικαιοσύνη που άφησε ελεύθερους καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση και σωματεμπορία – αφού προηγουμένως τους έχει αναγνωρίσει και το ελαφρυντικό του
πρότερου έντιμου βίου την ίδια στιγμή καταδίκασε έναν φτωχό και… νεκρό για το “βαρύτατο” αδίκημα της ρευματοκλοπής.

Η πρωτοφανής δικαστική απόφασης εκδόθηκε από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο προχώρησε στην εκδίκαση της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι γνωστοποιήθηκε στην έδρα το γεγονός του θανάτου του κατηγορουμένου.

Αντί, λοιπόν, το δικαστήριο να παύσει την ποινική δίωξη λόγω θανάτου δίκασε και καταδίκασε τον κατηγορούμενο επιβάλλοντας, μάλιστα, ποινή με τριετή αναστολή!

Την δικαστική απόφαση καθώς και το δράμα της φτωχής οικογένειας του νεκρού κατηγορουμένου έφερε στο φως η εφημερίδα “Μακεδονία”, η οποία αναφέρει τα εξής σε ρεπορτάζ της:

Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε νεκρό 46χρονο για ρευματοκλοπή! Παρότι ο συνήγορός του χθες το πρωί ενημέρωσε σχετικά το δικαστήριο, η δίκη προχώρησε. Ο εκλιπών είχε συρθεί πριν από έναν χρόνο στα δικαστήρια από τη ΔΕΗ, ενώ ήταν άνεργος και πατέρας τριών παιδιών, που τρέφονταν από τα συσσίτια, κατηγορούμενος ότι έκλεψε ρεύμα από τη χελώνα της ΔΕΗ.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, όταν ο 45χρονος τότε είχε οδηγηθεί στο αυτόφωρο με την κατηγορία της ρευματοκλοπής. Στο πλευρό του στάθηκαν κάτοικοι και φορείς από τους Νέους Επιβάτες, όπως και ο δήμος Θερμαϊκού, γνωρίζοντας τα πολλά προβλήματα που είχε λόγω της οικονομικής κρίσης και πως ο ίδιος αναζητούσε δουλειά, βρίσκοντας περιστασιακά μεροκάματα. Τελικά ύστερα από δύο αναβολές η υπόθεση του 46χρονου είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί χθες από το μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Παρότι στο πινάκιο ήταν η προτελευταία, ο συνήγορός του Χρήστος Μπακέλλας, που τον είχε εκπροσωπήσει και τις άλλες δύο φορές, όταν η εκδίκαση αναβλήθηκε, ενημέρωσε από το πρωί το δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος έχει πεθάνει και επιχειρεί να βρει, για να προσκομίσει στις δικαστικές αρχές, το πιστοποιητικό θανάτου. Γι’ αυτό το λόγο ζήτησε να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, προκειμένου στην επόμενη δικάσιμο, που θα οριζόταν, να προσκομιστεί το πιστοποιητικό και να κλείσει η δικογραφία.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής και, όταν η υπόθεση έφτασε στη σειρά της, καταδίκασε ερήμην το νεκρό κατηγορούμενο, επιβάλλοντας μάλιστα σε βάρος του ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή! Στο δικαστήριο επίσης δεν εμφανίστηκε κανένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης του άτυχου 46χρονου, παρότι είχαν δηλωθεί στην πρώτη δίκη, προφανώς γνωρίζοντας ότι ο άνθρωπος είχε πεθάνει. Μάλιστα μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης ήταν ο τότε αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακμάκας, ενώ ο δήμος την περίοδο εκείνη είχε ανακοινώσει ότι κάλυπτε τα έξοδα υπεράσπισης του τρίτεκνου ανέργου στο δικαστήριο. «Πέθανε πριν από δύο εβδομάδες ξαφνικά», επιβεβαίωσαν στη «Μ» παράγοντες του δήμου Θερμαϊκού, που γνώριζαν την κατάσταση της οικογένειας.

Η δίκη

Ο άτυχος άνεργος είχε συλληφθεί από την αστυνομία στα μέσα Μαρτίου 2014 ύστερα από μήνυση της ΔΕΗ, που τον κατηγόρησε για ρευματοκλοπή. Η σύλληψή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία των Νέων Επιβατών. Η οικογένεια τρεφόταν στα συσσίτια, ενώ αρκετοί κάτοικοι και ειδικά δύο δημοτικοί υπάλληλοι ήταν κοντά της φροντίζοντας να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης.

Μετά τη σύλληψή του ο 46χρονος είχε παραπεμφθεί στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο, ενώπιον του οποίου κατέθεσε ο υπάλληλος της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι ο άνεργος έκλεβε… διαρκώς ενέργεια από τη δημόσια επιχείρηση, την οποία κοστολόγησε για εννέα ημέρες σε… 150 ευρώ! Η κατάθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο ακροατήριο για την αναλγησία που επέδειξε η ΔΕΗ, καθώς και για τον παράλογο, όπως τονίστηκε, υπολογισμό του κόστους ρεύματος. Μάλιστα από το ακροατήριο είχαν ακουστεί αποδοκιμασίες κατά του υπαλλήλου της ΔΕΗ. Οι ισχυρισμοί της ΔΕΗ αμφισβητήθηκαν και επισήμως από την υπεράσπιση του τρίτεκνου ανέργου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως συνελήφθη για ρευματοκλοπή μιας ημέρας, που αντιστοιχούσε στο… εξωφρενικό ποσό των 7 ευρώ!

Τελικά η δίκη δεν είχε ολοκληρωθεί τότε, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως ήταν αναρμόδιο, παραπέμποντας την υπόθεση στο μονομελές πλημμελειοδικείο. «Η κατάσταση είναι άσχημη. Δούλευα και σε υπηρεσίες σεκιούριτι και σε διάφορες δουλειές, όμως δεν υπάρχει τίποτε», είχε πει τότε στη «Μ» ο άνεργος, ευχαριστώντας τους κατοίκους των Νέων Επιβατών για την υποστήριξή τους.

Τραγωδία: Ακόμη και στο θάνατο έψαχναν χρήματα

Η περιπέτεια της οικογένειας όχι μόνον δεν τελείωσε μετά την υπόθεση της ρευματοκλοπής αλλά και μετά το θάνατό του.

Μετά τη σύλληψη του 46χρονου η επίσης άνεργη σύζυγός του αναγκάστηκε -με τη συναίνεσή του- να μεταναστεύσει στη Γερμανία και ο ίδιος έμεινε μόνος του με τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Λόγω της ανάγκης να βρίσκει περιστασιακές δουλειές άφηνε ορισμένες φορές τα παιδιά μόνα τους, κάτι το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών και τα παιδιά φιλοξενούνται σε ίδρυμα.

Πριν από λίγο καιρό η γυναίκα του επέστρεψε από τη Γερμανία και άρχισαν οι προσπάθειες επανασύνδεσης της οικογένειας. «Νοίκιασαν ένα καλό σπίτι στους Νέους Επιβάτες, η κοπέλ�� είχε κάποια χρήματα από τη δουλειά, αγόρασαν έπιπλα και ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν πάλι τη ζωή τους και να πάρουν τα παιδιά στο σπίτι, όμως ένα πρωί πριν από δύο εβδομάδες ο άνθρωπος δεν ξύπνησε», περιέγραψε στη «Μ» κάτοικος των Νέων Επιβατών, που εξεπλάγη, όταν πληροφορήθηκε ότι ο 46χρονος καταδικάστηκε, ενώ είναι νεκρός.

Ακόμη όμως και μετά το θάνατό του τα προβλήματα δεν σταμάτησαν. Παρότι συγγενείς του από την Πέλλα ανέλαβαν να μεταφερθεί η σορός στον τόπο καταγωγής του, για να ταφεί, η αναγκαιότητα προσωρινής μεταφοράς στην ιατροδικαστική υπηρεσία για τη διενέργεια νεκροτομής οδήγησε τη σύζυγο σε άλλο οικονομικό αδιέξοδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε να επιστρατευτούν οι υπηρεσίες του δήμου, που χορήγησαν δωρεάν αυτοκίνητο για τη μεταφορά της σορού και την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης