Skip to main content

Από μικρό και από την… 92χρονη Μαργαρίτα μαθαίνεις την αλήθεια!



margarita vivlioΤου ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ «…Αξιολογήσαμε με την Αγγέλα την ομιλία του Ανδρέα σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές… Θεωρώ τον εαυτό μου έναν από τους καλύτερους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ συμβούλους του Ανδρέα, ένα είδους καλού ακροατή με κοινό νου για τις ιδέες και τις δράσεις του… Ελπίζω να κρίνουν πως έπαιξα κύριο ρόλο στην επιτυχία του… Με από τη δική του επιτυχία προστατεύω το δικό μου χώρο, το δικό μου συμφέρον. Αν υπολογίσω αυτή την έμμεση εξουσία του σαν χρήσιμη για μένα για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΚΟΠΟ, θα προσπαθήσω να διατηρήσω τη δημοτικότητα του συζύγου μου ψηλά…»







Αυτό είναι απόσπασμα από το ημερολόγιο της Μαργαρίτας Παπανδρέου και το είχε γράψει στις 23 Ιανουαρίου 1986.






Τί συνέβαινε τότε;






Ο κ. Δραγώνας, συμμαθητής του γιου της Μαργαρίτας, Γιώργου, στο Κολλέγιο, ήταν πρόεδρος σε κάποιον Οργανισμό σχετικά με το Θέατρο κ.λπ.






Ο κ. Δραγώνας είχε και μια σύζυγο που την ’λεγαν Θάλεια και την είχε χωρίσει.






Η Θάλεια εμφανιζόταν με ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.






Την επομένη ημέρα από αυτής που γράφει η Μαργαρίτα, δηλαδή στις 24 Γενάρη του 1986 το διαβόητο ΔΙΚΑΤΣΑ αναγνωρίζει τον μεταπτυχιακό τίτλο της κας Δραγώνα, γράφοντας ότι «στερείται βασικού τίτλου σπουδών»!!!






Παγκόσμια ευρεσιτεχνία να πάρει κανείς τέτοια αναγνώριση χωρίς βασικό τίτλο.






Η κα Δραγώνα στη συνέχεια έγινε και Υπουργός στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, φίλου και συμμαθητή του Δραγώνα.






Όπως είναι γνωστό, η Μαργαρίτα είχε πάντα τα παιδιά της.






Όπως διαβάζουμε στο ημερολόγιο, είχε και τότε ΕΞΟΥΣΙΑ και γνώμη για τις αλλαγές στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ της Ελλάδας, αν και από πουθενά δεν πηγάζουν τέτοιες εξουσίες.






Είχε και τον χώρο της, όπως η ίδια γράφει στο ημερολόγιο.






Αυτό το ημερολόγιο, το έγραφε τότε η Μαργαρίτα με την αίσθηση της παντοδυναμίας που είχε και την περιγράφει η ίδια άλλωστε στο απόσπασμα αυτό.






Σήμερα η Μαργαρίτα στα 90 –βάλε– της χρόνια (ου γαρ έρχεται μόνον…) δημοσίευσε βιβλίο για τα «πλυμένα και τα άπλυτα» του Ανδρέα και τα δικά τους. Για την «πόρνη» του Ανδρέα κάνει λόγο και, προφανώς αυτό το απόσπασμα του ημερολογίου, το έκρινε ικανό να κάνει τη διαφορά μαζί με άλλα πολλά που γράφει. Να δείξει, δηλαδή, ότι η ίδια ήταν «ΜΥΑΛΟ» και όχι σώμα και ότι αυτόν που διάλεξε η «πόρνη» τον είχε δημιουργήσει το ΜΥΑΛΟ. Η σοβαρότητα δηλαδή απέναντι στην «αεροσυνοδό».






Το βιβλίο της Μαργαρίτας που εξέδωσε ο Οίκος Πατάκη (μεγάλη επιτυχία του) είναι εξαιρετικά σημαντικό.






Πρώτον, το εξέδωσε στα 92 της χρόνια, ηλικία στην οποία βρίσκεται σε αδυναμία να «φιλτράρει» τις αφηγήσεις της και άρα είναι, και άθελά της, πιο αποκαλυπτική και ειλικρινής.


Δεύτερον, οι αποκαλύψεις αυτές καθ’ αυτές δείχνουν πόσο δίκιο είχαν εκείνοι που μιλούσαν για πολλά άπλυτα… μιας οικογένειας που, εξαγοράζοντας τα πάντα στην κρατική, μιντιακή και επιχειρηματική μηχανή, εμφανιζόταν μόνο με… φωτοστέφανο. Είχε φιλοτεχνήσει εικόνα του «πιο φτωχού πρωθυπουργού που ήταν αφοσιωμένος μόνο στο καλό της χώρας».






Η σοβαρή Μαργαρίτα έγραψε εκείνη την ημέρα στο ημερολόγιο τη δύναμη της εξουσίας που είχε ο Ανδρέας.






Την επομένη τελείως συμπτωματικά οι επιστήμονες του ΔΙΚΑΤΣΑ «ανέβασαν στα ουράνια» μια φίλη της οικογένειας και μετά χρόνια όταν πια ο γιος της Μαργαρίτας και του Ανδρέα, που τότε ήταν υφυπουργός Πολιτισμού (οικογένεια στα πόστα…) έγινε πρωθυπουργός πήρε από το πουθενά της πολιτικής αυτήν ακριβώς τη Δραγώνα και την έκανε βουλευτίνα Επικρατείας και στη συνέχεια Υφυπουργό στο Υπουργείο… Παιδείας!


Τίποτα δεν είναι τυχαίο…






Η Μαργαρίτα ήταν σύζυγος και σύντροφος του Ανδρέα από τα 25 της χρόνια (1948), όταν τον γνώρισε σε ένα οδοντιατρείο και τον χώρισε από την τότε σύζυγό του, τη Χριστίνα Ρασιά.






Τον χαρακτηρίζει στο βιβλίο αετό και… πιστό σύζυγο, τον έρωτα της ζωής της!






Τον πρόλογο έγραψε ο γιος της Νίκος και εκεί υπάρχει και το ανέκδοτο. Γράφει ότι το βιβλίο μετέφρασε στα ελληνικά η νύφη της, συζύγου του Αντρίκου, η Μαριάνθη Αλεξίου… Από τα 25 της μέχρι τα 65 της έζησε με τον Ανδρέα και τα πιο πολλά από αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Τα ελληνικά της είναι τέτοια που το βιβλίο το έγραψε στα αγγλικά. Η κατά τα λοιπά στυλοβάτης των Ελληνίδων και της Ελλάδας, όπως αυτοπαρουσιάζεται…






Μάλιστα, ο γιος της γράφει ότι ζει φτωχά στην Αλμυρή Κορινθίας, στο κτήμα της και ψωνίζει στη λαϊκή, προσπαθώντας να αντέξει τα ψέματα ότι μετέχει στον λογαριασμό του μισού δισ. ευρώ της λίστας Λαγκάρντ, όπως ισχυρίζεται (γιατί άραγε τόση εμπάθεια;) ο δημιουργός της λίστας, Ερβέ Φαλσιανί…






Ο Νίκος αναφέρεται σε άλλα ήθη και έθιμα της Μαργαρίτας. Σεβαστό. Αλλά για εξηγείστε με όποια ήθη και έθιμα μια σκηνή που αποκαλύπτει ο Νίκος Παπανδρέου για να δείξει τα άλλα ήθη και έθιμα (ή μήπως για να «καρφώσει»;) της Μαργαρίτας:






Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1996 και λίγη ώρα νωρίτερα η Μαργαρίτα είχε πληροφορηθεί τον θάνατο του Ανδρέα στην αγκαλιά της «αεροσυνοδού»/Και γράφει ο Νίκος:






«…Αφού φάγαμε, την άφησα και έφυγα. Βγαίνοντας σταμάτησα και κοίταξα μέσα από το παράθυρο. Περίμενα να τη δω σκυμμένη, να την έχει καταπλακώσει η στεναχώρια της γιατί μόλις είχε φύγει ο άντρας της ζωής της. Είδα κάτι άλλο. Είχε σηκωθεί και χόρευε-ολομόναχη. Όχι έξαλλα, αλλά με αργές συρτές κινήσεις. Ίσως σκεφτόταν τον άντρα της. Μπορεί και να χόρευε μαζί του.»






Ο Νίκος Παπανδρέου στον πρόλογο, υπόσχεται στον αναγνώστη πολλές αποκαλύψεις και πράγματι το βιβλίο «ανοίγει τα μάτια των Ελλήνων για το ποιά είναι και ήταν η οικογένεια που κυριάρχησε στην Ελλάδα από το 1944 και μετά…»






Αλλά δεν τα γράφει όλα. Ίσως σε επόμενο…






Για παράδειγμα, η Μαργαρίτα δεν αναφέρεται καθόλου στην Αιμιλία Παπανδρέου-Νίμπλουμ, την εκτός γάμου κόρη που απέκτησε ο Ανδρέας κατά τον «αντιστασιακό αγώνα του» στη Σουηδία με τη Σου��δέζα δημοσιογράφο, Νίμπλουμ.






Το αναζητήσαμε, καθώς είχαμε συμβολή στην αποκάλυψη της ύπαρξης του παιδιού αυτού, τον Μάη του 1985 από τον Ελεύθερο Τύπο… Ούτε λέξη.






Αποκαλυπτική είναι η Μαργαρίτα για την πρώτη γνωριμία της και την έναρξη της σχέσης με τον «πιστό» Ανδρέα.






Τον γνώρισε στο οδοντιατρείο της Μινεσότα, βγήκαν αμέσως μαζί, σύναψαν αμέσως σχέση ερωτική και θυελλώδη, αν και δεν υπήρχε κανένα νέφος στο γάμο του Ανδρέα με τη Ρασιά. Χώρισαν μετά τις πρώτες «αρπαχτές» τους, εκείνη παντρεύτηκε κάποιον Ρόμπερτ Χολ, όπως είχε… προγραμματίσει, συνέχισε η αλληλογραφία με τον Ανδρέα και μετά 5 χρόνια από την πρώτη ερωτική τους περιπέτεια χώρισαν και παντρεύτηκαν…






Το βιβλίο είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό και σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο και επειδή μόλις κυκλοφόρησε είναι αυτονόητο ότι και στα επόμενα φύλλα μας θα παρουσιάσουμε άλλες πολύ σοβαρές πτυχές με τον δικό μας ερευνητικό σε σχέση με άλλα γεγονότα τρόπο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης