Skip to main content

Αποκαλύψεις -φωτιά στη Βουλή για μίζες, ΚΥΣΕΑ, εξοπλιστικά.

kammenossimitisfilisvaksevanisΗ Βουλή συνέστησε Εξεταστική Επιτροπή για τη ΖΗΜΕΝΣ και ανάμεσα στα άλλα η Επιτροπή εξέτασε
και το διαβόητο σύστημα
ασφαλείας C4i.

H αξία του συστήματος ξεκίνησε με προσφορά της αμερικανικής εταιρείας SAIG ύψους 50 εκατομ ευρώ.

Στην πορεία προς τους ολυμπιακούς και με κυβέρνηση Σημίτη αποφασίστηκε να περιληφθεί και κατασκευή της ΖΗΜΕΝΣ. Ετσι η αξία εκτοξεύτηκε σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για παράδοση πριν τους ολυμπικαούς του 2004.

Επικεφαλής της Επιτροπής που θα παραλάμβανε το σύστημα είχε ορισθεί ο (τότε) στρατηγός της ΕΛ-ΑΣ Β.Κωνσταντινίδης.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε σκάνδαλο καθώς το σύστημα ουδέποτε λειτούργησε και παρελήφθη πολύ μετά τους ολυμπιακούς αγώνες.

Η Βουλή το 2010 συνέστησε Εξεταστική Επιτροπή και εκεί ο Πάνος Καμμένος συνέδεσε ευθέως την υπόθεση αυτή με τον Αντώνη Κάντα, στρατηγό του Υπουργείου Αμυνας, οποίος ομολόγησε ότι ο ίδιος συγκέντρωσε (κυρίως επι Σημίτη) .περίπου 15 εκατομ δολάρια από μίζες για διάφορα εξοπλιστικά.

Ο Συμβουλος του Υπουργείου Αμυνας μακαρίτης Αλ. Πολυμενόπουλος μεταπήδησε απο το Υπουργείο Αμυνας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έκανε βαρύτατη καταγγελία προς τον κ.Σημίτη, ως πρωθυπουργό για σκάνδαλο και μίζα και τον ρωτούσε αν τον εξεπάτησαν στο ΚΥΣΕΑ για την υπόθεση αυτή.

Ο στρατηγός της ΕΛ-ΑΣ κατέθεσε στην Εξεταστική αυτή Επιτροπή ότι τον παγίδευσαν και στο σύστημα έγινε υπερτιμολόγηση.

Είπε μεταξύ άλλων ότι το 2003-2004 ο τότε Υπουργός Δημ.Τάξης Μιχ. Χρυσοχοίδης τον έστειλε στην επιτροπή λέγοντάς του ότι “δεν ανέχομαι να χρεωθεί ο ελληνικός λαός 400-500 εκατομμύρια για το σύστημα αυτό”.

Ο στρατηγός καταθέτει ότι η τιμή άρχισε να κατεβαίνει και από τα 315 εκατομμύρια πήγε στα 278 εκατομμύρια.

Τότε το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ότι δεν θα δοθούν για το σύστημα πάνω από 255 εκατομμύρια ευρώ.

Ο στρατηγός κατέθεσε ότι έστειλε στην εταιρεία (saig-siemens) με έγγραφο την εντολή του ΚΥΣΕΑ και ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ η εταιρεία απάντησε ότι το προσφέρει 254.999.000 ευρώ.

Οι κ.κ.Τζαβάρας, Καμμένος, Παφίλης, Παπαδημούλης έκαναν, μεταξύ πολλών άλλων βουλευτών, λόγο για μιζαδόρους-καρπουζάδες και υπερτιμολογημένο άχρηστο προϊόν, το οποίο δεν παραδόθηκε εγκαίρως, δεν λειτούργησε στους Ολυμπιακούς κλπ.

Ο στρατηγός σε όλα αυτά απαντούσε ότι τον παγίδεψαν και έγινε υπερτιμολόγηση.

Οι προαναφερόμενοι βουλευτές τότε, αναφέρθηκαν μαζί με άλλους και ευθέως σε μια εταιρεία συμβούλων που πήρε 10 εκατομ ευρώ για να δώσει συμβουλές μόνο σε αυτή την υπόθεση και ρωτούσαν αν είναι μίζες, αν θυμάται ο στρατηγός κάποιον Έλληνα αυτής της εταιρείας κλπ.

Εκείνος απάντησε ότι θυμόταν μόνον έναν…Γάλλο και τίποτα άλλο…

Ο στρατηγός Κάντας ομολόγησε ότι μάζεψε μίζες ύψους 15 εκατομ ευρώ από την συν υπογραφή που έβαζε στα εξοπλιστικά και υπολογίζει ότι οι πάνω από αυτόν πήραν πολύ περισότερα. Και αποκάλυψε στη Δικαιοσύνη ότι τα χρήματα τα έβγαζε στο εξωτερικό με τσάντες μέσω δυο τραπεζιτών, τους οποιους κατονομάζει.

Τούτων δοθέντων ο Κώστας Βαξεβάνης έκανε την Κυριακή στο DOCUMENTO πρώτο θέμα την μεταφορά με τσάντες χρημάτων στο εξωτερικό, αναφερόμενος στη δικογραφία για τα εξοπλιστικά.

Μικρογραφία

Επι Σημίτη ξεκίνησε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας και ο κ.Κάντας αναφέρεται ευθέως στην περίοδο αυτή.

Και τούτων δοθέντων ο Κώστας Βαξεβάνης δημοσίευσε το εξής αναφερόμενος στον πρώην Υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Νίκο Φίλη:

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ-ΦΙΛΗΣ-ΣΗΜΙΤΗΣ

Με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, ο Νίκος Φίλης, δήλωσε φιλική συμμετοχή στην αγωνιώδη προσπάθεια που γίνεται από ΚΙΝΑΛ και ΝΔ, όχι μόνο για προκαταβολική αθώωση του πρώην πρωθυπουργού Κ��στα Σημίτη, αλλά , κυρίως, για την απαγόρευση να χρησιμοποιούν το όνομά του επί ματαίω, μαζί φυσικά με τους λογαριασμούς του. Δήλωσε οι Νίκος Φίλης στην εφημερίδα, η οποία και αυτή συχνά πυκνά τον φιλοξενεί:

“Πιστεύω ότι η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής για έλεγχο στους λογαριασμούς του κ. Σημίτη έχει στοιχεία υπερβολής και είμαι βέβαιος, με βάση τη δημόσια εικόνα του, ότι τίποτα το επιλήψιμο δεν υπάρχει. Άλλο οι πολιτικές διαφωνίες με τον κ. Σημίτη και οι αδιαμφισβήτητες ευθύνες του για τους υπερεξοπλισμούς και τα «έργα» υπουργών του, άλλο η αμφισβήτηση της προσωπικής εντιμότητας και ακεραιότητάς του» “.

Περιέργως , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πολύ συχνά αντιστρατεύεται την κυβέρνηση με αριστερή ρητορική, εμφανίζεται σημιτικότερος των αμήχανων οπαδών του Σημίτη που καταλαβαίνουν πως κάτι τρέχει. Σε βαθμό μάλιστα να δηλώνει πως οι πρακτικές της Δικαιοσύνης, ανάμεσα στις οποίες είναι και η εντολή για άνοιγμα λογαριασμών της οικογένειας Σημίτη, είναι υπερβολικές.

Ας πάρουμε με τη σειρά τα Φιλη-κά επιχειρήματα υπέρ Σημίτη:

1.Το άνοιγμα λογαριασμών έχει στοιχεία υπερβολής

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά από στοιχεία που προκύπτουν από ανακριτικές διαδικασίες, είναι αναγκασμένη να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, τυπικές συνήθως αλλά αναγκαίες, όπως το άνοιγμα των λογαριασμών του ερευνώμενου. Ποιό είναι το στοιχείο υπερβολής για τον Νίκο Φίλη; Ότι έγιναν όσα προβλέπει ο νόμος ή ότι τόλμησαν να ερευνήσουν τον Σημίτη;

2. Είμαι βέβαιος από τη δημόσια εικόνα του πως τίποτα επιλήψιμο δεν υπάρχει

Τι είδους αντίληψη είναι αυτή για έναν πολιτικό της Αριστεράς, που μετατρέπε�� τη δημόσια εικόνα σε κριτήριο ενοχής ή αθώωσης; Τι είχε δηλαδή η δημόσια εικόνα του Γιάννου Παπαντωνίου; Για ποιά δημόσια εικόνα μιλάμε; Αυτή στο θέατρο; Στο Μέγαρο Μουσικής; Στα κατ ιδίαν δείπνα; Υπάρχουν πολλοί, όπως ο Αντώνης Κάντας, Διευθυντής Εξοπλισμών, ο οποίος βρέθηκε με μίζε�� εκατομμυρίων ενώ συντηρούσε μια εξαιρετική δημόσια εικόνα αξιωματικού που ζούσε σε παλιό διαμέρισμα και κυκλοφορούσε με ένα φθαρμένο κουστούμι. Αυτός είναι ένοχος ή αθώος για τον Φίλη; Μήπως να καθιερώσουμε την ανθρωπομετρία και τον φυσιογνωμισμό ως κριτήρια ενοχής κατά τα πρότυπα του 19ου αιώνα;

3. Είναι αδιαμφισβήτητη η εντιμότητα και ακεραιότητα του Σημίτη

Πού το ξέρει αυτό ο Νίκος Φίλης; Και γιατί αισθάνεται την ανάγκη να το δηλώσει την ώρα που γίνονται έρευνες από τους Εισαγγελείς; Έχει γνώση ο Φίλης όσων έχει κάνει ο Σημίτης; Ήταν παρών; Και σε κάθε περίπτωση γιατί κόπτεται για μια έρευνα που στηρίζεται σε στοιχεία και καταθέσεις προκαταβάλλοντας με δηλώσεις για υπερβολή; Το απευθύνει στους δικαστικούς ή στο ακροατήριο Σημίτη;

Να ενημερώσουμε λοιπόν το Νίκο Φίλη πως:

Ο Μισέλ Ζοσεράν, Διευθύνων Σύμβουλος της THALES, της εταιρείας που χρημάτισε το Σημητικό σύστημα για να αγοράσει τις φρεγάτες της, έχει καταθέσει από το 2005 πως ο Σημίτης χρηματίστηκε για το σύστημα Ασφάλειας των ολυμπιακών Αγώνων C4 i
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έχει καταθέσει στο Μόναχο και έχει καταδικαστεί γι αυτό, πως χρημάτιζε με 2% επί των συμβάσεων τον Γείτονα και τον Βαρθολομαίο για να προχωράνε τα «έργα» του. Αυτοί οι χρηματισμοί ήτα εν αγνοία του Σημίτη; Μάλλον όχι, γιατί θα είχε πάρει θέση, αλλά δεν το έκανε όπως και γι αυτούς με τον Τσουκάτο και τον Μαντέλη.
Το στέλεχος της SIEMENS , Σίκατζεκ, έχει επιβεβαιώσει όσα έχουν προκύψει στην έρευνα, μιλώντας για «μαύρες τσάντες πιλότων» με τις οποίες μεταφέρθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ ως μίζες. Στις μίζες αυτές σε ανύποπτο χρόνο και για άλλο λόγο είχε αναφέρει ο Ζοσεράν.
Υπάρχουν λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία και πρέπει η Δικαιοσύνη να μην ελέγξει; Ν�� επιβεβαιώσει την πεποίθηση της συγκάλυψης που υπάρχει στην κοινωνία; Να μην ανοίξει λογαριασμούς; Να μην καλέσει σε καταθέσεις; Να μην ακουμπήσει το Σημίτη επειδή ο Φίλης έχει καλή εικόνα γι αυτόν;
Το θέμα δεν είναι δικαστικό αλλά πολιτικό σε ό,τι αφορά το Νίκο Φίλη. Η μία του πλευρά αφορά την ανάγκη που νοιώθει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τώρα τον Σημίτη και να αποδυναμώσει τη Δικαιοσύνη, την ώρα που ΚΙΝΑΛ και ΝΔ, προσπαθούν να δώσουν την εικόνα μιας ακόμη σκευωρίας. Και ναι μεν αυτοί έχουν λόγους και μάλιστα ενοχής, αλλά ο Νίκος Φίλης ποιο λόγο έχει; Η άλλη πλευρά αφορά την προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένα στελέχη τους ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσουν ως μετριοπάθεια την ατιμωρησία και τη συγκάλυψη. Στην περίεργη θεώρησή τους, η πολιτική σκηνή απειλείται και η πολιτική ποινικοποιείται αν αρχίζουμε και σκαλίζουμε τέτοια πράγματα. Δυστυχώς, πάνω σε αυτή την φαινομενικά μετριοπαθή στάση «πολιτικής υπευθυνότητας» στήθηκε επί δεκαετίες η διαπλοκή και η ατιμωρησία της. Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί δεν είπαν «κάτω τα χέρια από τη διαφθορά μας». Απλώς ψέλλισαν πως δεν είναι σωστό να ακουμπάμε πρωθυπουργούς, πως υπάρχει ο φόβος να φτάσουμε σε ακρότητες, πως δεν μπορούμε να κάνουμε τη Βουλή δικαστήριο και άλλα τέτοια. Έτσι παγίωσαν και το έγκλημα και την ανοχή του. Ουδέποτε δήλωσαν διεφθαρμένοι, αντιθέτως εμφανίστηκαν ως υπεύθυνοι.

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ούτε η πιο τίμια, ούτε η πιο πολιτική. Γιατί πολιτικοί που δηλώνουν αβροφροσύνη σε αντιπάλους όταν τα πράγματα αγγίζουν το ποινικό, σε κάτι προσβλέπουν. Πόσο μάλλον όταν σε όλα τα άλλα δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Δεν μπορεί για τον Φίλη, από τότε που έπαψε να είναι υπουργός, κάθε κυβερνητική απόφαση να είναι άξια κριτικής αλλά η έρευνα για τον Σημίτη η οποία επιβάλλεται από νομικά δεδομένα και όχι υποκειμενικές κρίσεις, να είναι καθ υπερβολή. Το πρόβλημα δεν είναι η προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η προσπάθεια να πολιτικοποιηθούν ποινικά θέματα και να γλυτώσουν οι υπεύθυνοι, καλυμμένοι από τον κομματικό μανδύα και την πολιτική κάλυψη. Ο Φίλης δυστυχώς μόλις συμμετείχε σε αυτό.

Προτείνουμε στο ��ίκο Φίλη να διαβάσει εδώ («Σε τσάντα πιλότου οι μίζες από τα μαύρα ταμεία της Siemens»), αν και η στάση του δεν προέρχεται απ ό,τι φαίνεται από ελλιπή πληροφόρηση.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης