Skip to main content

Σκάνδαλα επί σκανδάλων

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F01%2Fv 1
bΠαρά το ότι ξεπουλάμε τα πάντα και η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχουμε πλεονάσματα, το δημόσιο χρέος συνεχίζει την ανοδική του πορεία – ενώ η σχέ��η της Ελλάδας με την
Ευρωζώνη είναι σχεδόν όπως του Πουέρτο Ρίκο με τις Η.Π.Α. – αφού το μόνο κοινό του είναι η χρήση του δολαρίου, όπως ακριβώς της Ελλάδας το ευρώ.
Το δημόσιο χρέος αυξάνεται από τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, ενώ μειώνεται από τα δημοσιονομικά (=μετά την πληρωμή των τόκων) πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις – αν και επειδή το κράτος δεν εφαρμόζει το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα όπως οι άλλες χώρες και υποχρεωτικά όλες οι επιχειρήσεις, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί εάν είναι πραγματικά ή πλασματικά τα πλεονάσματα. Για παράδειγμα, όταν το κράτος δεν πληρώνει τις νέες συντάξεις, τους προμηθευτές του κοκ., τότε αυξάνονται τα πλεονάσματα του – χωρίς όμως να είναι πραγματικά, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκάστοτε υποχρεώσεις, οπότε η διαφορά φαίνεται στα επόμενα χρόνια.

Εν τούτοις οφείλει κανείς να αναφέρει τα επίσημα στοιχεία με πηγές, έτσι ώστε να έχει κάποια δυνατότητα συγκρίσεων με τα προηγούμενα έτη – αφού διαφορετικά κινδυνεύει να κατηγορηθεί για αυθαιρεσίες και αναξιοπιστία. Ως εκ τούτου, για να κριθεί η ζημία που προκάλεσε η σημερινή κυβέρνηση στη χώρα αντικειμενικά, ειδικά όσον αφορά το θέμα του χρέους που ουσιαστικά απεικονίζει τις ζημίες, θα έπρεπε να συγκρίνει το ύψος του από την 31.12.2014 και εντεύθεν – οπότε να μην πιστεύει τα 100-200 δις € που έχουν ισχυρισθεί οι δανειστές ότι κόστισε στην Ελλάδα η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στα πλαίσια, αυτά βοηθάει ο παρακάτω πίνακας:

v
Σημείωση: Tα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα τι θα συνέβαινε εάν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση το 2015 όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, την υπαγωγή της χώρας στο QE που θα της επέτρεπε το βιώσιμο δανεισμό της από τις αγορές οπότε δεν θα χρειαζόταν πολλά νέα μέτρα ούτε ένα τρίτο μ��ημόνιο, η πτώση του χρηματιστηρίου κοκ., επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση η διαφυγή καταθέσεων δεν συνιστά ζημία, ενώ οι ζημίες του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν – πόσο μάλλον απλά και μόνο από την αύξηση του κόκκινου χρέους που ασφαλώς έχει τη λογική του.
.
Με κριτήριο τα παραπάνω ποσά του ΟΔΔΗΧ, το πρώτο έτος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 2,80 δις € περίπου – ενώ έκτοτε αυξάνεται, έχοντας σήμερα φτάσει στα 360.379,43 εκ. € (202% του ΑΕΠ), μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης των 15 δις €. Από αυτά βέβαια θα έπρεπε να αφαιρέσει κανείς τα ταμειακά διαθέσιμα (μαξιλάρι) για να βρει το καθαρό χρέος – τα οποία όμως δεν γνωρίζουμε επακριβώς. Επίσης να διαπιστώσει πόσα χρήματα εισέρευσαν στα ταμεία του κράτους από τις ιδιωτικοποιήσεις, για να τα προσθέσει στις «ζημίες» – αφού παρόλα αυτά αυξήθηκε το χρέος (παρά το ότι ξεπουλάμε δηλαδή τα πάντα και η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχουμε πλεονάσματα, δημοσιονομικά αφού τα πρωτογενή υπερβαίνουν τους τόκους, το δημόσιο χρέος συνεχίζει την ανοδική του πορεία – κάτι που δεν έχει λογική).


Το σίγουρο κόστος πάντως του πρώτου εξαμήνου είναι η απώλεια των 40 δις € που δόθηκαν στις τράπεζες, χάθηκαν μετά το κλείσιμο τους μαζί με αυτές και αύξησαν (ή δεν μείωσαν) το δημόσιο χρέος – γεγονός που οφείλεται (α) στην κυβέρνηση που δεν πήρε έγκαιρα μέτρα προστασίας τους, όπως θα ήταν οι έλεγχοι κεφαλαίων για να μη διαφύγουν στο εξωτερικό καταθέσεις άνω των 40 δις € (γράφημα) και (β) στην ΕΚΤ που ενήργησε παράνομα, κλείνοντας τις τράπεζες για να εκβιάσει τους Έλληνες να ψηφίσουν «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.
Έκτοτε μας εκδικείται συνεχώς, αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν συμμετέχει στο QE, ούτε μετά την έξοδο της από τις δανειακές συμβάσεις – οπότε είναι φυσιολογικό να παραμένουν τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων πάνω από το 4%, αφού στα άλλα κράτη διατηρούνται χαμηλά με τη βοήθεια της ΕΚΤ. Ουσιαστικά λοιπόν η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη είναι σχεδόν όπως του Πουέρτο Ρίκο με τις Η.Π.Α. – αφού το μόνο κοινό της «Πολιτείας» αυτής είναι η χρήση του δολαρίου, όπως ακριβώς της Ελλάδας το ευρώ.
Ειδικά όσον αφορά το δημόσιο χρέος μετά το «διπλό» PSI, με βάση τον ESMΤ (πηγή, PDF σελ. 14) η διαφορά είναι ακόμη χαμηλότερη – μόλις στα 51,3 δις €, όπως άλλωστε έχουμε αναφέρει σε ανάλυση μας (πηγή). Έναντι αυτού του κυριολεκτικά αστείου ποσού παραδώσαμε όλα τα κλειδιά της χώρας – υποθηκεύοντας τα πάντα, χάνοντας τη δυνατότητα επιστροφής στη δραχμή, την εθνική μας κυριαρχία κοκ. Με απλά λόγια, έναντι δανείων της τάξης των 286 δις € από την Τρόικα, τα οποία θα επιστρέψουμε έντοκα, ξεπουλήσαμε ολόκληρη τη χώρα που ασφαλώς αξίζει τα πολλαπλάσια – γεγονός που δεν μπορεί να θεωρηθεί έξυπνο. Είναι όλα αυτά σκάνδαλα επί σκανδάλων; Ασφαλώς, όπως άλλωστε πολλά άλλα.
Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης