Skip to main content

«Γ… την Ευρώπη», λέει η.. αρμόδια για την Ευρώπη αξιωματούχος του State Department

Η αυθεντικότητα του ηχητικού βίντεο παραμένει αδι��υκρίνιστη. Αναρτήθηκε στο YouTube από έναν χρήστη με το όνομα «Maidan Puppets», ένα συνδυασμό της πλατείας Ανεξαρτησίας όπου σημειώθηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις και στις ρωσικές κατηγορίες ότι οι διαδηλωτές είναι «μαριονέτες» των ΗΠΑ και της Δύσης. Για πρώτη φορά αναρτήθηκε στην Kyiv Post.

Στο βίντεο, ακούγονται οι φωνές που
αντιπροσωπεύων την Βικτώρια Νούλαντ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και του Τζέφρι Πάιατ, πρέσβη στην Ουκρανία να συνομιλούν τηλεφωνικά για το πως θα επιλυθεί η κρίση στο Κίεβο δύο μήνες μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Στο τηλέφωνο, οι δύο αμερικανοί διπλωμάτες μιλούν για την καλύτερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στην Ουκρανία προκειμένου να τερματιστούν οι πολιτικές ταραχές και για τον ρόλο της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Σε μία εμφανή απογοήτευση με την ΕΕ, που δεν συμβάδισε με τις ΗΠΑ στις απειλές για κυρώσεις προς τους ουκρανούς ηγέτες αν καταλύσουν βίαια τις διαδηλώσεις- η φωνή που φαίνεται να ανήκει στην κυρία Νούλαντ σε κάποιο σημείο εκστομίζει: «Γ… την Ευρώπη». Τη φράση αυτή ακούγεται να την λέει αναφερόμενη στον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Ουκρανία, ο οποίος «θα ήταν τέλειος βοηθήσει την κατάσταση», προσθέτοντας: «Και ξέρεις, να γ… η Ευρώπη».

«Γ… την Ευρώπη», λέει η.. αρμόδια για την Ευρώπη αξιωματούχος του State Department
Οι δύο φωνές αναφέρονται και στον Αρσένι Γιατσένιουκ, έναν εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργό εξωτερικών, που επιθυμεί να συμμετέχει σε μία νέα κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος, περιγράφεται ως άπειρος, ότι δεν είναι καλή ιδέα να είναι στην κυβέρνηση και ότι πρέπει να κάνει τις πολιτικές του «ασκήσεις». «Αυτό δεν θα δουλέψει», λέει.
«Πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσουν όλα μαζί, γιατί πρέπει να είσαι σίγουρη ότι όταν κάτι θα αρχίσει να ξεκολλά, οι Ρώσοι θα δουλέψουν παρασκηνιακά προσπαθώντας να το τορπιλίσουν», απαντά ο πρεσβευτής Πάιατ.

Τι απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα του βίντεο, ωστόσο η κ.Νούλαντ έχει ζητήσει συγγνώμη από τους ευρωπαίους ηγέτες για τα καταγεγραμμένα σχόλια.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνει επέρριψε τις ευθύνες στη Μόσχα. «Το βίντεο πρώτα εντοπίστηκε και αναρτήθηκε στο Twitter από τη ρωσική κυβέρνηση. Θεωρώ ότι λέει κάτι για το ρόλο της Ρωσίας», τόνισε ο Κάρνεϊ, αφήνοντας αιχμές ότι πρόκειται για παλιομοδίτικα και βρώμικα κόλπα με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας (σσ.Twitter).

Το περιστατικό αποτελεί ένα «ένα νέο χαμηλό στα ρωσικά κόλπα», πρόσθεσε η Ψάκι.

Η Μόσχα για εδώ και καιρό κατηγορεί τη Δύση ότι κινεί τα νήματα πίσω από το αντικυβερνητικό κίνημα της Ουκρανίας που απειλεί να εκτοπίσει τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Την κατηγορία αυτή έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και οι Βρυξέλλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης