Skip to main content

Το δίλημμα του Κυριάκου: Με τον Καραμανλή ή με τον Σημίτη;64cd5fc4f5bc6730d92d5c2a957adb10 LΣτους διαδρόμους των νέων γραφείων της Ν.Δ στο Μοσχάτο το συζητούν ολοένα και εντονότερα. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν κρύβουν πια την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο πιο ισχυρός άνδρας στο κόμμα είναι, πλέον, ο στενός σύμβουλος του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO Τάκης Θεοδωρικάκος.

Δική του ήταν η τακτική για άμεση προκήρυξη εκλογών που βασίστηκε στην εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κατόρθωνε να φθάσει στην πρώτη αξιολόγηση του Μαϊου. Παρότι το σενάριο διαψεύσθηκε, ο κ. Θεοδωρικάκος συνέχισε να επιμένει στην τακτική των εκλογών προκαλώντας αμηχανία σχεδόν σε όλους. Πλην ίσως των σκληρών, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και η ομάδα των “Μητσοτακικών”, όπως ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης.
Μετά ήρθε η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και της αναβάθμισης της δίωξης σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου. Η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να προκαλεί ενθουσιασμό στη Ν.Δ καθώς “δικαιώνεται” η περίοδος του Κώστα Καραμανλή που υποστήριζε εξαρχής πως το έλλειμμα βάσει του οποίου η χώρα βρέθηκε στο πρώτο μνημόνιο δεν ήταν 15%, όπως ισχυρίζονταν οι Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου και οι Γερμανοί. Ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, ο Γιάννης Παπαθανασίου, άλλωστε, είχε εκδώσει ακόμα και βιβλίο παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς για να αποκαλύψει, όπως έχει πει, το “μεγάλο μαγείρεμα”.

Κι’ όμως. Με συμβουλή Θεοδωρικάκου και εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη η Ν.Δ βυθίστηκε στην απόλυτη σιωπή, αφήνοντας το πεδίο ανοικτό για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ και ειδικά της ομάδας των “Σημιτικών”. Ακόμα κι όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δύο φορές δήλωσε δημοσίως πως υπάρχει “συνιστώσα Καραμανλή” στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Αν. Ελ, υπονοώντας τη συνεργασία Μαξίμου- Παναγή Κυριακού (όπου και το πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού), η επίσημη Ν.Δ προτίμησε να σιωπήσει.

Το ίδιο κι όταν το ίδιο στέλεχος αλλά και άλλοι, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, άφηναν υπονοούμενα σε βάρος του ακραιφνούς “Καραμανλικού” Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά ακόμα κι όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός επιτέθηκε σκαιά σε βάρος του Προέδρου με αφορμή την ξεκάθαρη θέση του για την ιστορική οφειλή να αναγνωρίσει η γείτονας τη Γενοκτονία των Ποντίων, η επίσημη Ν.Δ προτίμησε την Αυγουστιάτικη ραστώνη.
Δεν χρειάζεται πολλά για να καταλάβει κανείς πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό και συνεχιστή της παράδοσης του ιδρυτή της παράταξης. Αλλά ακόμα και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι σχέσεις του είναι τεταμένες και δεν διέλαθε της προσοχής των έμπειρων η συνύπαρξη (μετά φωτογραφίας) του Γ. Πλακιωτάκη και του πρώτου στην Επίδαυρο.
EfSynIΔεν είναι τυχαίο ότι η φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών» στο σημερινό, πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Οι Καραμανλικοί στα κάγκελα», ισχυρίζεται ότι «το καραμανλικό στρατόπεδο βρίσκεται στα όριά του καθώς διαπιστώνει συντονισμένη επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού από διαπλεκόμενα ΜΜΕ, στα οποία πρωταγωνιστούν και συντονίζουν κορυφαίοι παράγοντες του κόμματός του».
Η Εφημερίδα των Συντακτών επικαλείται μάλιστα στενούς συνεργάτες του Καραμανλή οι οποίοι «προειδοποιούν ότι η υπομονή έχει και τα όριά της».
Η νέα αυτή τρικυμία, σ’ ένα ποτήρι νερό, έχει φυσικά τις σκοπιμότητές της. Αφενός γιατί χρησιμοποιείται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη (όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ) και αφετέρου γιατί φαίνεται να δίνει λόγο ύπαρξης σε κάποια Καραμανλικά «σταγονίδια» που είτε βρίσκονται εκτός πολιτικής, είτε δεν έχουν ρόλο στο νέο οργανόγραμμα του κόμματος.
Ορισμένα ΜΜΕ φωτογραφίζουν ως αρχιτέκτονες του «εκτός ορίων καραμανλισμού» τους Βαγγέλη Αντώναρο, Νικήτα Κακλαμάνη και τον Γιάννη Μιχελάκη, πρώην υπουργό της κυ��έρνησης Σαμαρά που απέτυχε να εκλεγεί στη Β’ Αθηνών.
Η ΝΔ χωρίς να εμπλέκεται για ευνόητους λόγους σε ονοματολογίες κάνει λόγο για «πρόθυμους αχθοφόρους σκοπιμοτήτων» οι οποίοι συμπλέουν με το ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας στη νεκρανάσταση του Καραμανλισμού προκειμένου να αποκτήσουν ρόλο.
Στο ερώτημα αν ο ίδιος ο Καραμανλής συμμετέχει σε αυτό το γαϊτανάκι εντυπώσεων, η απάντηση είναι μάλλον (ή σχεδόν) όχι. Και αυτό γιατί όπως υπονοούν στελέχη της ΝΔ που γνωρίζουν τις σκέψεις του Μητσοτάκη «ο Καραμανλής δεν έχει κανένα συμφέρον να τροφοδοτεί μια δημόσια αντιπαράθεση που ξύνει παλιές πληγές».


Η εφημερίδα των συντακτών
Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα συνεχίσουν να ανέχονται οι “Καραμανλικοί” την απαξίωση της παράδοσης της παράταξης και την ηγεμονία στο κόμμα ανθρώπων που δεν έχουν καμία απολύτως “προϋπηρεσία” στον φιλελευθερισμό.
Κάποιοι “σεναριογράφοι” κάνουν λόγο και για κλίμα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη διάσπαση, ιδιαίτερα εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να ενσωματώσει στη Ν.Δ ή να συνεργαστεί με πρόσωπα του “Σημιτικού” μπλοκ που έχουν καθυβρίσει πολιτικά τον Κώστα Καραμανλή. Ακούγεται ακραίο αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή: Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κόβει τις γέφυρες με τον Κώστα Καραμανλή, ο Αλέξης Τσίπρας κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.
Ίσως γι αυτό κάποιοι εκ των “Καραμανλικών” που συνομιλούν με τον Πρόεδρο της Ν.Δ του εισηγούνται να επιδιώξει συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή το προσεχές διάστημα. “Κάτι τέτοιο”, λένε, “ίσως κατευνάσει τα πράγματα”.
Προσώρας, ωστόσο, οι στενοί του συνεργάτες -μεταξύ των οποίων και ο “μακιαβελικός” κ. Θεοδωρικάκος- του λένε πως η Ν.Δ χρειάζεται διεύρυνση και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο προς το Κέντρο, όπου υπάρχουν ακόμα τα στελέχη που προέρχονται από την ομάδα εκσυγχρονιστών του Κώστα Σημίτη.
Σε μια σύσκεψη πριν τις διακοπές του Αυγούστου, λέγεται πως εις εξ αυτών ρώτησε τον πρόεδρο της Ν.Δ: “Πολιτικά με ποιον αισθάνεσαι καλύτερα και συμφωνείς περισσότερο; Με τον Βενιζέλο, τον Χρυσοχοϊδη, τη Διαμαντοπούλου, τον Στουρνάρα και τον ίδιο τον Σημίτη ή με τον Καραμανλή και τ��υς δικούς του;”.
Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να απαντήσει στο ερώτημα αυτό οι εξελίξεις στη Ν.Δ θα είναι ραγδαίες…


https://fortuno.gr/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης