Skip to main content

Ο αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών Κανέλλος

kanelos

Του Κώστα Βουκελάτου

Εκτός από τους άντρες του Λιμενικού, της αστυνομία και του ΣΔΟΕ που η συνεργασία τους έφερε τα εκπληκτικά αποτελέσματα της σύλληψης μελών καρτέλ ναρκωτικών καθώς και την κατάσχεση της πάνω από ένα
τόνο ποσότητα ουσιών, τα εύσημα πρέπει να πάρουν και οι τετράποδοι αξιωματικοί της αστυνομίας και της δίωξης ναρκωτικών.


Ένας από αυτούς είναι ο Κανέλλος ένας από τους περήφημους αστυνομικούς σκύλους που υπηρετούν με μεγάλες επιτυχίες στην δίωξη ναρκωτικών και μαζί με τους εκπαιδευτές τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και έπαινοι. Πώς ξεκινάει η ενεργό δράση για τους τετράποδους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και όχι μόνο.

Οι σκύλοι φύλαξης προσώπων και πραγμάτων , είναι ράτσας Malinois ή German Shepherd και επιλέγονται ανάμεσα σε δεκάδες άλλους, με κριτήρια , τα οποία αφορούν κυρίως το χαρακτήρα τους και λιγότερο την εξωτερική τους εμφάνιση. Θα πρέπει να είναι κοινωνικοί, σταθερού χαρακτήρα, με σωστή σωματική κατασκευή αλλά να είναι και γενναίοι και μαχητικοί, χωρίς να είναι υπέρ του δέοντος επιθετικοί. Οι συνοδοί , είναι εθελοντές φιλόζωοι αστυνομικοί, οι οποίοι επιλέγονται από επιτροπή, που αποτελείται από Αστυνομικό ��ιευθυντή, ψυχολόγο και εκπαιδευτή.

Η εκπαίδευσή τους, διαρκεί 4 μήνες τουλάχιστον και συνεχίζεται καθ΄ όλη την υπόλοιπη υπηρεσιακή ζωή του σκύλου , που διαρκεί έως 8 χρόνια. Ο σκύλος είναι αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας του συνοδού και ζει μαζί με αυτή και στον ίδιο ρυθμό δίνοντας και περνώντας πολύ αγάπη διότι εκτός υπηρεσίας είναι ένα παιχνιδιάρικο σκυλί όπως όλα τα άλλα. Οι σκύλοι αυτοί χρησιμοποιούνται για διάφορες κοινωνικές δράσεις και για την ασφάλεια κυρίως των πολιτών π.χ. . Στον εντοπισμό και την ανεύρεση ατόμων παγιδευμένων σε ερείπια.

Ανεύρεση χαμένων ατόμων σε δάση . Ανεύρεση εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών . Ανεύρεση ναρκωτικών ουσιών. Να συνοδεύουν σε μεταγωγές επικινδύνους κρατουμένους και να τους ακινητοποιούν εάν προσπαθήσουν να αποδράσουν φυλάσσοντας τους ακόμα και σε ανοικτούς χώρους.Να συνοδεύουν οχήματα επαναπροώθησης λαθρομεταναστών και να επέμβουν , σε περίπτωση συμπλοκής ή απόπειρας απόδρασης.

Να συνδράμουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε περιπτώσεις που εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη εγκληματικότητα, σε κάποια περιοχή. Να αποτρέψουν την προσέγγιση θεατών, στον αγωνιστικό χώρο, κάθε είδους γηπέδων.

Η εκπαίδευση αφορά και άλλες πολλές ειδικότητες χρήσιμες για την ασφάλεια των πολιτών. Ρόλος τους είναι να εκτελέσουν κάθε καθήκον, που θα τους ανατεθεί και καλύπτεται από την εκπαίδευση που έχουν λάβει Οι αστυνομικοί σκύλοι φύλαξης προσώπων και πραγμάτων, θεωρούνται όπλο του αστυνομικού συνοδού και είναι ισχυρότερο της αστυνομικής ράβδου και υποδεέστερο του πιστολιού ή περιστρόφου και σαν τέτοια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται. Στο Κορωπί βρίσκεται ένα από τα κέντρα εκπαίδευσης τέτοιων τετράποδων φρουρών και οι εκπαιδευτές τους λένε για αυτά τα πανέξυπνα πλάσματα ότι: Η κύρια παραγωγή του στρατοπέδου είναι σκυλιά περιπολίας. Τεράστια γερμανικά ποιμενικά, τα ιδανικά για αυτήν τη δουλειά, που κοινωνικοποιούνται μόνο με το αφεντικό τους και είναι έτοιμα να κατασπαράξουν οποιονδήποτε κατόπιν εντολής. Εκεί, σε συνεργασία με την Αστυνομία, εκπαιδεύονται τα σκυλιά ��ης Δίωξης Ναρκωτικών. Σε ένα άδειο δωμάτιο στο οποίο κρύβεται μια μικρή ποσότητα ναρκωτικών. Μόλις ο σκύλος τα εντοπίσει, επιβραβεύεται είτε με τη μορφή παιχνιδιού είτε με τη μορφή φαγητού. Όσο καλά και να τα έχουν κρύψει, αυτός ψάχνει. «Τα σκυλιά έρχονται από το εξωτερικό οι σκύλοι, έπειτα από δέκα χρόνια δουλειάς, βγαίνουν στη σύνταξη και κατά κανόνα μένουν με το αφεντικό τους.

Είναι τόσο περίεργη η εκπαίδευση που λαμβάνουν, ώστε οριακά μπορούν να κοινωνικοποιηθούν στον πραγματικό κόσμο με πολλά άτομα. Μαθαίνουν να υπηρετούν, να επιβραβεύονται, αλλά πάνω από όλα να υπακούουν και να αγαπούν το ιδιοκτήτη τους και να κάνουν καλό συμβάλλοντας στην δημόσια ασφάλεια..»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης