Skip to main content

23 χρόνια ο Σολακίδης ζει στις καρδιές μας

aoristies-placeholder image


1Μουσουλμάνος συνάρρωστός του στο νοσοκομείο τον αποτελείωσε με μεταλλικό σκαμπό μετά το χειρουργείο Σύμβολο –θύμα, του τουρκικού εθνικισμού στην Θράκη παραμένει αδικαίωτος Ο θάνατός του, ήταν απόρροια του κλίματος που είχε δημιουργήσει ο Σαδίκ Δημοσία δαπάνη η κηδεία σε μνήμα που προσφέρθηκ�� από τον Δήμο Κομοτηνής, ενώ έτσι η Τουρκία προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός ως «ιδιωτικό περιστατικό» Ένα αθώο θύμα του τουρκικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας ήταν ο άτυχος τελωνειακό Άγγελος Σολακίδης που βρήκε τραγικό θάνατο όταν μετά την καταδίκη του Αχμέτ Σαδίκ από την ελληνική δικαιοσύνη τον Φλεβάρη του 1990, σε συζήτηση που έκανε με συγγενικό του πρόσωπο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Κομοτηνής δέχθηκε με σιδερένιο σκαμπό ανηλεή χτυπήματα στο κεφάλι όταν επέστρεψε μισοναρκωμένος από χειρουργική επέμβαση στον κοινό τους θάλαμο.
Ο μουσουλμάνος δράστης και πρωταγωνιστής του «φονικού» αυτού συνελήφθη και για την ιστορία αναφέρουμε ότι αυτοκτόνησε στο αστυνομικό τμήμα παρουσία άλλου συγκρατουμένου του ενώ οδηγείτο σε δίκη. «Έκανα αμαρτία πρέπει να πεθάνω» είχε πει στον συγκρατούμενό του και κόβοντας μια λωρίδα από την κουβέρτα του κρεμάστηκε γονατίζοντας ώστε να επιτύχει το εγχείρημά του. 2
Έτος 1990. Ο Σολακίδης κρατήθηκε στην …ζωή μόλις 22 μέρες κι απεβίωσε ενώ στην Κομοτηνή επικρατούσε έκρυθμο κλίμα. Τότε αφυπνίστηκε η χριστιανική κοινωνία, ενώ η ελληνική πολιτεία για να αποφύγει τα …επεισόδια και να κατευνάσει το κλίμα απαγόρευσε την μεγαλειώδη πομπή της κηδείας να περάσει από την πλατεία. Όλες οι τοπικές αρχές ήταν εκεί. Νομάρχης, δήμαρχοι, πρόεδροι συλλόγων και φορέων ενώ με πρωτοβουλία του «Χρόνου» είχε ανοιχτεί λογαριασμός ενίσχυσης της οικογένειας, ενώ η κηδεία είχε γίνει δημοσία δαπάνη και ο τάφος προσφέρθηκε από το Δήμο Κομοτηνής.
Ο δολοφονηθείς τελωνειακός άφησε ορφανά παιδιά και χήρα σύζυγο, ενώ η οικογένειά του ουδέποτε υποστηρίχθηκε έμπρακτα. Η Τουρκία με τους μηχανισμούς της στην Θράκη προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό της δολοφονίας ενώ αναρτήθηκαν ως «πογκρόμ» σπασί��ατα κι επεισόδια που είχαν συμβεί στην πόλη αποσιωπώντας τον άδικο χαμό ενός ανθρώπου. Σκεφτείτε αν αντιστρεφόταν τα γεγονότα και υπήρχε θύμα δολοφονικής επίθεση στην πλευρά της μειονότητας τι θα είχε συμβεί, ενώ τότε, όπως όφειλαν οι περιστάσεις δεν άνοιξε ρουθούνι.
Ο πόνος και η πίκρα που σκόρπισε το γεγονός αυτό χαλύβδωσε μέσα στην ψυχή και την συνείδηση των ντόπιων κατοίκων την πεποίθηση ότι ένα αρρωστημένο μυαλό που έδρασε τόσο κυνικά, δεν θα αποτελούσε το έναυσμα για να πέσει το λάδι στην φωτιά και να γίνει μπουρλότο η περιοχή και η ειρηνική συνύπαρξη.
23 χρόνια μετά θυμόμαστε και τιμούμε τον δικό μας ήρωα Άγγελο Σολακίδη που αναίτια έχασε την ζωή
Πηγή: xronos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης