Skip to main content

Λαμπρότητα και κατάνυξη στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου

Λαμπρότητα και κατάνυξη στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου

Το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως χαρακτηρίζεται η γιορτή της Παναγίας, γιορτάζεται με λαμπρότγτα και κατάνυξη σε ολόκληρη τη χώρα, όπου πλήθος κόσμου προσέρχεται στις εκκλησίες και στα μοναστήρια για να ακολουθήσει τις περιφορές των θαυματουργών εικόνων της Μεγαλόχαρης.
Επίκεντρο των εορτασμών η Τήνος, όπου χιλιάδες πιστοί έχουν κατακλύσει και φέτος τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας. Σημαντικό είναι το προσκύνημα και στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο και στην Πάτμο, στο Ιερό Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, όπου οι μοναχοί τηρούν το έθιμο της περιφοράς του επιταφίου της Παναγίας.


Στην Κεφαλονιά, στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκεί εμφανίζονται κάθε χρόνο από 6 μέχρι 15 Αυτγούστου τα φίδια της Παναγίας, πού κρέμονται από τις εικόνες χωρίς να πειράζουν κανέναν.Ξύπνησαν μνήμες στην ΤραπεζούνταΑεροπορικώς, οδικώς αλλά και… ποδηλατώντας έφθασαν στην Τραπεζούντα του Πόντου, εκατοντάδες ορθόδοξοι Χριστιανοί προκειμένου να παραστούν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά.
Για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Θείας Λειτουργίας και συγκίνησε με το μήνυμά του:
«Δεν έπαυσε να είναι ποτέ για τους χριστιανούς, οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Γι αυτό και ελκύει δια μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις Αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά» σημείωσε συγκινημένος ο κ. Βαρθολομαίος.
Παπούλιας: Αρχή του τέλους των δεινών του λαούΤην κοίμηση της Θεοτόκου γιόρτασαν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, βρίσκεται στη Λευκάδα, όπου μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας στον ιερό ναό της Παναγίας των Ξένων, εξέφρασε την ελπίδα του “η σημερινή ημέρα να είναι η αρχή του τέλους των δεινών του ελληνικού λαού”.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς είναι στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εωτερικών της ΕΕ.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είναι στην Αίγινα, Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στην Παναγία Σουμελά, της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στα Τρίκαλα και στον Θεολόγο Φθιώτιδας ο γεν. γραμ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης