Skip to main content

Η Ευρώπη αφήνει ανοιχτό δίαυλο αλλά η Τουρκία κάνει τα δικά της.

%25CF%2587%25CF%2587%25CE%25B6Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποφάσισαν κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες να αφήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, παρά ��ην όξυνση της ρητορικής των τελευταίων ημερών, σε μία προσπάθεια να
βρεθεί κοινός τόπος και να καταρρεύσει η Συμφωνία για το Προσφυγικό, αλλά και η ίδια η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Η επιθετική ρητορική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμος ακόμη και για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, έχει ενοχλήσει σφόδρα αρκετά κράτη – μέλη, τα οποία επικρίνουν την, πέραν της αναλογικότητας, εκστρατεία του για την εξάρθρωση του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν ακόμη και με αμφιλεγόμενες διώξεις δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και πολιτικών του αντιπάλων.

Ήδη, η Αυστρία, η οποία προσεχώς οδεύει στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές υπό το φάσμα επικράτησης της Ακροδεξιάς, τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας. «Πιστεύω ότι η σημερινή Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ» δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς. Ωστόσο, η θέση αυτή δεν εκφράζει όχι μόνο τις Βρυξέλλες (σσ. η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι επιδιώκει να επιτύχει μία δύσκολη ισορροπία με την Άγκυρα), αλλά και τα μεγάλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και η, προς το παρόν παραμένουσα στους «28», Βρετανία εκτιμούν ότι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα επιφέρει περισσότερο κόστος παρά όφελος στην ΕΕ. Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τις πρακτικές της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κινήθηκε στη γραμμή της διατήρησης ανοικτών διαύλων με την Άγκυρα. Στιις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην «ανάγκη η ΕΕ να μιλάει με τρόπο που να γίνεται κατανοητός από την Τουρκία και να μην γεννάει αρνητικά λανθασμένα αισθήματα ότι δεν θέλουμε να έχουμε σχέση μαζί της. Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «υπογράμμισα την ανάγκη να επιμένουμε στο ότι οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στους διεθνείς κανόνες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μεταξύ αυτών, βέβαια, περιλαμβάνεται και ο σεβασμός στις διεθνείς συνθήκες και στα ίδια τα σύνορα που υπάρχουν στην Ευρώπη».

Την ίδια δε στιγμή, η ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας συνεχίζεται. Ο κ. Ερντογάν αποφάσισε να απαντήσει στις προηγούμενες σκληρές δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (σσ. το όνομά του ακούγεται ως διαδόχου του Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε περίπτωση που ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μεταπηδήσει στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας) για πιθανή επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.

«Λες ότι θα σταματήσεις τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Λοιπόν, έχεις αργήσει. Πρέπει να αποφασίσεις άμεσα. Και ως Πρόεδρος σου διαμηνύω ότι θα κάνω υπομονή έως το τέλος του έτους. Μετά θα ρωτήσουμε το Έθνος για αυτό το ζήτημα» είπε ο κ. Ερντογάν, «φωτογραφίζοντας» προσφυγή σε δημοψήφισμα. Ο τούρκος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αν η Εθνοσυνέλευση αποφάσιζε για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ο ίδιος θα επικύρωνε τον σχετικό νόμο, ενώ πρόσθεσε ότι και αυτό το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα ενός δημοψηφίσματος.

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα δείχνει να «βαρέθηκε» με τη στάση της ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Η Τουρκία «έχει βαρεθεί» τον υποτιμητικό τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ενταξιακές συνομιλίες της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του στην Άγκυρα. Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ από την πλευρά του τόνισε ότι εί��αι αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του τόσο για τις μαζικές συλλήψεις όσο και για το λουκέτο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Εκκρεμούν προσφυγές εναντίον 4.500 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Γερμανία, όμως μόνο τρεις έχουν εκδοθεί στην Τουρκία, επεσήμανε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει ότι εναπόκειται στον λαό της χώρας του να αποφασίσει αν θα ισ��ύσει και πάλι η θανατική ποινή, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών της Άγκυρας με την ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας διαβεβαίωσε την Άγκυρα για την υποστήριξη του Βερολίνου προς τη σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών» απειλών. Τόνισε επίσης ότι επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων του Βερολίνου με την Άγκυρα, ότι υποστηρίζει τον αγώνα της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και του PKK και καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κατέστησε σαφές ότι είναι αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, κρίσιμης σημασίας εταίρο στην ανάσχεση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τσαβούσογλου, κινήθηκε και ο τούρκος πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος εκτίμησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Τουρκίας και των εχθρών της, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να περιμένουν από την Άγκυρα να αλλάξει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση ενόσω ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Οι σχέσεις Τουρκίας – Βρυξελλών είναι τεταμένες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται το αποτυχημένο πραξικόπημα για να καταστείλει κάθε μορφής αντιπολίτευση. Από την πλευρά της η Τουρκία έχει εξοργιστεί από την έλλειψη αλληλεγγύης, όπως λέει, μετά το πραξικόπημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης