Skip to main content

Ο τραπεζίτης Σπύρος Μεταξάς “κάρφωσε” τον Αντώνη Κάντα για τις μίζες στα εξοπλιστικά



11111«Μετανοούσα Μαγδαληνή» των εξοπλιστικών προγραμμάτων χαρακτήρισε τον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα ο Ελληνοελβετός τραπεζίτης και κατά δήλωσή του νομικός σύμβουλος, Σπύρος Μεταξάς, που απολογήθηκε ενώπιον των τριών ανακριτών διαφθοράς για… κατηγορίες σχετικές με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Σπ. Μεταξάς εκτόξευσε βολές κατά του Αντώνη Κάντα, καθώς ήταν αυτός που ενέπλεξε το όνομά του στην υπόθεση. Μάλιστα, χαρακτήρισε «πρόστυχους» τους ισχυρισμούς του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μεταξάς απολογήθηκε στους ανακριτές κ. Στέβη, Σπύρο Γεωργουλέα και Γαβριήλ Μαλλή για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξεπλυμα βρώμικου χρήματος), ποσού 1,4 εκατομμυρίου ευρώ προερχόμενου από τις μίζες των υποβρυχίων, για την αγορά 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ποσού 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, σχετικού με τις αγορές 16 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων και 4 αερομεταφερόμενων συστημάτων Ericsson Microwave System.
Μετά την απολογία του ο κ. Μεταξάς αφέθηκε ελεύθερος και του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ μόνο για την τελευταία κατηγορία.
Το απολογητικό υπόμνημα του Σπύρου Μεταξά
Ο Σπύρος Μεταξάς, που είναι κάτοικος Γενεύης, απολογήθηκε στους ανακριτές με υπόμνημα, το οποίο αναφέρει:
«Πρόστυχοι είναι οι ισχυρισμοί του Αντώνη Κάντα ότι του υπέδειξα πώς θα ξεπλύνει το παράνομο χρήμα του και ότι είχα πρόθεση να ιδιοποιηθώ τα χρήματα. Ο κ. Κάντας συμπεριφερόμενος οψίμως ως μετανοούσα Μαγδαληνή έχει την ψευδαίσθηση ότι εφευρίσκοντας εξιλαστήρια θύματα για να μετακυλήσει τις ευθύνες του και δηλώνοντας τάχα ότι ήμουν κοινωνός των παρανόμων ενεργειών του και αρωγός στον εγκληματικό σχεδιασμό του, θα τύχει μεγαλύτερης συμπάθειας από τις δικαστικές αρχές, θα αποχρωματίσει τη δική του τεράστια ποινική ευθύνη…»
Στη συνέχεια, κατηγορούμενος τραπεζίτης αναφέρει στο υπόμνημά του πως γνώρισε τον Α. Κάντα, επισημαίνοντας:
«Είμαι νομικός σύμβουλος και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης… Γνώρισα τον Κάντα στη Γενεύη περί τα τέλη 2004 ή στις αρχές του 2005 μέσω ενός κοινού μας γνωστού, κ. Τσολακίδη. Ο κ. Κάντας μού συστήθηκε ως καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο, επιχειρηματίας-σύμβουλος με συμμετοχή σε μελέτες, μέτοχος σε τεχνικές σχολές στην Ελλάδα και αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων Audio Vox στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι ήταν πρώην αξιωματικός της Αεροπορίας… Τα περιουσιακά του στοιχεία προέρχονταν από τις δραστηριότητές του.
Ο κ. Κάντας μου εξέφρασε την επιθυμία να συστήσει μια εταιρεία και ένα ίδρυμα, προκειμένου να δομήσει τα περιουσιακά στοιχεία του με προοπτική συνολικού σχεδιασμού της περιουσίας του. Πρώτο μέλημά του ήταν να παραμείνει οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο δημιουργούνταν υπό τον πλήρη έλεγχό του… Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του συστήθηκε μια εταιρεία με την ��πωνυμία Dampfer Consultants… Με δική του εντολή ιδρύθηκε και το ίδρυμα με την επωνυμία Smart Eagle με έδρα το Λιχτενστάιν και ο ίδιος ήταν διαχειριστής όλων των περιουσιακών του ιδρύματος…
Το 2008 αποφάσισε να διαλύσει το ίδρυμα και να επικεντρωθεί στη σχέση του με την τράπεζα Julius Baer, με την οποία είχε καλή και εποικοδομητική σχέση… Σε αυτή την κατεύθυνση ιδρύθηκε η εταιρεία Guldenbergμε έδρα Κόστα Ρίκα και το ίδρυμα Green 4 Cast Foundationμε έδρα τον Παναμά.
Όπως έμαθα η διαχείριση του ιδρύματος ασκείτο από την τράπεζα και τον κ. Φιρούζ… Από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο κ. Κάντας είχε πολυετή συνεργασία με διάφορες ελβετικές τράπεζες, όπως οι Bank Hoffmann, BNP Paribas, LGT Bank, Clariden Leu, UBS AG, Ferrier κ.λπ..»
Ο κατηγορούμενος διατύπωσε την απορία του για το πως πέρασε αλώβητος από όλα τα τμήματα των τραπεζών στους σχετικούς ελέγχους, ενώ πρόσθεσε πως αν προέβαινε στην άμεση ικανοποίηση του αιτήματος Κάντα για επιστροφή όλων των χρημάτων κινδύνευε να γίνει κατηγορούμενος στην Ελβετία για ατιμωτικό έγκλημα και κατέληξε ισχυριζόμενος ότι δεν καθυστέρησε την επιστροφή των κεφαλαίων.ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης