Skip to main content

Ξεκινάει ο Γολγοθάς της διπλωματίας για τη Γάζα


https://content-mcdn.e-go.gr/filesystem/images/20140807/low/assets_LARGE_t_420_54382590.JPG

Ο κύκλος του αίματος δείχνει να έκλεισε (προσωρινά ή όχι, μένει να φανεί) και πλέον ξεκινάει ο Γολγοθάς της διπλωματίας. Για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις εβδομάδες πολύνεκρων βομβαρδισμών, η Γάζα έχει εισέλθει σε καθεστώς εκεχειρίας προκε��μένου τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την ειρήνη. Το Ισραήλ συμφώνησε μάλιστα χθες να επεκταθεί η αρχική εκεχειρία των 72 ωρών πέραν της Παρασκευής, όπερ σημαίνει πως πλέον τον πρώτο λόγο έχει η διπλωματία.

Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα στο Κάιρο, με τους Αιγύπτιους σε ρόλο διαμεσολαβητή καθώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αρνούνται προς το παρόν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται φυσικά οι όροι που θέτουν οι δύο πλευρές για επιστροφή στην «κανονικότητα».
Η διεθνής κοινότητα (ΗΠΑ, Ευρώπη, ΟΗΕ) θα ήθελε ιδανικά τα δύο στρατόπεδα να καταφέρουν να καταλήξουν σε μια «μόνιμη εκεχειρία» και μια συνολικότερη, μακροπρόθεσμη και ει δυνατόν οριστική λύση (δύο κρατών) στον γόρδιο δεσμό της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Ενδεικτικό της βαρύτητας που λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο είναι και το γεγονός πως χθες έσπευσε να μεταβεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Φρανκ Λόουενσταϊν.
Τα αγκάθια Τα αγκάθια είναι ωστόσο πολλά και περιστρέφονται κυρίως γύρω από θέματα όπως: ο πλήρης αφοπλισμός-αποστρατιωτι-κοποίηση της Χαμάς, η ανοικοδόμηση της ισοπεδωμένης Γάζας (το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 6 δισ. δολ.) και η άρση του αποκλεισμού της από τους Ισραηλινούς, η απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, η διεύρυνση της ζώνης αλιείας για τους Παλαιστίνιους ψαράδες κ.ά. Οι διαφωνίες μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων φαντάζουν στην παρούσα φάση… αγεφύρωτες.
Για τους Ισραηλινούς, η προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι η «αποστρατιωτικοποίηση» της Χαμάς, με την παλαιστινιακή οργάνωση ωστόσο να απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Το Τελ Αβίβ εκφράζει επίσης την ανησυχία του αναφορικά με τους τρόπους αξιοποίησης των πόρων για την ανοικοδόμηση της Γάζας, θέλοντας προφανώς να διασφαλίσει με κάποιο τρόπο πως δεν καταλήξουν στα χέρια των «τρομοκρατών» της Χαμάς. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε και οι χθεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, σύμφωνα με τον οποίο «η τραγωδία στη Γάζα είναι ότι κυβερνάται από τη Χαμάς». «Η Χαμάς είναι η υπεύθυνη για την καταστροφή και τους θανάτους» στη Λωρίδα της Γάζας… Το 90% των νεκρών αυτής της σύγκρουσης θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν η ��αμάς είχε αποδεχθεί νωρίτερα την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία», σημείωσε χθες ο Νετανιάχου. Για τους Παλαιστίνιους, από την άλλη, το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού, το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων, η ανοικοδόμηση της περιοχής… και μετά βλέπουμε.
Για να κλείσουν ωστόσο οι πληγές θα χρειαστεί χρόνος και χρήμα, και αυτό βέβαια μόνο με την προϋπόθεση πως δεν θα δούμε να ανοίγει ένας νέος κύκλος βίας. Και μόνο ο απολογισμός των τελευταίων εβδομάδων σοκάρει: σχεδόν 1.900 νεκροί Παλαιστίνιοι (το 85% αυτών απλοί πολίτες), περίπου 500.000 Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι και 67 νεκροί Ισραηλινοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης