Skip to main content

Χάντρες και καθρεπτάκια για τους ιθαγενείς. Δηλώσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη

12Σε τρεις μήνες τα πρώτα κέρδη από τις έρευνες για υδρογονάνθρακεςΣτους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο ένα εκατομμύριο ευρώ από τις έρευνες υδρογονανθράκων,
όπως είπε από το βήμα του Economist ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο το δημόσιο θα έχει εισπράξει 1 εκατ. ευρώ από την πώληση του πακέτου δεδομένων, το οποίο δημιουργήθηκε με μηδενικό κόστος για τους υδρογονάνθρακες στα 3 οικόπεδα στον Πατραϊκό, στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στόχο σε βάθος 15ετίας η Ελλάδα να μπορεί να καλύπτει με τους εγχώριους υδρογονάνθρακες έως και το 30% των ενεργειακών της αναγκών, δηλαδή έως και το 30% των ετήσιων εξόδων της (10-12 δισ. ευρώ) για εισαγωγές πετρελαιοειδών.
Ο κ. Μανιάτης διεμήνυσε ότι, μέσα από ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, η Ελλάδα θα είναι αξιόπιστη και σταθερή απέναντι στους επενδυτές, οι οποίοι θα ενδιαφερθούν για τις έρευνες υδρογονανθρ��κων. Πρότεινε δε τα όποια έσοδα από την άντληση πετρελαίου να μην χορηγούνται στον ελληνικό προϋπολογισμό αλλά σε ένα ταμείο αλληλεγγύης γενεών. Κύριε Υπουργέ μερικές ερωτήσεις για αυτά που είπατε, Τόσα χρόνια σας μάθαμε το μόνο που καταφέρνετε είναι να μας ρίχνετε στάχτη στα μάτια και να μας χαρίζετε καθρεπτάκια και χαντρούλες. Συγκεκριμένα είπατε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο το δημόσιο θα έχει εισπράξει 1 εκατ. ευρώ από την πώληση του πακέτου δεδομένων. Η ερώτηση μου είναι ποιο πακέτο δεδομένων; Του υπολογιστή; Για αναλύστε για να ξέρουμε τι πουλάτε. Πακέτο δεδομένων δεν το αντιλαμβάνομαι. Χάρτες πουλάτε εκεί που υπάρχουν πετρέλαια; Ποίος αξιολόγησε ότι κάνει 1 εκατομμύριο το πακέτο και τι περιλαμβάνει; ΜΑΓΟΣ ΕΙΣΤΕ; Όταν λέτε ότι μελλοντικά θα καλύπτουν το 30% της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαιοειδών, δηλαδή 40% δεν μπορεί να πάει 50% δεν μπορεί να πάει; Μέχρι πρότινος λέγατε ότι δεν υπήρχε τίποτα και τα έβγαλε τα πετρέλαια ο μάγκας ο Χαρδαβέλας στην επιφάνεια, τον ρώτησε μάλιστα και ο Γιώργος ο Παπανδρέου αν υπήρχαν. Τώρα εσείς αποφασίσατε ότι είναι 30% Μου θυμίζετε το Γιαμανή το 1973 που έλεγε ότι τελειώνουν τα αποθέματα πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και έπρεπε να ανέβει η τιμή τους αλλά μετά 40 τόσα χρόνια η χώρα με την μεγαλύτερη διάθεση πετρελαίου παραμένει η Σαουδική Αραβία.Μιλήσατε επίσης για ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο ώστε να ενδιαφερθούν οι επενδυτές όταν γνωρίζετε ότι ο νόμος 468/1976 απαγορεύει οι συμβάσεις για το πετρέλαιο να εγκρίνονται από την Βουλή. Γιατί αυτοδεσμεύτηκε, γιατί αποδυναμώθηκε από τότε η Βουλή στο θέμα πετρέλαιο; ΟΛΕΣ οι συμβάσεις για έρευνες άντλησης στο Αιγαίο μετά το προεδρικό διάταγμα 193/1979 καταρτίζονται και εγκρίνονται από την ΔΕΠ. Ποιος όμως είναι πίσω από την ΔΕΠ; Προτείνατε δε τα όποια έσοδα από την άντληση πετρελαίου να μην χορηγούνται στον ελληνικό προϋπολογισμό αλλά σε ένα ταμείο αλληλεγγύης γενεών. Είναι κάτι σαν το τάμα του έθνους αυτό που λέτε; Εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο του Ιδρύματος Καραμουρτζούνη; Τι ακριβώς θα είναι αυτό το ταμείο; Θα ενισχύει και άπορους βουλευτές; Πάρτ�� τα καθρεπτάκια σας και τις χαντρούλες σας, φιλικά σας το λέω, και μετακομίστε κάπου αλλού. Γιατί σε λίγο παρόλο το νόμο περί μη ευθύνης υπουργών η γνώμη μου είναι ότι δεν θα υπάρχουν γουνάκια στους ώμους των δικαστών αλλά γιδοτόμαρα και να πάτε κατά πρροτίμηση σε κάποια χώρα όπου δεν θα εκδίδουν φυγάδες και δεν θα υπάρχουν Έλληνες.


Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Κυρίες και κύριοι μπορείτε να προβλέπετε τα γεγονότα μόνον αφού συμβούν. Όταν οι Έλληνες άρχισαν…

Η Ελλάδα του αύριο

Η Ελλάδα ��ρέχει πλέον με γοργούς ρυθμούς όπως επιτάσσει η Γερμανία και ο πολιτισμένος κόσμος τ…

ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ… ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΛΑ

Ο νόμος 486/1976 απαγορεύει οι συμβάσεις για πετρέλαιο να εγκρίνονται από την Βουλή. Όλες οι συμ…