Skip to main content

ΖΑΠΛΟΥΤΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ,Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ,ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΥΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ…

1Του Γιάννη Ντάσκα
Μια καθόλα νόμιμη συναλλαγή μεταβίβασης σε ομάδα δικαστών μιας έκτασης που κατείχε μια τοπική Μονή.
Απορήσαμε για το τι δουλειά μπορεί να είχαν δικαστές να αγοράσουν στον πιο διεφθαρμένο τόπο
της Ευρώπης μετά το Μονακό, την Ελβετία, την Ιμπιζα.
Δεν γνωρίζουμε ποιοί δικαστές αγόρασαν συνολικά, αλλά κάποιους που γνωρίζουμε τους θεωρούσαμε άσπιλους και εντελώς αταίριαστους με τη Μύκονο, όπου κάθε είδους έγκλημα είναι στην καθημερινότητα με πιο σπάνια αυτά της αφαίρεσης ζωής.
2
Πως συνδυάσαμε τη Μύκονο και τους δικαστικούς;
Με δυο αφορμές.

Η μία είναι ένας δημοσίευμα του BLOOMBERG, το οποίο αφιέρωσε μεγάλο χώρο για μια πολύ σοβαρή και πολύ σκοτεινή υπόθεση πειρατείας ενός πλοίου του εφοπλιστή και θεωρούμενου και “σταρ” της Μυκόνου Η.
Το ρεπορτάζ που βασίζεται σε μεγάλη έρευνα δυο δημοσιογράφων του πρακτορείου καταγράφει τις συνθήκες της πειρατείας στην περιοχή του Αντεν το 2011. Το πλοίο ήταν ασφαλισμένο για 100 εκατομ δολλάρια, ως προς την αξία και 30 εκατομ δολλάρια στο φορτίο πετρελαίου.

Η εταιρεία ROAYAL & SUN έδωσε τα 30 εκατομ γιατί δεν ήθελε να δημιουργηθεί θέμα γύρω απο το όνομά της.
3Η άλλη εταιρεία TALBOT UNDERWRITTING αρνείται μέχρι σήμερα να πληρώσει γιατί ανέθεσε σε ερευνητή να ερευνήσει αν η πειρατεία ήταν κανονική η μαϊμού, αφού θεωρούσε ότι υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι η πειρατεία σε βάρος του πληρώματος που ήταν αποκλειστικά Φιλιππινέζοι δεν ήταν “καθαρή”, καθώς είχε πρωτοτυπίες με φωτιά, με ασφάλεια που δεν πήγε, αλλά αντι αυτής πήγαν πειρατές ή μαϊμού πειρατές κλπ

Ο ερευνητής, όπερ και το χειρότερο, ανατινάχτηκε στο αυτοκίνητό του…Επι πλέον υπήρχαν κατα την εταιρεία μεγάλα χρέη του Ελληνα εφοπλιστή της Μυκόνου και ζημιές από τα πλοία του. Εκείνος τα αρνείται και υποστηρίζει ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα οικονομικό και μάλιστα ετοιμάζεται να καταθέσει και προσφορά να αγοράσει πασίγνωστη εταιρεία πλοίων που αρμενίζει καθημερινά σε πολλούς προορισμούς του Αιγαίου.
4Προφανώς η υπόθεση θα έχει συνέχεια για τον “σταρ” της Μυκόνου και για τους Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι στον καιρό της κρίσης, φέτος και ενω διαμαρτύρονται για υπερφορολόγηση διπλασίασαν τις παραγγελίες για αγορές νέων καινούργιων πλοίων και από 28 πέρυσι παρήγγειλαν 58 φέτος και 72 το 2015.

Για να έχετε τάξη μεγέθους η Κίνα φέτος παρήγγγειλε μόνο 40 πλοία και παγκοσμίως έχουν παραγγελθεί 245. Δηλαδή σε καιρό κατά τον οποίο η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση επειδή δεν εισπράττει φόρους παρά μόνο απο μισθωτούς και συνταξιούχους οι Ελληνες εφολλιστές έχουν παραγγείλει το 1/5 της παγκόσμιας παραγγελίας πλοίων, ποσά ιλιγγιώδη…

Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι Ελληνες εφοπλσιτές κυρίως τρώνε και πίνουν στο εξωτερικό κατά πλειοψηφία, εκτός ορισμένων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και χρηματοδοτούν και την Ελληνική οικονομία.
Επίσης εφοπλιστές πρωταγωνιστούν και στην πολιτική και επιχειρηματική σκηνή της χώρας και είναι πασίγνωστες στους παροικούντες τη χώρα οι εκλεκτικές σχέσεις με πολιτικούς και δικαστές.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο συνδυάσαμε την ιστορία της Μυκόνου με τους δικαστικούς είναι μια νέα ερώτηση που κατάθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος και αφορά ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη (DOCUMENTO της Κυριακής) σχετικά με την απονομή χάριτος σε ισοβίτες δικαστικές αποφάσεις και δραστηριότητες δικαστικών κλπ Αξίζει να τη διαβάσετε ολόκληρη και αμέσως θα καταλάβετε ότι είναι πολύ πιο τολμηρή και από ρεπορτάζ, τα οποία εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων σπανίζουν στον ελληνικό χώρο,ενώ είναι κανόνας στο εξωτερικό, ακόμα και στα πρακτορεία ειδήσεων:
5Η ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Θέμα: «Συμπεριφορά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών σε σοβαρές δίκες και στη φάμπρικα των χορηγήσεων χάριτος»

Βασικό χαρακτηριστικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο και πρόσημο είναι ο κανόνας της ισονομίας και ισοπολιτείας. Πλέον τούτου βασικό χαρακτηριστικό των προσώπων που υπηρετούν θεσμούς πρέπει να είναι η ευθιξία.
Αυτή σε αρνητικές περιπτώσεις πρέπει να εκδηλώνεται με την παραίτηση ή την αποχή από τα καθήκοντα υπηρεσίας σε θεσμούς, ώστε να εμπεδώνεται στους πολίτες το αίσθημα ασφαλούς λειτουργίας των θεσμών με την αποχή ή απομάκρυνση προσώπων, των οποίων πρέπει να ερευνηθεί η λειτουργία στα θεσμικά τους καθήκοντα.

Κορυφαία προπύργιο ασφάλειας για τους πολίτες είναι η Δικαιοσύνη, η οποία ��ρέπει και να είναι και να φαίνεται ίση προς όλους και τα πρόσωπα που την υπηρετούν πρέπει σε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής τους, είτε στις δικαστικές έδρες, είτε εκτός αυτών να αποδεικνύουν ότι υπηρετούν αμερόληπτα, απροσωπόληπτα αυτές τις αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας με τον ανώτατο βαθμό ευθιξίας. Και στην παραμικρή εκδήλωση δυσπιστίας στην αμερόληπτη και απροσωπόληπτη λειτουργία τους να παραιτούνται η να απέχουν των καθηκόντων τους.


6Δεδομένο είναι ότι την ασφάλεια δικαίου υπηρετούν τρεις βαθμοί Δικαιοσύνης. Εάν λειτουργεί και «τέταρτος» βαθμός για ορισμένους μόνο πολίτες, τότε παραβιάζεται με βάναυσο τρόπο η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισονομία και ισοπολιτεία. Οι χορηγήσεις χάριτος σε καταδικασμένους και στους τρεις βαθμούς δικαιοσύνη παλαιότερα είχαν προκαλέσει την κοινωνία καθώς είχε αποκαλυφθ��ί ότι ισχυροί οικονομικά είχαν καταφέρει να πάρουν χάρη και να επιστρέψουν και σε κρατικές χρυσοφόρες θέσεις, από τις οποίες είχαν απομακρυνθεί μετά την αμετάκλητη καταδίκη τους. Τότε είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι αυτή η φάμπρικα είχε σταματήσει να λειτουργεί. Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα προς τη θετική και αρνητική κατεύθυνση.

Ενδεικτικά:

Δικαστής που χειριζόταν το μεγάλο σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας και είχε ασκήσει διώξεις , δήλωσε αποχή και απομακρύνθηκε από τον χειρισμό της ίδιας υπόθεσης αργότερα για να μην φαίνεται ότι ο ίδιος χειρίζεται σε δυο διαφορετικούς τόπους και χρόνους την ίδια υπόθεση και να μην δημιουργεί εντυπώσεις. Αντίθετα δικαστής επιμένει να εκδικάζει υπόθεση αν και εμφανίστηκε στην αίθουσα ως συνήγορος στενό συγγενικό του πρόσωπο, με το οποίο βρισκόταν σε αντιδικία.Στην εφημερίδα DOCUMENTO του γνωστού δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη αποκαλύφθηκε ότι δικαστής έτρεξε πιο γρήγορα και απο τον Γιουσέϊν Μπόλτ στην υπόθεση της γνωστής εταιρείας “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ”. Στην εταιρεία αυτή κουμάντο πολύ άσχημο εκ του αποτελέσματος έκανε η οικογένεια Στρούτση. Μέλος της οικογένειας είναι σύζυγος δικαστικού λειτουργού, οποίος κατά την ίδια εφημερίδα φέρεται να βρίσκεται υπό έλεγχο λόγω αληθούς η (μακάρι)ψευδούς σοβαρότατης καταγγελίας για μίζα σε δίκη σχετικά με τα εξοπλιστικά. Ο δικαστής που έτρεξε πιο γρήγορα από τον Γιουσέϊν Μπόλτ στην υπόθεση της “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ” φαίνεται να βάδιζε πιο αργά και από χελώνα στην υπόθεση ΒΑΞΕΒΑΝΗ-ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ και το αργό βήμα ευνοούσε τον επιχειρηματία Βγενόπουλο, γνωστό για τα άθλια κατορθώματά του στα οικονομικά σκάνδαλα και στην καταστροφή μεγάλου μέρους της κυπριακής οικονομίας ,ομού μετά της ελληνικής. Κατά την εφημερίδα, η αργοπορία δεν ήταν καθόλου τυχαία, η οποία συνδυαζόμενη με την βαριά καταδίκη του δημοσιογράφου Βαξεβάνη με μηνυτή τον Βγενόπουλο, επιτρέπει και στον πλέον ανόητο να μπει σε υποψίες σχετικά με το τι συμβαίνει. Στην ίδια εφημερίδα αποκαλύπτεται μια νέα υπόθεση μετατροπής ποινής ισόβιας κάθειρξης σε ποινή 25 ετών μέσω της διαδικασίας χάρ��τος του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε καταδικασμένο για εμπορία ναρκωτικών.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

1.Πόσες είναι οι αιτήσεις χάριτος που υποβλήθηκαν και πόσες έγιναν δεκτές; Υπάρχει κάποιο σκεπτικό της αποδοχής ή της απορρίψεώς τους; Να καταθέσετε στη Βουλή τις σχετικές αιτήσεις και τις επ’αυτών αποφάσεις καθώς πρόκειται περί αμετάκλητων καταδικών και δεν υπάρχει ζήτημα προσωπικών δεδομένων
2.Θα διατάξετε δικαστική έρευνα για την συμπεριφορά του εν λόγω δικαστή στις δυο υποθέσεις; Θα διενεργηθεί Ε.Δ.Ε. κατά των προσώπων αυτών;
3.Ορίσθηκε με κλήρωση και αν ναι πότε ως δικαστής στην υπόθεση Βγενόπουλου -Βαξεβάνη ο συγκεκριμένος και με την ίδια διαδικασία στην υπόθεση της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ;
4.Μήπως θα έπρεπε να διατάσσεται έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαστών κατά των οποίων υπάρχουν σχετικές σοβαρότατες καταγγελίες και συγγενικών τους προσώπων, ώστε να υπάρξει διαβεβαίωση μη ύπαρξης ιδιοτελών κινήτρων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης