Skip to main content

Σεραφείμ Κοτρώτσος: Ο Παπαθανασίου δεν «κατέστρεψε την οικονομία το 2007-2009″ κ. Στουρνάρα;

download
Κρατήστε την παρακάτω δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη ΝΕΤ πριν περίπου ένα χρόνο:

«Το λάθος ξεκίνησε από τη στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ. Αρχίσαμε να χαλαρώνουμε, πολύ σιγά στην αρχή, ανεπαίσθητα…η καταστροφή όμως έγινε μετά το 2007. Τη διετία 2007-2009 πιστεύω ότι μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος μπορεί να εξηγήσει γιατί έγινε αυτό που έγινε. Οι
δαπάνες εκτοξεύτηκαν, προ��λήφθηκαν δεκάδες χιλιάδες άτομα στο δημόσιο, οι φόροι κατέρρευσαν, ο φοροεισπραχτικός μηχανισμός διαλύθηκε».
Η συγκεκριμένη δήλωση είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή ( Παυλόπουλος, Στυλιανίδης, Αντώναρος, Βλάχος κ.ά) που επιτέθηκαν με δριμύτητα στον υπουργό Οικονομικών επειδή αποδίδει την αναγκαστική ένταξη της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς μνημονίων σε όσα έπραξε ή δεν έπραξε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Όλα αυτά πριν ένα χρόνο. “Εκτοτε, ο κ. Στουρνάρας δεν έχει αναιρέσει όσα είπε, στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε, δε, λαμβάνεται ως παραδοχή ότι το έλλειμμα του 2009-2010 ήταν 16% και όχι 6% όπως διατεινόταν, τότε, η κυβέρνηση Καραμανλή, άρα, λογικό είναι να πιστέψουμε πως ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να πιστεύει βαθύτατα πως η καταστροφή της οικονομίας που έφερε στην Ευρώπη το ΔΝΤ και στην Ελλάδα την τρόϊκα συντελέστηκε την διετία 2007- 2009.

Όταν, όμως, επισημαίνεις το «εγκληματικό σφάλμα» και το «καταστροφικό αποτέλεσμα» ενός τέτοιου σφάλματος, αποδίδεις είτε άμεσα, είτε έμμεσα ευθύνες σε πρόσωπα και σε πολιτικές. Και τις πολιτικές τις ασκούν τα πρόσωπα.

Ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου υπήρξε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή κατά την διετία 2007-2009, άρα, με βάση τον συλλογισμό του κ. Στουρνάρα, είναι το πρόσωπο που υλοποίησε τις καταστροφικές πολιτικές που προκάλεσαν τις συνέπειες που ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει.

Την ίδια άποψη είχαν εκφράσει και οι Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να… αναγκάσουν τον κ. Παπαθανασίου να συγγράψει ακόμα και βιβλίο που εξηγούσε γιατί το έλλειμμα δεν ήταν 16%.

Τώρα, ο κ. Παπαθανασίου «επιβραβεύεται» με την προεδρία των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ) κατόπιν εντολής του κ. Στουρνάρα και σύμφωνης γνώμης του πρωθυπουργού.

Για να μην κοροϊδευόμαστε, τα εξής τινά μπορεί να συμβαίνουν:

– Ο κ. Στουρνάρας άλλαξε γνώμη και δεν πιστεύει, πλέον, ��τι η διετία 2007-2009 ήταν καταστροφική. Ως εκ τούτου, ως ένδειξη συγνώμης και ειλικρινούς μεταμέλειας, αποκαθιστά την δημόσια εικόνα του ανθρώπου που είχε κατηγορήσει και διασύρει με την τοποθέτησή του στην προεδρία των ΕΛ.ΠΕ ( Ελληνικό Δημόσιο και Όμιλος Λάτση).

– Ο κ. Στουρνάρας εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Γιάννης Παπαθανασίου είναι εκ των βασικών υπευθύνων της καταστροφικής διετίας 2007-2009 αλλά επειδή οδεύουμε προς τις εκλογές και η ΝΔ χρειάζεται ακόμα και την τελευταία ψήφο Καραμανλικού ψηφοφόρου – που θα μπορούσε δυσαρεστημένος να κινηθεί προς τον ΠΟλύδωρα, τους Αν.Ελ ή ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ- αποκαθιστά τον υπουργό Οικονομικών του Καραμανλή. «Με εντολή Σαμαρά», πιθανότατα…

Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Στουρνάρας οφείλει εξηγήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση ως ¨επιστήμων» που έπεσε έξω -όπως όταν ως Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από το 2012- και στη δεύτερη ως «πολιτικός» που ρέπει σ αυτό που συνηθίζει να κατηγορεί: τον πολιτικαντισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης