Skip to main content

Σκηνικό κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο στήνουν οι Τούρκοι – ΒΙΝΤΕΟrrrrrrΣκηνικό κλιμακούμενης έντασης με την Ελλάδα επιχειρεί να καλλιεργήσει σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο και την Αν Μεσόγειο η Τουρκία – προφανώς για να εξάγει την κρίση που ταλανίζει την κυβέρνησή της και ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό της.
Τακτική που ακολουθεί – με πιο δραματικό τρόπο φυσικά – και με την Συρία, όπου υπάρχει, εξ αντικειμένου και ”εύφλεκτη ύλη”.
Μια μόλις ήμερα μετά την πρόκληση – σε συμβολικό επίπεδο – της παραβίασης εθνικού Εναέριου Χώρου στο Καστελόριζο ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, υπήρξε διαρροή στον τουρκικό τύπο για δυο ακόμη περιστατικά που προβληματίζουν και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία:
-Το πρώτο δημοσίευμα αποκαλύπτει επικίνδυνη παρενόχληση σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα (Λαδόξερα) στο Βόρειο Αιγαίο με αφορμή δήθεν παρενόχληση Τούρκων αλιέων από σκάφη του ελληνικού λιμενικού.
-Το δεύτερο δημοσίευμα αποκαλύπτει -μέσω επίσημης ανακοίνωσης – κινήσεις της Τουρκικής Αεροπορίας …επειδή , λέει , δυο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την Σούδα και πήγαν …ανατολικά!!!

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο περιστατικό :
Ο τσαμπουκάς στην Ζουράφα με τα ”κύματα”
Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Son Dakika, με πηγή το πρακτορείο Ihlas, υποστηρίζεται ότι Τούρκοι ψαράδες, είχαν αποπλεύσει από το λιμάνι του Ενέζ στην Αδριανούπολη και ενώ ψάρευαν κοντά στις βραχονησίδες Ζουράφα, υπέστησαν παρενόχληση από σκάφη του ελληνικού Λιμενικού. Η παρενόχληση, γράφει, κράτησε περίπου 15 λεπτά και όπως υποστηρίζεται, σημειώθηκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Το γεγονός ότι το ελληνικό Λιμενικό πήγε κοντά στους Τούρκους αλιείς, που ψάρευαν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και όπως γράφει,τα παραβίασε,κινητοποίησε σκάφος του τουρκικού Λιμενικού. Έτσι σκάφος (το γνωστό από άλλους τσαμπουκάδες, ”308”), έφθασε σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην περιοχή των βραχονησίδων Ζουράφα, στα ανοιχτά της Σαμοθράκης και προέβη σε ελιγμούς για να απομακρύνει το ελληνικό σκάφος. Για το ελληνικό σκάφος αναφέρει ότι παρά την επιμονή, ενώ έκανε ότι απομακρυνόταν, μπήκε και πάλι στα τουρκικά, όπως υποστηρίζει, χωρικά ύδατα.
Εδώ αρχίζει ο επικίνδυνος τσαμπουκάς, μια πρακτική που όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί , την έχει ξανακάνει το ”308”.Σύμφωνα με την ίδια την περιγραφή των Τουρκων, τη στιγμή λοιπόν που το ελληνικό σκάφος πήγαινε προς το μέρος των Τούρκων αλιέων, αυτό περικυκλώθηκε από κύματα με τους ελιγμούς του σκάφους του τουρκικού Λιμενικού. Οι Τούρκοι μιλούν αλαζονικά για ”επιτυχία του τουρκικού πλοίου του λιμενικού” η οποία, λεει, κινηματογραφήθηκε λεπτό προς λεπτό από τους Τούρκους αλιείς. Μετά τις ενέργειες αυτές- συνεχίζει το δημοσίευμα – το ελληνικό σκάφος απομακρύνθηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και προχώρησε στην περιοχή ευθύνης των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Εντελώς υποκριτικά στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι είναι γνωστό πως τέτοιου είδους ενέργειες που συμβαίνουν συχνά οι Τούρκοι αρμόδιοι, ”για να μη συμβαίνουν αυτά, φέρουν το θέμα στην επικαιρότητα σε συσκέψεις που γίνονται με τους Έλληνες συναδέλφους τους”….
Η πτήση των Ελληνικών F-16 της Σούδας και το ”καρτέρι” των Τούρκων
Το άλλο περιστατικό καταγράφεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu και περιλαμβάνεται σε δημοσίευμα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας σχετικά με τον εγκλωβισμό Τουρκικών F – 16 από πυραυλικά συστήματα εγκατεστημένα στη Συρία SA – 2, SA – 5 και SA – 17 που γράψαμε χθες στο OnAlert και στη συνέχεια γράφει τα εξής, τουλάχιστον, περίεργα:
”Εξάλλου, όταν 2 F – 16 που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σούδας στην Ελλάδα και πλησίασαν στα σύνορα στη Μεσόγειο, 2 F – 16 που απογειώθηκαν από το (τουρκικό αεροδρόμιο) Mπαλίκεσιρ εκτέλεσαν καθήκοντα περιπολίας πάνω από την Αττάλεια και τα Μούγλα. Όταν τα ελληνικά αεριωθούμενα απομακρύνθηκαν από την περιοχή χωρίς να παραβιάσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, τα τουρκικά F – 16 επέστρεψαν στο αεροδρόμιο του Mπαλίκεσιρ….”
Τι υποκρύπτεται
Όσο και αν φαίνεται …κουφό το δημοσίευμα δεν έχει περάσει στο …ντούκου από αρκετούς Επιτελείς καθώς πίσω από τις γραμμές ενδεχομένως να υποκρύπτονται άλλοι στόχοι:
Όπως, αφενός, μια προσπάθεια να εμφανισθεί η Ελλάδα ως απειλή με πτήσεις κοντά στα σύνορά της – βλέπε Συρια- και αφετέρου για να καταγράψει μια θεωρία και πρακτική περί …ζωτικού χώρου έξω από τα σύνορά της όπου οφείλει να ελέγχει ”διακριτικά” κάθε πτήση. Πρακτική που εφαρμόζει και με την Συρία…. Βεβαίως μπορεί να είναι και κάτι πιο απλό -αλλά εξίσου επικίνδυνο ως νοοτροπία: Να διαρρέει όλα αυτά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης , όπως αναφέραμε στην αρχή.
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ helas.press.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης