Skip to main content

Με έρανο πλέον οι κηδείες στην Κύπρο. Ψηφίστηκε.

rodoΟι Κύπριοι ετοιμάστηκαν. Εμείς πότε;

Με 32 ψήφους υπέρ, 13 εναντίον (παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ) και 2 αποχές (παρόντες Βουλευτές ΕΔΕΚ), η
Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη διενέργεια εράνων σε κηδείες, αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογία των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε διαλαμβάνει ότι για τη διενέργεια εράνου θα πρέπει να εξασφαλίζεται η σύμφωνη γνώμη της εκκλησιαστικής επιτροπής της εκκλησίας στην οποία τελείται η κηδεία, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία του θανόντος και των οικείων του.

Η τροπολογία διαλαμβάνει επίσης ότι σε έκτακτες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και εμπόλεμης κατάστασης να διενεργούνται έρανοι με την άδεια του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού και του Επιτρόπου Εθελοντισμού.

Δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, εκ των οποίων η μία καταψηφίστηκε και η άλλη υπερψηφίστηκε, στόχευαν να ανατρέψουν τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ.

Αποσύρθηκε η τροπολογία για το Συμβούλιο και τον Επίτροπο Εθελοντισμού και καταψηφίστηκε η τροπολογία που διαλάμβανε ότι η εκκλησιαστική επιτροπή έχει υποχρέωση για πλήρη υλοποίηση της επιθυμίας των οικείων του αποθανόντος.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι στο νομοσχέδιο περιλήφθηκαν οι εισηγήσεις του Κινήματος για δικαίωμα εράνου σε περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η εκκλησιαστική επιτροπή θα πρέπει να σέβεται την επιθυμία των συγγενών του θανόντος.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως πρέπει, για εφαρμογή της επιθυμίας των συγγενών, να λαμβάνεται συγκατάθεση της εκκλησιαστικής επιτροπής, καθώς, ��πως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο χώρος διεξαγωγής των εράνων είναι χώρος ο οποίος τελεί υπό τη διαχείριση της εκκλησιαστικής επιτροπής.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να διενεργούνται έρανοι στις εκκλησίες και θρησκευτικές τελετές να καταλήγουν σε παζάρι χρημάτων. Πρόσθεσε ότι τα θέματα εθελοντισμού δεν πρέπει να λυθούν με νόμο και ανέφερε: “Φανταστείτε να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα για τη διενέργεια κηδείας” και κατέληξε λέγοντας ότι η ηθική υποχρέωση είναι πολύ πιο ισχυρή από τη νομική.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, αναφέροντας ότι συμφωνεί με τον κ. Ευσταθίου, πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα έχουμε ενώπιον μας μια πραγματικότητα που πρέπει να ρυθμίσουμε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι με την τροπολογία τους, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, δίνουν δικαίωμα βέτο στην εκκλησιαστική αρχή.

“Πεθαίνει ένας νέος άνθρωπος και αφήνει οικογένεια, γιατί να αποφασίζει η εκκλησιαστική επιτροπή για τις εισφορές προς την οικογένειά του και αν κρίνει έτσι να λαμβάνει το 50% των εισφορών”, διερωτήθηκε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ μια πρόταση χωρίς χρώμα και σκοπιμότητα.

“Πεθαίνει ένας άνθρωπος και την επόμενη ημέρα γίνεται κηδεία, ο ιερέας λύνει και δένει”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η τελευταία επιθυμία του θανόντος είναι ιερή και δεν μπορεί η όποια εκκλησιαστική επιτροπή να έχει δικαίωμα βέτο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου είπε ότι θα απέχει της ψηφοφορίας, επειδή προεδρεύει μη κυβερνητικού οργανισμού. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το 50% του προϋπολογισμού των μη κυβερνητικών οργανισμών συλλέγεται από τις κηδείες εις μνήμην και διερωτήθηκε αν το κράτος θα καλύψει τις ανάγκες αυτών των οργανισμών σε περίπτωση που τους περιορίσει ή αποστερήσει αυτά τα έσοδα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου (επαρχίας Λεμεσού) ανέφερε πως με την τροπολογία των ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ κατοχυρώνεται ακόμα ένα κέντρο οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Πρόεδρο�� του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι όλοι συμφωνούμε ότι οι οικείοι πρέπει να έχουν τον κύριο λόγο, αλλά ανέφερε αν κάποιος θέλει να πάνε τα χρήματα σε παράνομο σκοπό, ποιος θα τον ανακόψει και έφερε ως παράδειγμα κάποιον που έχασε τη ζωή του από ναρκωτικά να επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια για ελεύθερη χρήση των ναρκωτικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι και με νόμο, παρατράγουδα θα υπάρξουν και εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή ενεπλάκη σε ένα θέμα που είναι λυμένο από τη ζωή.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η τελευταία βούληση του νεκρού και της οικογένειας του πρέπει να υπερισχύει.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, που συζήτησε το νομοσχέδιο, είπε ότι έγιναν πολλές συζητήσεις και δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια.

Είπε πως πρέπει να είναι σεβαστό το δικαίωμα του συγγενή να καθορίζει ουσιαστικά τις εισφορές, ωστόσο οι εκκλησιαστικές επιτροπές πρέπει να έχουν λόγο, καθώς τους ανήκει ο χώρος.

Είπε ακόμα πως με τη ρύθμιση εξαιρούνται της άδειας διενέργειας εράνου, αλλά θα πρέπει με τη διενέργεια του να συμφωνεί η εκκλησιαστική επιτροπή.

Η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου είπε πως το θέμα μπορεί να λυθεί και με άλλους τρόπους. “Μπορεί να ανοίγεται λογαριασμός στην τράπεζα”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης