Skip to main content

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!

%25CF%2589Στο πελατειακό σύστημα της Ελλάδας εστιάζει τις αιτίες της οικονομι��ής κρίσης η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο αρθρογράφος της οποίας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να κοπεί η ροή του χρήματος για ρουσφέτια, όπως
χαρακτηριστικά αναφέρει, και να τεθεί η χώρα υπό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό έλεγχο, όπως είχε γίνει το 1893 όταν χρεοκόπησε.

«Η σημερινή ηγεσία ανθίσταται σε τέτοιου είδους έλεγχο και ενεργοποιεί τα πατριωτικά αντανακλαστικά των απλών ανθρώπων με την ελπίδα ότι η ΕΕ θα μηδενίσει το χρέος για να συνεχίσει η ίδια να πορεύεται με βάση το παλαιό σύστημα. Οι μέχρι τώρα συνταγές της τρόικας θεραπεύουν μόνο τα συμπτώματα. Μόνο αυστηρός έλεγχος των χρημάτων στήριξης που εισρέουν στη χώρα θα μπορούσε να θεραπεύσει την ασθένεια» .

Σε άλλα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου σημειώνεται ότι η διαχείριση του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ενώ την καθιστούν δυσκολότερη οι ευρωεκλογές, αλλά και η συσσωρευμένη δυσπιστία που υπάρχει έναντι της αναγγελίας καλών ειδήσεων από την Αθήνα, όπως αυτή του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Αποδόμησε την τρόικα»
Σε αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον φαίνεται να καταλήγει ο αρθρογράφος της Westfalen Blatt μετά το χθεσινό Eurogroup των Βρυξελλών. «Όσο τίποτα άλλο θα ήθελε να πιστέψει η Ευρώπη τα θετικά νούμερα από την Ελλάδα, αλλά η πικρή εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι απέναντι σε δημοσιονομικά στοιχεία ή υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις των Ελλήνων ενδείκνυνται αρετές όπως αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα». Ο συντάκτης χαρακτηρίζει ως χαστούκι στο πρόσωπο των εταίρων το ότι η χώρα εκπλήρωσε μόνο το 53% των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων. «Αντί η Ελλάδα να καταβάλει προσπάθειες να εξυγιάνει τη χώρα, αποδόμησε την τρόικα ως δικτατορική, χωρίς δημοκρατική νομιμοποιητική βάση. Θα μπορούσε να επενδύσει αυτήν την ενέργεια στο να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις».

Στη συνέχεια, περιγράφει την κατάσταση στη χώρα με τις γνωστές της παθογένειες στη δημόσια διοίκηση, αλλά και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλονται χιλιάδες άνθρωποι. Και καταλήγει: «Η ελληνική τραγωδία δεν ονομάζεται Ευρώπη αλλά Αθήνα. Εκεί αγνοήθηκαν οι συνταγές εξυγίανσης, εκεί αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λύσεις και δεν υλοποιήθηκαν υποσχέσεις. (…) Η ελληνική κυβέρνηση παίζει διπλό παιχνίδι. Σπρώχνει την ενοχή για τα μέτρα λιτότητα στις Βρυξέλλες για να εμφανιστεί ως φύλακας-άγγελος του λαού με υπεκφυγές, μισές αλήθειες και προεκλογικές κραυγές δεν θα ορθοποδήσει η χώρα. Χρειάζεται μια αποφασισμένη και αξιόπιστη κυβέρνηση ως εταίρος στην ευρωζώνη, η οποία από την πλευρά της βγήκε από τη σκιά της περισσότερο από όσο θεωρούσαν πολλοί σωστό».

Το ίδιο συμπέρασμα βγαίνει και από το σχόλιο της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zetung. «Χρειάζεται προσοχή σε σχέση με την Ελλάδα», διαπιστώνει ο σχολιαστής της. «Τα νέα από την Αθήνα είναι ενθαρρυντικά και είναι κατανοητή η ανάγκη των ελλήνων πολιτικών να εξαγγείλουν κάτι θετικό μετά από χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας. Ωστόσο, έχει γίνει σαφές ότι οι Έλλην��ς ορθοποδούν με πολύ αργό ρυθμό και έχουν ακόμη πολλά εμπόδια μπροστά τους». Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι οι ευρωεκλογές καθιστούν την κατάσταση δυσκολότερη, διότι η συζήτηση για χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων μπορεί να γίνει επιχείρημα στα χέρια κυρίως των ευρωσκεπτικιστών. «240 δισ. ευρώ έχει λάβει η Ελλάδα από το 2010 χωρίς να έχει αποτραπεί ο κίνδυνος για τη χώρα. Κάθε νέα βοήθεια θα πρέπει να περάσει από μεγάλη βάσανο, τόσο πριν όσο και μετά τις ευρωεκλογές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης