Skip to main content

Η Μονή Κύκκου έσυρε στο Δικαστήριο την Ελληνική Δημοκρατία

vvvΜια πρωτοφανής υπόθεση που δοκιμάζει τις αδελφικές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Πρόκειται
για διαφορά μεταξύ της Ιεράς Μονής Κύκκου και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τεμάχιο γης στο Δήμο Έγκωμης, απέναντι από το Μετόχι της Μονής, στη Λευκωσία.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο γης είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου, υπό τύπο εμπιστεύματος για να ανεγερθεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και καταχώρησε αγωγή.

Το Φεβρουάριο του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε απόφαση υπέρ της Μονής. Με βάση την απόφαση αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία, στην οποία είχε μεταβιβαστεί το οικόπεδο, έπρεπε να το επιστρέψει στην Ιερά Μονή Κύκκου, η οποία θα επέστρεφε, με τη σειρά της, το ποσό των 500.000 λιρών Κύπρου που ήταν η τιμή στην οποία το πώλησε, πλέον τόκους, που ανέβασαν το ποσό σε περίπου 2 εκ. 250 χιλιάδες ευρώ. Ακολούθως η Μονή πώλησε το εν λόγω τεμάχιο, επιστρέφοντας στην Ελληνική Δημοκρατία το ποσό των €2.250.000 που αντιστοιχούσε στο ποσό το οποίο το είχε αγοράσει, πλέον τόκους.

Με τη νέα προσφυγή της στο Δικαστήριο, η Μονή Κύκκου ζητά την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου, ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου του 2017, επί της αγωγής που είχε κινήσει η Μονή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για το εν λόγω τεμάχιο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε τη Δευτέρα το πρωί, με κατάθεση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά και αντεξέτασή του από το δικηγόρο της Μητρόπολης Κύκκου, Κώστα Βελάρη. Η κατάθεση Κοτζιά διήρκεσε δυόμιση ώρες. Η διαδικασία ήταν επώδυνη και στη διάρκειά της ακούστηκαν βαριές κουβέντες τόσο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας όσο και από το δικηγόρο της Μονής Κύκκου.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως στις 28 Μαρτίου του 2017 ο ίδιος μαζί με τον Κύκκου Νικηφόρο συμφώνησαν σε ένα ειρηνικό διακανονισμό για αυτό το θέμα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κ. Βελάρης τίναξε στον ��έρα, κατά την έκφραση του, τη συμφωνία αυτή. «Δεν ήθελα να είμαι με οποιαδήποτε κυπριακή αρχή στα δικαστήρια. Δυστυχώς κατέληξα εδώ με μεγάλη μου λύπη για ένα ζήτημα που είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές».

Ο δικηγόρος της Μονής Κύκκου υπέβαλε στον κ. Κοτζιά ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο πωλήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο για να ανεγερθεί η Πρεσβεία του Κατάρ.

– Κοτζιάς: Δεν το πούλησα εγώ κύριε. Εσείς εξυπηρετείτε τη γραμμή του χρήματος.

– Βελάρης: Επιμένατε στην πώληση και ευαισθητοποιηθήκατε όταν εξεδόθη απόφαση (του Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου 2017) και αντιληφθήκατε ότι χάσατε το κτήμα.

– Κοτζιάς: Δεν έχω πρόθεση να κοροϊδέψω, απέδειξα στις συνομιλίες στο Κυπριακό ότι κρατάω ψηλά τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Βελάρης: Προσπάθησε να το δώσει προίκα ο Στεφανόπουλος στην κόρη του και τον σταματήσαμε.

– Κοτζιάς: Καλά κάνατε.

Οι συνεχείς υποβολές του κ. Βελάρη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας ο οποίος απευθυνόμενος προς το Δικαστήριο ανέφερε: Κύριε Πρόεδρε θέλω να ρωτήσω γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας; Με ρωτάει άσχετα πράματα και τον καλώ να έρθει στην ουσία. Κύριε Πρόεδρε θέλω να ρωτήσω γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας; Με ρωτάει άσχετα πράματα και τον καλώ να έρθει στην ουσία. Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο.


Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης