Skip to main content

Μονομερής εκεχειρία μίας εβδομάδας στην ανατολική Ουκρανία

Μονομερής εκεχειρία μίας εβδομάδας στην ανατολική Ουκρανία

Μονομορή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας μίας εβδομάδας, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κήρυξε ο Ουκρανός Πέτρο Ποροσένκο, με σκοπό να επιτρέψει στους φιλορώσους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα.
«Απόψε, 20 Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ η
κατάπαυση του πυρός. Θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου» δήλωσε ο νέος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην περιοχή του Ντονέτσκ – ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών. Ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ μόλις ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός.


«Το διάστημα (των 7 ημερών) είναι παραπάνω από αρκετό για να ξεκινήσει η διαδικασία του αφοπλισμού, να αρχίσουμε να ορίζουμε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας δύο μέτρα από το ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων που αποκάλυψε σήμερα.

Το σχέδιο επίσης αναφέρει «τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις συνομιλίες», την αμνηστία «για εκείνους που έχουν παραδώσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα», την απελευθέρωση των ομήρων, τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 10 χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Επίσης ορίζει «τον αφοπλισμό», τον τερματισμό της «παράνομης κατάληψης» των κτιρίων των περιφερειακών διοικήσεων των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αντάρτες, τη σύντομη διενέργεια εκλογών για τα τοπικά κοινοβούλια και ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Ένας αρχηγός των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ήδη απέρριψε τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου του Ουκρανού προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες απορρίπτουν κάθ�� αφοπλισμό χωρίς την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Κανείς δεν θα καταθέσει τα όπλα του όσο δεν υπάρχει η ολοκληρωτική απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή μας» δήλωσε ο Βαλερίι Μπολότοφ, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε στο ίδιο πνεύμα η ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Μια πρώτη ανάλυση δείχνει δυστυχώς ότι δεν πρόκειται για μια πρόσκληση σε ειρήνευση και διαπραγματεύσεις, αλλά για ένα τελεσίγραφο που απευθύνεται στους αντάρτες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας ώστε να καταθέσουν τα όπλα τους», ανέφερε η ρωσική προεδρία.

Και για να υπερθεματίσει, γνωστοποίησε ότι ένα ρωσικό σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία δέχθηκε πυρά από την ουκρανική πλευρά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας ρώσος εργαζόμενος στο τελωνείο. «Η ρωσική πλευρά αναμένει μια εξήγηση και μια συγγνώμη» μετά το περιστατικό αυτό, επεσήμανε το Κρεμλίνο.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, ένας Αμερικανός υπεύθυνος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει συγκεντρώσει στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν μια τέτοια εξέλιξη, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει αναπτύξει εκ νέου στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που υποδηλώνουν την αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία υπό οποιαδήποτε πρόφαση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Οι πληροφορίες που προέρχονται από τη Μόσχα, σύμφωνα με τις οποίες των ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατιωτικές ζώνες στην ανατολική Ουκρανία, είναι εξίσου ανησυχητικές», πρόσθεσε. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που φτάνουν στην περιοχή συνδέονται με οποιαδήποτε αποστολή ασφαλείας στα σύνορα», επεσήμανε ο ίδιος, αναφερόμενος στις σχετικές διαβεβαιώσεις της Μόσχας.

Ειδικότερα, πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και πυροβολικό σε περιοχές της μεθορίου με την Ουκρανία τα οποία ενδέχεται να δοθούν στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν δικές τους πληροφορίες για την ανάπτυξη εκ νέου ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Διαθέτουμε πληροφορίες που αναφέρουν ότι επιπλέον άρματα μάχης ετοιμάζονται για αναχώρηση», σημείωσε η Ψάκι. «Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πυροβολικό σε μια περιοχή στη νοτιοδυτική Ρωσία, περιλαμβανομένου ενός είδους πυροβολικού που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά όχι πια οι ενεργές δυνάμεις της Ρωσίας».
Χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προχωρά σε μια «νέα ενίσχυση» της στρατιωτικής της παρουσίας στη μεθόριο. Ο ίδιος μίλησε για ένα «λυπηρό βήμα προς τα πίσω», ενώ η Ρωσία απάντησε ότι «εξεπλάγην» και διέψευσε αυτές τις κατηγορίες.

Όμως σύμφωνα με αυτόν τον υπεύθυνο της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ρωσία πρόκειται να «προσφέρει μια ενεργή υποστήριξη στους (φιλορώσους) αυτονομιστές μαχητές» στην Ανατολική Ουκρανία.

«Επιπλέον άρματα μάχης (…) και πυροβολικό συγκεντρώνονται» σε μια ρωσική στρατιωτική βάση στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης.

Πάντως, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις συ��ομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή ενδεχόμενων «χειρουργικών» κυρώσεων εις βάρος των βιομηχανιών ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας.

«Η ιδέα εδώ είναι να αρνηθούμε στη Ρωσία τα είδη επενδύσεων και την εξελιγμένη τεχνολογία που χρειάζεται προκειμένου να αναπτυχθεί… (Οι συνομιλίες με την ΕΕ) έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα» είπε ο αξιωματούχος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης