Skip to main content

Η επίθεση των γερουσιαστών: Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο Τραμπ στηρίζοντας τον Ερντογάν;

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2023%252F01%252F86770dcc mark esper trump white house pentagon01 777x437 1
86770dcc mark esper trump white house pentagon01Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του υπουργού Άμυνας, Μαρκ Έσπερ. EPA,
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η επιστολή στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των γερουσιαστών μελών της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, των οποίων ηγείται ο εξαίρετος συνάδελφός τους και μεγάλος φιλέλληνας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, βασικά δείχνει ότι θα ξεκινήσει η μεγάλη σύγκρουση των Αμερικανών νομοθετών και του Λευκού Οίκου, στην περίπτωση που η τελική απόφαση είναι να μην επιβληθούν
σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA.

Οι γερουσιαστές δεν κάνουν καμία έκπτωση -δεν δέχονται δηλαδή “μαλακές” κυρώσεις- και απαιτούν την σκληρή τιμωρία της κατοχικής δύναμης. Το παιγνίδι είναι σκληρό και αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής και της Δύσης.
Οπωσδήποτε το θέμα θα δεσπόζει της προεκλογικής περιόδου, καθώς θα επιδειχθεί να καταδειχθεί ότι ο κ. Τραμπ εξυπηρετεί τα συμφέροντα μίας άλλης χώρας, της Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά εγκατέλειψε τη Δύση για να εγκολπωθεί τη Ρωσία, την μεγαλύτερη εχθρό της αμερικανικής υπερδύναμης.
Πλέον, εάν όντως αρνηθεί ο κ. Τραμπ να τιμωρήσει παραδειγματικά την κατοχική δύναμη για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, αυτό σημαίνει ότι τον καθοδήγησαν άλλα συμφέροντα. Και όχι τα αμερικανικά ως οφείλει σαν Πρόεδρος. Αρκετοί θα διαφωνήσουν με το συμπέρασμά μας, αλλά τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους.
Θυμίζω ότι σε συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές ψήφισαν νόμους για να τιμωρηθεί η Τουρκία, η οποία με την κίνηση της να αγοράσει τους S-400, καταφέρνει ισχυρό αποσταθεροποιητικό κτύπημα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Δυτικής Συμμαχίας, Και έρχεται ξαφνικά ο κ. Τραμπ, επειδή τον …έπεισε δήθεν ο Ταγίπ Ερντογάν να παραβιάσει τους νόμους και το Σύνταγμα.
Αυτά δεν γίνονται επειδή ο ��. Τραμπ είναι ένας καλός άνθρωπος που έσπευσε να βοηθήσει την Τουρκία και τον πρόεδρό της. Διότι όφειλε πάνω απ’ όλα να εξυπηρετήσει την Αμερική και τα συμφέροντά της. Εάν η απόφαση του είναι μεσοβέζικη εξυπηρετεί την Τουρκία και δια αυτής τη Ρωσία.
Οι νόμοι δεν επιδέχονται παρερμηνείας ή αμφισβήτησης. Από τη στιγμή που η Τουρκία δεν ακύρωσε την αγορά, αλλά και παρέλαβε τους S-400, ακολουθούσε άμεσα η ακύρωση όλων των συμφωνιών για την απόκτηση από την Άγκυρα των μαχητικών F-35. Αυτό έγινε μετά από επιμονή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Μάικ Πομπέο και Μάρκ Έσπερ, και παρά την αντίσταση του κ. Τραμπ.
Έτσι απλά θα το γράψουμε: Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Απομένει το θέμα των κυρώσεων, που ��εριλαμβάνεται στη νομοθεσία. Άλλωστε είναι και θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκφράστηκε με εκείνη τη δήλωση-σταθμό της εκπροσώπου στην ιστοσελίδα μας, στις 2 Ιουλίου, την οποία και αναδημοσίευσαν αργότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Αμερικής. Ανέφερε τα εξής:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)».
Όπως ορθά αναφέρουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους, και ο Μάικ Πομπέο, ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του κ. Τραμπ συμφωνεί μαζί τους:
«Εάν επρόκειτο να συνεργαστείτε με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές σε αυτό το θέμα, θα μαθαίνατε ότι τα μέλη μας συμφωνούν με πολλά παλιά και σημερινά μέλη της κυβέρνησης σας, καθώς και με πολλούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Για παράδειγμα, συμφωνούμε με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος στις 14 Ιουλίου δήλωσε στην Washington Post τα εξής: «Ο νόμος απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις και είμαι βέβαιος ότι θα συμμορφωθούμε με το νόμο και ο Πρόεδρος Τραμπ θα συμμορφωθεί με το νόμο».
Και προσθέτουν:
«Η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι πιο αποτελεσματική και ανθεκτική όταν γίνεται σε διακομματική βάση. Συμφωνούμε με τον υπουργό Πομπέο και πολλούς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το νόμο. Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσετε τ�� νόμο και θα επιβάλλετε κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση».
Με την πρόσκληση στους 45 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να σπάσει την συντριπτική πλειοψηφία, που έχει δημιουργηθεί στη Βουλή και τη Γερουσία εναντίον της Τουρκίας, αλλά και της συνοδοιπόρου της Ρωσίας, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει μία πιθανή απόφασή του, να μην επιβληθούν κυρώσεις. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είναι στα σκαριά πρόταση για να επαναφέρουν οι Αμερικανοί νομοθέτες τον κ. Τραμπ στην τάξη…

Η πρωτοβουλία των Δημοκρατικών γερουσιαστών, υπό τον κ. Μενέντεζ, είναι εντυπωσιακή, διότι δείχνει την αποφασιστικότητα τους να αντιμετωπίσουν τον κ. Τραμπ σε όλα τα επίπεδα. Σημει��νουν στην επιστολή προς τον Αμερικανό Πανητάρχη:
«Ως μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γράφουμε για να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας ότι η κυβέρνησή σας αποφάσισε να μην συνεργαστεί με την υποχρεωτική απάντηση που απαιτεί η νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Κατανοούμε ότι θα συναντηθείτε αποκλειστικά τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για να συζητήσετε την απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την άνευ προηγουμένου εξέλιξη, η οποία έχει γεννήσει διακομματική ανησυχία».
Το μήνυμα των γερουσιαστών είναι ξεκάθαρο: Δεν θα σταματήσουν την προσπάθεια μέχρι να τιμωρηθεί η Τουρκία για τη συμμαχία της με τη Ρωσία:
«Πιστεύουμε», τονίζουν, «ότι πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην απόφαση που έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για την αποδοχή του ρωσικού αεροπορικού συστήματος S-400 διότι, χωρίς αποφασιστική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η θέση μας στο ΝΑΤΟ και η ισχύς που έχει το καθεστώς των κυρώσεων μας εναντίον της Ρωσίας θα υποφέρει».
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Τραμπ έπεισε τους γερουσιαστές του κόμματος του. Μερικοί, είναι η αλήθεια, έδειξαν μια πρωτοφανή ευαισθησία για το μείζον ζήτημα της τουρκικής «προδοσίας» και έχουν ενημερώσει και παράγοντες της Ομογένειας ότι δεν θα υποχωρήσουν. Το θέμα που τίθεται είναι εάν «δουν» μέσα από τη σκοπιά του κομματικού συμφέροντος και διακινδυνεύσουν ακόμα και την επανεκλογή τους, υποστηρίζοντας μία λάθος απόφαση του κ. Τραμπ, ή θα συνεχίσο��ν να μάχονται με τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις ένα ξένο ηγέτη, τον Ταγίπ Ερντογάν, που εξευτέλισε την Πατρίδα τους.
Πάντως, η ομάδα του κ. Μενέντεζ που έχει μεγάλη επιρροή στη Γερουσία, δεν είπε τον τελευταίο λόγο. Έχει και άλλους άσσους στο μανίκι της…

https://hellasjournal.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης