Skip to main content

Νιώθω αληθινά ντροπή και οργή για το δικαστικό μας σύστημα

Τυφλή δικαιοσύνη

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑ για την κατάθεση της τέως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου…
… στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την Novartis . Νιώθω αληθινά ντροπή και οργή. Δεν έχει σωσμό αυτός ο τόπος. Η συγκριτική παρουσίαση που έκανε στα μέλη της Προανακριτικής για το πως λειτουργεί το δικαστικό μας σύστημα στις υποθέσεις διαφθοράς και πως λειτουργούν τα αντίστοιχα στην Αυστρία, στην Ιταλία, στην Ρουμανία, στην Σερβία, στην Κίνα, δείχνει πόσο πίσω ήμαστε. Για το πως έχουμε οργανώσει, διαρθρώσει και στελεχώσει την Εισαγγελία Διαφθοράς: Ατελώς. Για το πως προσεγγίζουμε τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων τον οποίο υποχρεούμεθα να ενισχύσουμε από τις διεθνείς συμβάσεις που υπογράψαμε: Οπισθοδρομικώς. Για το πως οι ανά τον κόσμο εισαγγελικές αρχές συνεργάζονται ανταλλάσσοντας πληροφορίες για το διεθνικό έγκλημα και πως εμείς εδώ περιβάλλαμε μια συνάντηση αρχών στην Βιέννη: Συνωμοσιολογικώς.

Για το πως πρέπει να εκπαιδεύονται οι εισαγγελείς στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ προκειμένου να κατάσχουν τα σωστά πειστήρια καθώς στο μέλλον οι υποθέσεις δεν θα εξιχνιάζονται με μαρτυρικές καταθέσεις αλλά ”με γονιδίωμα, με DNA και άλλα ηλεκτρονικά πειστήρια”. Μόνον! Για το πως στο εξωτερικό οι ελεγχόμενοι για διαφθορά σιωπούν όσο διαρκεί ο έλεγχος τους και αφήνουν απερίσπαστη την Δικαιοσύνη να τους απαλλάξει ή να τους στείλει στο δικαστήριο. Όχι όπως εδώ που απειλούν εισαγγελείς. Και βεβαίως για το πως οι δικαστές που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις υποθέσεις στο εξωτερικό είναι αδιάφθοροι, δεν έχουν ασυμβίβαστα και δεν υπονομεύουν το έργο των συναδέλφων τους με τρικλοποδιές!

Από όλα όσα περιέγραψε η κ. Δημητρίου ότι ισχύουν στο εξωτερικό ακόμη και σε διπλανές Βαλκανικές χώρες τίποτε δεν ίσχυσε στην υπόθεση Novartis στην χώρα μας. Αλλά και σε άλλες μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς όπως η Siemens. To πρώτο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στην πατρίδα μας κάθε φορά που καλείται να διερευνήσει μια βαρειά ποινική υπόθεση διαφθοράς και μαύρου πολιτικού χρήματος είναι η υποστελέχωση της αρμόδιας εισαγγελίας και η προβληματική της διάρθρωση. Στην Αυστρία για θέματα διαφθοράς εργάζονται σαράντα εισαγγελείς, κατανεμημένοι σε δύο υπηρεσίες (Βιέννη – Σάλτσμπουργκ). Στην εισαγγελία της Βαυαρίας στο Μόναχο με την υπόθεση της Siemens απασχολήθηκαν είκοσι εισαγγελείς. Στην Ρουμανία η αρμόδια εισαγγελεύς τα πήγε τόσο καλά ώστε σήμερα είναι Ευρωπαία Εισαγγελεύς. Στην Κίνα οικονομικό έγκλημα και διαφθορά ανήκει στην αρμοδιότητα της ίδιας εισαγγελίας.

Στην Ελλάδα η Εισαγγελία στεγάστηκε αρχικώς σε ένα άθλιο γραφείο στα υπόγεια του Εφετείου. Στην Ελλάδα όπως είπε αναφερόμενη στην υπόθεση Siemens η κ. Δημητρίου ασχολήθηκαν αρχικώς ένας εισαγγελεύς και έπειτα μόνο τρεις εφέτες ανακριτές! Το αποτέλεσμα; ”Κάναμε δέκα χρόνια και έτσι μεγάλα κομμάτια αυτής της υπόθεσης παραγράφηκαν”! Στην Ελλάδα η Εισαγγελία Διαφθοράς γυμνή από προσωπικό χρειάζεται όπως της ελέχθη από την ΕΛΑΣ 14 ολόκληρα χρόνια για να αξιολογήσει πλήρως το αποδεικτικό υλικό που συνέλεξε από τους υπολογιστές της Novartis. Στην Ελλάδα άλλη εισαγγελία ασχολείται με το οικονομικό έγκλημα (με πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς) και άλλη με θέματα διαφθοράς, ενώ θα έπρεπε να είναι ένα. Στην Ελλάδα η διεθνής συνεργασία μεταξύ δικαστικών αρχών και υπηρεσιών ασφαλείας αντιμετωπίζεται σαν πολιτική συνωμοσία και υπονομεύεται από δικαστικούς λειτουργούς (Βιέννη). Ενώ όπως εξήγησε η εισαγγελεύς ”το διεθνικό έγκλημα που απλώνει τις φτερούγες του σε πολλά κράτη χρειάζεται διεθνική αντιμετώπιση. Όπως αυτοί δρουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη έτσι και οι διωκτικές αρχές πρέπει να συνεργάζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη για πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία ”. Στην Ελλάδα οι εισαγγελείς δυσκολεύονται στο έργο τους εξ αιτίας της καθυστέρησης της έννομης τάξης μας να προσαρμοστεί στις Διεθνείς Συνθήκες που κατά τα άλλα η Ελλάς υπογράφει. Στην Ελλάδα είχαμε επτά νεκρούς μάρτυρες στην γνωστή υπόθεση των ναρκωτικών στον Πειραιά επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν την δυνατότητα να υπαχθούν σε διατάξεις περί προστασίας μαρτύρων. Πέντε φορές το είπε η εισαγγελεύς αυτό: Επτά νεκροί! Όπως εξήγησε η κ. Δημητρίου έγραψε η ίδια με τα χέρια της το σχέδιο υπουργικής απόφασης που εξεδόθη το καλοκαίρι του 2018 για να προσαρμοστεί το δίκαιο μας περί προστασίας μαρτύρων στους νόμους 2957/2001 περί Συμβουλίου της Ευρώπης, 3560/2007 περί Greco, 3666/2008 περί Συμβάσεων Διαφθοράς, 3875/2010. Σύμβαση του Παλέρμο και 4478/17, Σύμβαση της Βαρσοβίας. Επρόκειτο για διεθνείς συμβάσεις που τύποις αλλά όχι κατ’ ουσίαν είχαμε ενσωματώσει στο εθνικό μας δίκαιο με κορυφαία αυτή της Βαρσοβίας, που ενώ αφορούσε την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κάναμε δώδεκα χρόνια να την κυρώσουμε.

Το πλέον εξοργιστικό όμως δεν είναι ότι καθυστερήσαμε ως χώρα να ενσωματώσουμε το διεθνές δίκαιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες και περιοριστήκαμε σε μια αποσπασματική νομοθετική ρύθμιση το 2014. Το θέμα είναι πως εφαρμόσαμε πρώτη φορά το νόμο σε υπόθεση διαφθοράς. ”Δεν είναι κουκουλοφόροι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Διακυβεύουν πολλά με την μαρτυρία τους ” είπε σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Δημητρίου και πρόσθεσε ”Δεν είναι αστείο να παίζεις με μεγάλα συμφέροντα . Μιλάμε για δισ. όχι για δραχμούλες. Αν τους βγάλεις την μάσκα τους δίνεις βορά στο σύστημα να τους αφανίσει. Σωματικά να τους αφανίσει”. Σημειεωτέον ότι η τοποθέτησή της ήταν γενική και όχι ειδική για την επίμαχη υπόθεση. Το μόνο ”ειδικό” που αποκάλυψε για τη Novartis ήταν ότι δέχθηκε τηλεφωνήματα ”από ανώτατους δικαστικούς και ανώτατους αστυνομικούς” που της ζητούσαν επιμόνως τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων!!!

Επιστρέφω στην εισαγωγική οργή, λοιπόν: Όταν τρεις εισαγγελείς καλούνται να βγάλουν δουλειά για είκοσι, όταν τρώνε τρικλοποδιές από συναδέλφους τους, όταν η φωτογραφία τους είναι κάθε μέρα στις εφημερίδες, όταν ζητείται διαρκώς η εξαίρεσή τους, όταν η διεθνής συνεργασία με αρχές ασφαλείας αντιμετωπίζεται ως σχέδιο, όταν τα διαμερίσματα που μισθώνονται για να εξετάζουν μυστικά μάρτυρες (σύμφωνα με την διεθνή πρακτική) χαρακτηρίζονται ”γιάφκες” τότε το ερώτημα είναι ένα: Μπορεί να αποδοθεί Δικαιοσύνη στην Ελλάδα; Έχει σωσμό αυτή η χώρα; Θα αποφύγω σήμερα να αναφερθώ στα λίγα που είπε για τα πραγματικά περιστατικά της υποθέσεως Νοvartis η κ. Δημητρίου (συνεχίζει αύριο) από τα οποία προκύπτει ότι σε κομβικές ενέργειες η εισαγγελέας διαφθοράς λειτουργούσε με εντολές της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Περιορίζομαι να αναφέρω μόνο ότι δικαστικός λειτουργός σε κοινό λογαριασμό του οποίου και του συζύγου κατατέθηκαν χρήματα από την ελβετική τράπεζα UBS με αποστολέα τη Νοvartis χρωστά νέες εξηγήσεις στην Προανακριτική. Η δικαιολογία της υγρασίας δεν αρκεί. Περιορίζομαι να πω ότι άλλος δικαστικός λειτουργός που εμφανίστηκε στην Προανακριτική πρέπει να εξηγήσει γιατί ενώ οι συνάδελφοι του ξενύχτησαν για να μπλοκάρουν την φυγή τέως προστατευόμενου μάρτυρα στο εξωτερικό εκείνος όταν εκλήθη να μεταβεί στην Εισαγγελία τους ενημέρωσε ότι θα τους επισκεφθεί το… πρωί της επομένης!

Και τέλος δεν μπορεί να μην επισημάνω ότι υπήρξε… υψηλότατος βουλευτής της Προανακριτικής που όταν η εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι κατατέθηκαν λεφτά από την Novartis σε λογαριασμό δικαστικού λειτουργού (!!) ο οποίος εκλήθη για εξηγήσεις από την Δικαιοσύνη ως ύποπτος, φέρεται ότι της είπε ”δεν μας αφορά αυτό, εμείς εδώ ερευνούμε τον Παπαγγελόπουλο”. Όνειδος. Να σου καταγγέλλουν χρηματισμό δικαστή, να εκπροσωπείς τον ελληνικό λαό και να λες δεν με ενδιαφέρει! Κρίμα το ιστορικό επώνυμο που φέρει.

Μανώλης Κοττάκης

%25CE%25B5%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B1

Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Zero –hour contract: Έρχεται και στην Ελλάδα;

Τα Zero – hour contracts είναι συμβόλαια μηδενικών ωρών εργασίας τα οποία υπογράφονται απ…

H επιστημονική φαντασία ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα…..

Βρετανία: Κοινωνικοί λειτουργοί πήραν δια της βίας βρέφος από τη μήτρα της μητέρας του! Σοκ έχε…

ΟΙ ΗΠΑ Επιβάλλουν πλέον σε όλη την Ευρώπη την ενεργειακή πολιτικής τους.

Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ… Για πάνω από μ…