Skip to main content

Νέα εποχή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3Την εφορία θα πρέπει να επισκεφθούν υποχρεωτικά πριν την υποβολή της δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μην φορολογηθούν για αυτά
Διονύσης ΒοργιάςΤην εφορία θα πρέπει να επισκεφθούν υποχρεωτικά πριν την υποβολή της δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μην φορολογηθούν γι’ αυτά. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2017 είχαν ανείσπρακτα ενοίκια υπάρχει τρόπος να γλιτώσουν από την Εφορία και να μη φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έλαβαν ποτέ, και μάλιστα με συντελεστή 15% από το πρώτο ευρώ.


Προκειμένου να μη βρεθούν προ εκπλήξεων, θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις. Συνοπτικά, για να μη φορολογηθούν για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να καταθέσει στην Εφορία πριν από την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης φωτοαντίγ��αφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν στη ΔΟΥ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η Εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά από το πρώτο ευρώ.

“Να προσφύγουν στη δικαιοσύνη οι ιδιοκτήτες (σ.σ. που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια) ώστε να μπορέσουν να μην φορολογηθούν γι’ αυτά, καθώς πλέον δεν ισχύει η απλή δήλωση”, σημειώνει σχετικά η πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης Χρύσα Κυριακούση, η οποία αναγνωρίζει ότι – μέσα σε όλα τα έξοδα που καλούνται να καλύψουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων – πλέον επιφορτίζονται και με την πληρωμή δικηγόρων, ώστε εντέλει απλώς να μην φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει. “Κακοπληρωτές υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και στη Ροδόπη”, είναι το σύντομο σχόλιό της αναφορικά με την κατάσταση στα ακίνητα.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΕντωμεταξύ χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προχώρησε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση – όχι για τη νέα κατάσταση αλλά γενικά για συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με τους κακοπληρωτές ακινήτων. Η δικηγόρος της ΠΟΜΙΔΑ, Βασιλική Παραδιά απαντά στα ερωτήματα σχετικά με τη μη απόδοση των ενοικίων στους ιδιοκτήτες και κυρίως στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αναφέρεται στις συνέπειες που υπάρχουν όταν δεν πληρώνονται τα ενοίκια, πώς μπορούν να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, τί συμφέρει τους ενοικιαστές, ποιες οι διαδικασίες που υπάρχουν.

“Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει ουσιωδώς. Ναι μεν ποτέ δεν κατοχυρώθηκε πρακτικά ο ιδιοκτήτης να μην χάσει τα χρήματά του, αφού όποιον δρόμο και να ακολουθήσει, δύσκολα θα ικανοποιηθούν τελικά οι οικονομικές απαιτήσεις του, όμως η μη πληρωμή των ενοικίων έχει πλέον κάποιες συγκεκριμένες και σοβαρές συνέπειες σε βάρος εκείνων που «εξαφανίζονται» κυριολεκτικά, αφήνοντας πίσω τους ανεξόφλητες οφειλές μισθωμάτων, τις ��ποίες οφείλουν να γνωρίζουν και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γι’ αυτό οι ενοικιαστές πρέπει να γνωρίζουν πως – ενώ παλαιότερα η αποβολή ενός τέτοιου ενοικιαστή μπορούσε να διαταχθεί μόνον μετά από διεξαγωγή κανονικής δίκης, με αναβολές, μάρτυρες, προτάσεις, εφέσεις κλπ – σήμερα, μετά και από πολύχρονες προσπάθειες της ΠΟΜΙΔΑ ισχύει και η σύντομη διαδικασία της διαταγής απόδοσης μισθίου, δικαστικά αλλά χωρίς δίκη, αναβολές κλπ., στην οποία μπορεί να σωρευτεί και αίτημα επιδίκασης του ποσού των οφειλομένων ενοικίων.
Επίσης, άξιο αναφοράς είναι πως – ενώ παλαιότερα η αποβολή ενός ενοικιαστή για καθυστέρηση μισθωμάτων ήταν κάτι το οποίο γνώριζε μόνον ο «δράστης» και το «θύμα» της συμπεριφοράς αυτής, μια και αυτό δεν καταγραφόταν πουθενά ως στοιχείο της γενικότερης οικονομικής συμπεριφοράς του. Σήμερα, από την 1η Ιουλίου 2013 και μετά, κάθε δικαστική απόφαση ή διαταγή απόδοσης που διατάσσει αποβολή από μισθωμένο ακίνητο καταχωρείται νόμιμα στο διατραπεζικό σύστημα «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ», πράγμα που επισύρει τις γνωστές σε όλους συνέπειες, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες μισθωτές και για τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δήλωση αναβολής των ανείσπρακτων ενοικίων πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του εισοδήματός τους μετά τη λήξη του οικονομικού έτους το οποίο αφορά η αναβολή και πριν από την εμπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης εισοδήματος, δηλαδή μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων.

“Η ανοχή και κατανόηση των εκμισθωτών προς τους ενοικιαστές που είναι θύματα της οικονομικής κρίσης είναι επιβεβλημένη, και την διαπιστώνουμε καθημερινά. Όμως οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν καλά τους τρόπους δραστικής αντιμετώπισης μιας άλλης κατηγορίας, εκείνων που υποδύονται τους «ενοικιαστές», δηλαδή που εγκαθίστανται σε ένα ακίνητο με το αρχικό σχέδιο να παραμείνουν σ’ αυτό όσο γίνεται περισσότερο χωρίς να π��ηρώσουν απολύτως τίποτε”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης