Skip to main content

Ο Κύπριος συνεργάτης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA)

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F01%2Fnnn 1
nnnΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το γνωστό περιοδικό «The New Yorker» στο τελευταίο του τεύχος δημοσίευσε ένα εκτενές ά��θρο-προσωπογραφία του Κύπριου ηθοποιού Σπύρου Ενωτιάδη (Spyros Enotiades) με τίτλο «Ο ηθοποιός που
παγιδεύει κακοποιούς για λογαριασμό της DEA (Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών) μέσω του ταλέντου του».

Ο βίος και η πολιτεία του Ενωτιάδη μοιάζουν να είναι βγαλμένα από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, αλλά η γκάμα των ρόλων του είναι αρκετά περιορισμένη. Ο κυπριακής καταγωγής ηθοποιός ειδικεύεται σε ρόλους αρχηγού καρτέλ, και μεγαλομεσάζοντα μαφιόζων, πάντα για λογαριασμό της DEA με την οποία συνεργάζεται τα τελευταία 30 χρόνια.

Το όνομα του Σπύρου Ενωτιάδη έγινε γνωστό σε κάποιους δημοσιογράφους το 2011, στο πλαίσιο επιχείρησης της DEA στη Λιβερία, κατά την οποία συνελήφθησαν ένας Νιγηριανός διακινητής ναρκωτικών και ένας Ρώσος πιλότος.

Ο Ενωτιάδης, ο οποίος έπαιξε έναν Λιβανέζο οικονομικό σύμβουλο, κατέθεσε σε δίκη αναφορικά με τον ρόλο του στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Ο Robert Russillo, πρώην πράκτορας της DEA που εργάστηκε με τον Ενωτιάδη στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, αποδίδει την επιτυχία του στους «κοσμοπολίτικους τρόπους» του και στην ικανότητά του να «κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται όμορφα».

«Οταν δουλεύω, σκέφτομαι πως λειτουργώ βάσει νόμου. Δεν αισθάνομαι ότι καταδίδω κάποιον», δήλωσε ο Ενωτιάδης στον Yudhijit Bhattacharjee του «New Yorker».

Ο Ενωτιάδης ξεκίνησε από τη φαρμακοβιομηχανία και αργότερα ενεπλάκη με τη νύχτα. Εχει υποδυθεί Ελληνες, Λιβανέζους, Ιταλούς ακόμη και έναν Κούρδο κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τη DEA, αλλά «είναι κατά κάποιον τρόπο ένας απίστευτος μυστικός πράκτορας. Στα 72 του χρόνια έχει υποστεί τρία εγκεφαλικά και υποφέρει από τη μέση του. Καπνίζει δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα και τα γεύματα του είναι ό,τι χειρότερο για την κατάσταση της καρδιάς του», αναφέρει το «New Yorker».

Μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και βέβαια, ελληνικά και το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει ρόλους όπως ο αρχηγός καρτέλ, ο μεσάζοντας ή ο διαχειριστής χρημάτων, τηλεφωνήματα και συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους στόχους της DEA. Τα τελευταία τριάντα χρόν��α, έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο μακροχρόνιες συνεργασίες και επιτυχημένες «πηγές» της Υπηρεσίας, συμμετέχοντας σε δεκάδες έρευνες και επιχειρήσεις με στόχους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την Αφρική.

Ο Ενωτιάδης, με καταγωγή από τη Λευκωσία, μεγάλωσε σε μια πλούσια οικογένεια με τρία αδέλφια, τη Στεφανία, τον Χρήστο και την Μαρίνα. Ενόσω η Κύπρος παρέμενε βρετανική αποικία, ο Ενωτιάδης, σε ηλικία 11 χρόνων, διένειμε φυλλάδια για την ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).

Στα δώδεκά του χρόνια ξεκίνησε να διεκπεραιώνει αποστολές για την Οργάνωση, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ενός πιστολιού για λογαριασμό της ΕΟΚΑ μέσα στη Λευκωσία και στα δεκατρία του ανακρίθηκε από την Αστυνομία λόγω της συμμετοχής του σε διαδήλωση. Για τους λόγους αυτούς, ο πατέρας του τον έστειλε σε οικοτροφείο στην Αθήνα, σημειώνει το περιοδικό.

Το 1960, με την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου ο Ενωτιάδης υπηρέτησε στον κυπριακό στρατό και στη συνέχεια έφυγε για σπουδές στο Λονδίνο. Εζησε σε πολλές χώρες, κάνοντας διάφορες δουλειές, μέχρι τελικά να αρχίσει η συνεργασία του με τη DEA από ένα τυχαίο αλλά και επικίνδυνο γεγονός στο οποίο εμπλέκονταν ο τότε δικτάτορας του Παναμά Manuel Noriega.

Σύμφωνα με το «New Yorker», ο Ενωτιάδης είχε προγραμματίσει να συνταξιοδοτηθεί το 2015 όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες του επαφές με το περιοδικό. Ωστόσο, οι τελευταίες επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν πήγαν καλά, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ενώ χρειάζεται να παίρνει φάρμακα για την καρδιά και τα ισχία του. Για τον λόγο αυτόν, ο Ενωτιάδης συνεχίζει να εργάζεται για τη DEA, αν και δεν παραπονιέται. «Και χρήματα να είχα, τι θα τα έκανα; Να κάθομαι κάπου σε μια παραλία;» δήλωσε στο περιοδικό, προσθέτοντας, «Δεν είναι αυτό το στυλ μου».

Πηγές: NewYorker, Tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης