Skip to main content

Με άδεια το χόμπι του ψαρά…

viasmos 500Ράβε ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπει.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα μας εξαφάνιζε, λένε για το μέτρο που έρχεται

Τέλος το ελεύθερο ψάρεμα για τους ερασιτέχνες αλιείς καθώς επανέρχεται η άδεια. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται
σχέδιο νόμου για την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας μετά την κατάργησή της το 2014. Εντούτοις, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Οι αλιείς επισημαίνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε τραγικές εξελίξεις. Θα εξαφάνιζε εξ ολοκλήρου τους ερασιτέχνες.

«Εμείς διαφωνούμε πλήρως», λέει ο πρόεδρος του Ομίλου Ερασιτεχνών Αλιέων και Ναυτικών Αθλημάτων Βόλου, Αποστόλης Καζάκης. «Είμαστε ήδη επιβαρυμένοι με πρόσθετους φόρους και λιμενικά τέλη. Εν μέσω κρίσης ένα τέτοιο μέτρο θα πλήξει ουσιαστικά τον απλό ερασιτέχνη αλιέα, που έχει ως μόνη διέξοδο λίγης ξεκούρασης και αναψυχής μία ερασιτεχνική βάρκα αλιείας», εξηγεί ο ίδιος.

Οι ερασιτέχνες αλιείς στην πλειονότητά τους πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού μέχρι 300 ευρώ τον χρόνο εκτός των άλλων φόρων.

«Είναι πολλά τα έξοδα για ένα χόμπι και έχουμε ήδη πολλά προβλήματα», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Μπουρμπουλήθρας, Δημήτρης Καραμανόλας, και διερωτάται: Γιατί η απαγόρευση της αλιείας στους κόλπους ισχύει τον Μάιο μήνα μόνο για τους ερασιτέχνες και όχι και για τους επαγγελματίες;

«Έχουμε κάνει από καιρό κινητοποιήσεις. Όμως, δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Οι παράκτιοι και τα γρι-γρι κατάφεραν να βγουν από την απαγόρευση, αν και είχε βγει διαταγή και είχε ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή», προσθέτει. «Δεν θα συμφωνήσουμε με ένα τέτοιο μέτρο. Θα αντιδράσουμε. Δεν φταίμε εμείς που τελείωσαν τα αλιεύματα. Εδώ αλωνίζουν τα γρι-γρι, οι τράτες, όλοι», προειδοποιεί από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας, Φίλιππος Πάτρας.

Το σχέδιο νόμου για την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας συζητείται ευρέως στους κόλπους των ερασιτεχνών αλιέων. «Η ερασιτεχνική αλιεία είναι ήδη εξαφανισμένη. Τα έξοδα για να συντηρήσει κανείς μία βάρκα είναι πολλά. Δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα έξοδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνοι με την επαναφορά της άδειας είναι τελικά μόνο οι επαγγελματίες αλιείς. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Βόλου, Χρήστος Ξηραδάκης, αναφέρει ότι «η επαναφορά της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας βρίσκει σύμφωνους τους επαγγελματίες αλιείς, ώστε να μπει μια τάξη στον χώρο της ανεξέλεγκτης και άναρχης ερασιτεχνικής αλιείας!»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάργηση της άδειας, δημιούργησε ένα χάος στη θάλασσα, με την παρανομία και τη λαθραλιεία να οργιάζουν όλον αυτόν τον καιρό της κρίσης. Η μείωση των ιχθυαποθεμάτων, επιβάλλει σήμερα και όχι αύριο την άμεση επαναφορά της άδειας, ώστε να δούμε πραγματικά πόσοι ασχολούνται με τη θάλασσα και το χόμπι του ψαρέματος! Η επαναφορά της άδειας, χωρίς όμως τους απαραίτητους ελέγχους και περιορισμούς, θα είναι από μόνη της απλά ακόμη ένα χαράτσι μέσα σε όλα τα άλλα!!!».

Έτσι ο κ. Ξηραδάκης λέει ότι: «Ευχόμαστε οι εξαγγελίες του υπουργού να μη μείνουν αυτή τη φορά στα λόγια, άλλα να γίνουν πράξη, ώστε να έχουμε μια θάλασσα που θα έχει ψάρια και για τις επόμενες γενεές!!!»

Επισημαίνεται ότι 2016 είχε αποτραπεί να επανέλθει η ερασιτεχνική άδεια αλιείας με άρθρο Ν.
43 λόγω μεγάλων αντιδράσεων.

Εντούτοις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επαναφέρει το θέμα κατά διαστήματα, και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο.

Ο κ. Αποστόλου, απαντώντας τον Φεβρουάριο σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Γάκη, είχε επισημ��νει από το βήμα της Βουλής ότι: «Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μια πιο ολιστική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι ερασιτέχνες αλιείς και ποιος ο αντίκτυπός τους στα ιχθυοαποθέματα».


Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης